НовиниЧеркасиЧеркасцям розповіли як отримати допомогу при народженні дитини

Черкасцям розповіли як отримати допомогу при народженні дитини

-

- Advertisment -

При народженні дитини батьки можуть розраховувати на підтримку від держави. Йдеться про грошові виплати, які буде нараховано та виплачено незважаючи на воєнний час, а також про «пакунок малюка». Про це повідомляють у Черкаській міській раді. 

дитина новонароджена пологи

За даними департаменту соціальної політики, упродовж 2022 року в Черкасах 1930 жінок звернулися за отриманням допомоги при народженні дитини, ще 1359 жінок отримали для своїх новонароджених немовлят «пакунок малюка».

Катерина Бінусова розповідає, що грошову допомогу при народженні дитини оформлюють на одного з батьків або опікунів, з яким постійно проживає малюк. При цьому просить звернути увагу, що оформлення можливе впродовж 12 місяців з дня народження дитини та впродовж періоду дії карантину і ще одного місяця після його завершення.

Грошову допомогу можна оформити онлайн і офлайн.

Для оформлення допомоги онлайн батьки чи опікун повинні:
1. Зареєструватися чи авторизуватися в кабінеті електронних послуг Міністерства соціальної політики (https://e-services.msp.gov.ua/
2. Заповнити онлайн-форму на отримання послуги та накласти електронний підпис.
3. Заповнена заява автоматично відправляється до органів соціального захисту.
4. Не пізніше ніж наступного дня після отримання заяви органом соціального захисту вам призначать допомогу (якщо форма заповнена правильно).

Для оформлення допомоги онлайн можна скористатися комплексною послугою «єМалятко» на порталі Дія (https://diia.gov.ua/life-situations/yemalyatko .

Для оформлення допомоги офлайн потрібно:
1. Подати документи до органу соціального захисту чи Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання:
• заяву одного з батьків,
• свідоцтво про народження дитини,
• особовий банківський рахунок для соціальних виплат,
• опікунам – рішення суду про встановлення опіки,
• документи, що засвідчують народження дитини ( у разі народження дитини за межами України).

«Зверніть увагу, що термін розгляду документів, поданих у паперовій формі, становить 10 днів, – наголошує Катерина Бінусова. – Нині розмір допомоги при народженні дитини складає 41280 гривень. Одноразово допомога виплачується в сумі 10320 гривень, решта суми виплачується впродовж наступних 36 місяців рівними частинами по 860 грн на місяць».

При народженні дитини кожна сімʼя має право не тільки на отримання допомоги, а й одноразової допомоги «пакунок малюка» у натуральній або грошовій формі.

Одноразова натуральна допомога «пакунок малюка» видається закладом охорони здоров’я при народженні дитини. У разі відсутності «пакунка малюка» в закладі охорони здоров’я, народження дитини за межами України чи на тимчасово окупованій території України, або народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я «пакунок малюка» видається відповідним структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування отримувача.

У разі неотримання «пакунку малюка» у закладі охорони здоров’я заява на його отримання подається отримувачем не пізніше ніж через 30 календарних нів з дня народження дитини, а якщо дитина народжується поза межами закладу охорони здоров’я – впродовж року з дня її народження.

До заяви додаються копії (фотокопії) таких документів:
• свідоцтва про народження дитини. У разі народження дитини за кордоном та відсутності свідоцтва про народження дитини, виданого органами державної реєстрації актів цивільного стану України – копії виданого компетентним органом країни перебування та легалізованого в установленому порядку документа про народження дитини (якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, з перекладом українською мовою). Правильність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.
• документа, що підтверджує факт народження дитини поза межами закладу охорони здоров’я, виданого закладом охорони здоров’я, який проводив огляд матері та дитини, aбo медична консультативна комісія (якщо заклад охорони здоров’я не проводив огляд матері та дитини відповідно до законодавства).

Грошова компенсація вартості «пакунку малюка» призначається, якщо звернення за нею надійшло не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини.
Отримувач може звернутися за грошовою компенсацією:
• надіславши заяву та документи поштою до відповідного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення;
• під час надання йому комплексної послуги «єМалятко».

До заяви додається копія свідоцтва про народження дитини. Якщо дитина народжена за кордоном або відсутностє свідоцтво про народження, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану України, – треба надати копію свідоцтва про народження, видану компетентним органом іноземної держави та легалізовану в установленому порядку, якщо інше не передбачено законом або міжнародними договорами України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, разом з перекладом українською мовою. Правильність перекладу або справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

«Для призначення грошової компенсації під час надання послуги «єМалятко» отримувач надає необхідні для отримання такої компенсації відомості із зазначенням бажання отримати грошову компенсацію, повідомляє про відмову матері/батька, інших родичів, усиновлювачів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів, патронатних вихователів дитини від отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» та зазначає спеціальний рахунок», – пояснює Катерина Бінусова.

При цьому посадовиця просить звернути увагу: якщо дитина народилася на тимчасово непідконтрольній українській владі території, батьки чи опікуни повинні ознайомитися з роз’ясненнями Мінюсту (https://minjust.gov.ua/…/yak-zareestruvati-malyuka… )

Детальніше про необхідні документи для отримання даного виду допомоги можна ознайомитися на сайті Міністерства соціальної політики за посиланням: https://www.msp.gov.ua/news/22513.html

Крім того, Катерина Бінусова наголошує, що Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко ініціює виплату грошової допомоги в розмірі 25 000 гривень з бюджету жінкам міста Черкаси, які народили малюків з початку 2023 року. Її видаватимуть замість «пакунка малюка» з речами для новонароджених, який досі породіллі отримували від міста.

«Анатолій Бондаренко вже дав доручення департаменту соціальної політики внести зміни до діючої програми чи підготувати проект нової програми для виплати такої допомоги жінкам нашого міста й напрацювати чіткий механізм матеріального заохочення матерів, які народжують у період воєнного стану. Як отримати таку допомогу – ми повідомимо додатково після затвердження відповідних змін», – сказала Катерина Марківна.

Читайте також:

«Улюбленець» золотоніської влади займатиметься благоустроєм громади за 5 млн. грн. За ці кошти ПП «Базис плюс» утримуватиме квітники, обрізатиме дерева, доглядатиме за зеленими насадженнями.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x