додому Новини Черкасці про Холодноярську республіку не чули або знають лише із книг (ВІДЕО)

Черкасці про Холодноярську республіку не чули або знають лише із книг (ВІДЕО)

0

Жителі Черкас та гості нашого міста у черговому випуску програми "Провокація" розповідали, що вони знають про славетну Холодноярську республіку.

На запитання "Що ви знаєте про про Холодноярську республіку?" близько десяти опитаних взагалі нічого не знають.

Були лише поодинокі спроби відповісти на це запитання.

"Під час якого це року було!? Виходить, з німцями боролись. Не змогли фашисти їх вибити звідти. Були міцні люди. Це було на Чигиринщині. Із права, там де зупинився льодовик. Знаю, що дуже добре боролися. Кілька сіл "гестапівці" взагалі випалили. Холодноярці боролися за незалежність. Значить, і проти більшовиків також", – розповів чоловік.

Про боротьбу з німцям під час повстання у Холодному Яру говорив дехто із наступних опитаних: "Розстріляли наших радянських солдат у часи Другої світової. Або фашисти, або свої ж".

Туристи з Ізраїлю переплутали Холодний Яр і Бабиним, в якому розстріляли багато євреїв.

"У Холодному Яру був визвольний рух проти більшовиків. Взагалі я читала книжку "Чорний ворон" про Холодний Яр", – коротко відповіла одна із жінок.

Про повстання у 20-их роках чув і ще один черкащанин: "Це повстання у 20-х роках, яке було на території нинішнього Чигиринського району. Там була ціла республіка і знані люди, зокрема й Чучупаки, які боролися проти радянської влади. Але було дуже підступно знищено республіку".

Про славетний Холодний Яр та повстання із книжки знає й гостя Черкас зі Сходу.

"Я свого часу читала роман Юрія Горліс-Горського, який називався "Холодний Яр". Я знаю, що це місце історичне. Там здається, ще за часів Козаччини вільний дух гніздився. А потім, наскільки я пам’ятаю, у 30-тих роках 20 сторіччя була Холодноярська Республіка, яка витупала за незалежність нашої країни, але все це було кров’ю затоплено".

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version