НовиниЧеркащинаЧеркасці на будинкових зборах вирішують, що робити з управлінською...

Черкасці на будинкових зборах вирішують, що робити з управлінською компанією

-

- Advertisment -

Що робити з надвисокими тарифами на квартплату та як захистити свої права у боротьбі з управительською компанією, яку, мовляв, нав’язала місцева влада. З такими питаннями мешканці черкаських багатоповерхівок почали масово звертатись до представників новоствореної громадської організації "Захист прав обманутих споживачів". Напередодні тих запросили на збори будинків 38 та 45 на проспекті Хіміків, передає кореспондент vikka.ua.

Опираючись на ціпок, 80-річна пані Поліна показує платіжки за новими тарифами від управлінської компанії. Каже, цифри в них росли вдвічі: із 117 гривень раніше до 261 нині за 51 "квадрат" квартири. Цього місяця додалась ще одна сума – за вивезення великогабаритного сміття.

"За ті роки, що я живу в цій квартирі, я не винесла на цей смітник навіть дивана якогось старого – нічого, щоб могло бути крупним сміттям! То за що я повинна сплачувати щомісяця?" – обурюється жінка.
 

Черкаський депутат Олександр Радуцький каже: такі питання й проблеми людей в різних куточках міста практично однакові. До цього обранець на запрошення містян вже побував на трьох подібних зустрічах. І всюди люди охоче довіряються громадські організації та тамтешнім юристам, підписують колективну заяву про те, що не були належним чином проінформовані ані про хід конкурсу, ані про його результати, а договору із управительською компанією не заключали.

"Ми, як громадська організація, готові вам допомогти вирішувати питання з цим управителем у судах, адже розуміємо, що вам важко буде написати позовну заяву самотужки. Нині наші юристи готують позови до Господарського суду від кожного обманутого будинку, – зазначає в розмові з мешканцями Олександр Радуцький. – Але й ви повинні вже для себе зрозуміти, що робити далі, адже опалювальний сезон наступає на п’яти, з цим питанням затягувати не потрібно".
 

Найкращий вихід для містян, впевнений "вільнодемократівець" Олександр Згіблов, – створення ОСББ.

"У 2016 році був прийняти закон про житлово-комунальні послуги, в якому, зокрема, йшлось про те, що держава не фінансуватиме жодних організацій, які займаються утримуванням житлового фонду. До них відносяться так звані СУБи. З того моменту наша місцева влада повинна була інформувати населення про це, роз’яснювати, що багатоквартирні будинки – це перш за все власність їхніх мешканців. Але вони цього не робили, бо сподівались, що цей закон буде відмінено після зміни влади в країні і вони надалі будуть відмивати бюджетні кошти, – пояснює пан Згіблов. – Насправді, для мешканців цей закон відкриває багато можливостей: наприклад, створення ОСББ. Ви самі власники свого житла і маєте право розпоряджатись грошима, які поступатимуть на особовий рахунок вашого будинку, так, як вважатимете за необхідне. Більше того, на загальних зборах ви самі собі можете встановити тариф на обслуговування ваших квадратних метрів".
 

Наголосив обранець і на нині діючій програмі співфінансування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Та передбачає відсоткове співвідношення 40% суми від мешканців до 60% – з місцевого бюджету. Крім того, державою передбачена й низка інших кредитних програм для об’єднань. Єдине, що необхідно зробити містянам нині – об’єднуватись в ОСББ.

Про процедуру створення ініціативної групи та всі тонкощі об’єднання черкасцям розповів представник ГО "Асоціація голів ОСББ та ЖБК" Анатолій Чорновіл. Того мешканці обох будинків не відпускали довго, бо питань, кажуть накопичилось багато, а міфів, пов’язаних з ОСББ, – ще більше. Відтак, хотіли прояснити ситуацію і рішуче налаштовані на подальше об’єднання.

Між тим, вже на найближчі дні у представників ГО "Захист прав обманутих споживачів" заплановано ще кілька зустрічей з містянами. Нові ж запрошення продовжували надходити просто під час зборів. Однак активісти стверджують: відвідають усіх двори, де потрібна буде їхня допомога.

Як повідомляв сайт vikka.ua, жителі черкаської багатоповерхівки намагаються "виселити" з будинку співробітників управительської компанії.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Війна відібрала життя захисника зі Сміли

Внаслідок російсько-української війни помер смілянин Аркадій Покуль. Про це повідомляє пресслужба Смілянської міської ради. Аркадій Покуль був старшим сержантом, командиром...

Порушення лову риби на Черкащині: збитки державі перевищують 5 мільйонів гривень

Порушення лову риби були виявлені з початку нерестового сезону цього року. Збитки державі становлять близько 5 мільйонів гривень. Про...

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x