НовиниЧеркащинаЧерез засуху на річках Черкащини знизилася водність

Через засуху на річках Черкащини знизилася водність

-

- Advertisment -

Через бездощовий період на Черкащині відбувається подальше поступове зменшення водності річок. У серпні середньомісячні витрати води були менше 50% норми. Про це повідомляє пресслужба Черкаського обласного гідрометцентру.

Так, на р. Тясмин у серпні рівень води за 60 річний період спостережень був найнижчим і становив лише 145 см. На р. Супій рівень води знизився до відмітки 94 см., що лише на 2 см вище найнижчого за 36 років спостережень, який відмічався у вересні 2016 р.

На р. Гнилий Тікич рівень води становив 268 см., що лише на 3 см. вище мінімального рівня більш як 71 років спостережень, який був зафіксований у вересні 2001 р.

На р. Рось відмічалася складна гідрологічна ситуація. Водність Росі підтримувалася на рівні 20-40% серпневої норми. У створі гідрологічного поста Корсунь-Шевченківський, де нижня течія річки Рось – середня місячна витрата води дорівнювала 21% серпневої норми та становила 2,64 м3/с, що є близьким значенням до мінімального за весь період спостережень (2,44 м3/с). Варто відмітити, що у створі цього поста водність зменшилася впродовж серпня на 37%.

Спекотна сонячна погода в поєднанні із забрудненням поверхневої води азотними та фосфорними сполуками сприяла інтенсивному розмноженню синьо-зелених водоростей. При їх відмиранні та на окисно-відновні реакції, що відбуваються у воді, витрачається кисень. Зниження кисню до концентрації менше 4 мг/м3 у поєднанні з високою температурою води ?25ºС, та її хімічним забрудненням, може призвести до замору риби, що і спостерігалося у червні на р. Дніпро цього ж року.

Враховуючи прогноз погоди на вересень, де температура повітря очікується на 1,0-1,5 °С вище за місячну норму, а кількість опадів у межах норми, на р. Рось відмічатиметься режим низької межені, ймовірним є досягнення витратами води критерію маловоддя та утримання близькими до них.

Як повідомляв сайт vikka.ua, цього тижня погода ще потішить черкащан літнім теплом.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x