додому Новини Черкащина Через травневі заморозки на Черкащині не буде урожаю яблук

Через травневі заморозки на Черкащині не буде урожаю яблук

0

У Черкаській області фермери будуть без урожаю яблук. Причина – заморозок 11 травня. Про це пишуть "Вечірні Черкаси".

"Яблук не буде, – каже садівник із села Шевченкове Звенигородського району Микола Олійник. – Принаймні в нашому регіоні – точно. Померз урожай у Вінницькій області й навіть у деяких районах Чернівецької. Зате в Херсонській – повно яблук. У Миколаївській – те саме. Навіть сусідня Полтавщина буде з яблуками. Ну, і традиційна Закарпатська область. Я навесні обприскував дерева дорогими італійськими препаратами – антидепресантами. Нічого не допомогло. У нас стирчить 3-5 яблук на вершках дерев та й ті будуть переповнені азотом. Їхня клітковина буде рідкою. Такі плоди лежати не будуть. Про ціну я говорити не хочу. Її повинні сформувати вже зараз яблука ранніх сортів. На жаль, у нашій області їх майже ніхто не висаджує".

Фермер Олександр Масенко із села Ковалиха Смілянського району має 36 гектарів саду.

"Маємо на Черкащині лише 5% яблук у порівнянні із минулорічним урожаєм, – розповідає. – У ніч на 11 травня що я тільки не робив. І палив багаття, і обприскував сад водою. Нічого не допомогло. Температура була від 2,5 до 5,5 градусів морозу. Ціна на яблука буде просто страшною. Також пропало 40% врожаю черешень і майже 80% маленьких саджанців персиків. Збитки можна рахувати мільйонами. За 47 років, що я займаюся садівництвом, такої катастрофи не було. Навіть найхолоднішої зими 1963 року вимерзли лише бруньки персика. А цього – пропав увесь урожай".

Натомість Василь Курдус із Чижівки Звенигородського району стверджує, що не все так погано.

"Постраждали фермери, чиї садки були в низині, – каже Василь Олександрович. – У кого на горбочку – у того яблука є. Я очікую, що мій цьогорічний врожай буде на 12 відсотків менший від минулорічного".

Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкащина намолотила перший мільйон збіжжя.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version