додому Новини Черкащина "Це знущання над виборцями": як на Черкащині минув день голосування (ФОТО)

"Це знущання над виборцями": як на Черкащині минув день голосування (ФОТО)

0

Другий тур виборів на Черкащині минув порівняно спокійно і без грубих порушень. Про це представники обласної "ОПОРИ" розповіли на підсумковій прес-конференції 22 квітня, передає кореспондент сайту vikka.ua.

Незначні порушення спостерігачі Громадянської мережі, які працювали на 48 ДВК та 7 ОВК, фіксували і серед виборців, і самих членів виборчих комісій.

Так, протягом дня у селах Черкащини була помічена видача бюлетеня без паспорта і порушення таємниці голосування. У Лисянському та Городищенському районах бюлетені видавали за свідоцтвом про народження та закордонним паспортом. Ближче до вечора 21 квітня на дільниці 710-892 у Каневі виник конфлікт.

"Прийшли родичі однієї людини, яка за законом мала б проголосувати вдома, але з переносною скринькою до неї ніхто не прийшов. Коли рідні прийшли на дільницю, виявилось, що підпис тієї людини вже стоїть. Зчинився великий скандал, – розповідає координатор спостереження "ОПОРИ" Захар Колісніченко. – Така ситуація виникла через неуважність працівників ДВК, які не ідентифікували особу як слід. Поліція займається цією справою".

21 квітня поліція області зафіксувала 33 повідомлення щодо можливих порушень виборчого законодавства. Більшість звернень стосувались того, що люди не знаходили себе у списках виборців. Правоохоронці відкрили 2 кримінальні провадження: за незаконне використання бюлетеню та випадок, коли виборець проголосував двічі. Загалом з початку виборчого процесу, з 31 грудня, надійшло 228 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства.

За словами Захара Колісніченка, станом на 20 годину дня голосування активність виборців на Черкащині склала 60,93%. Найнижча явка в області була зафіксована на 108 окрузі – 59%. Найактивнішими були виборці 194 округу в Черкасах – майже 62,5%.

"Коли почали вести документацію на окружній виборчій комісії, спостерігачі повідомляли, що дату на протоколах члени комісії ставлять пізніше, займають чергу після опівночі. Аргументують це тим, що людям мало платять за роботу у комісії і таким чином намагаються додати собі ще один робочий день, – розповідає координатор спостереження ГМ. – Це ганебне, масове явище, яке коштуватиме державі чимало коштів. Такі спроби треба рубати на корені. Ми особисто бачили, як одна людина на пакеті з виборчої документації ставить 10 підписів. Ми викликали поліцію у Каневі стосовно цього".

Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав "ОПОРИ" Тарас Щербатюк наголошує на випадках недоступності виборчих дільниць. Адже, як виявилось, не всі громадяни мали змогу поставити свій підпис у бюлетені.

"Я навідався в Черкаський обласний наркологічний диспансер перевірити, як там люди голосують. З’ясувалось, що ніяк. Туди ніхто не приїжджав, спецдільниць створено не було, – каже Тарас Щербатюк. – В день виборів там перебувало близько 50 осіб. Я поспілкувався з ними, вони були при свідомості, не лежачі. Поліцію не викликали, бо повідомлення від громадян не надійшло".

Чому виникла така ситуація, представники "ОПОРИ" будуть з’ясовувати із департаментом охорони здоров’я. Зазначимо, відповідно до ЗУ "Про вибори Президента України", голосувати не можуть ті люди, яких суд визнав недієздатними.

"Також ми приймали скарги громадян щодо доступності дільниць, – зауважує громадський омбудсмен. – Зокрема, до нас надійшли заяви по черкаських школах № 31 і 33, де була тотальна недоступність для людей з інвалідністю. Там не було пандусів, ще й дільниці розмістили на других поверхах приміщення".

Напередодні виборів "опорівці" обговорювали із міськими владцями ситуацію по цих школах. Незважаючи на обіцянки облаштувати ДВК, усе лишилось незмінно.

"Це знущання над виборцями, – наголошує Щербатюк. – Про ці факти повідомили в офіс Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини. Там уже будуть приймати відповідні міри".

Як повідомляв сайт vikka.ua, у трьох громадах-об'єднавцях Черкащини призначили вибори.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version