додому Новини Черкащина "Це шабаш i публічне зґвалтування": скандальний ефір про свавілля у Черкасах (ФОТО,...

"Це шабаш i публічне зґвалтування": скандальний ефір про свавілля у Черкасах (ФОТО, ВІДЕО)

0

У програмі "Підсумки" на ObozTV депутати Черкаської міської ради Олександр Радуцький (БПП) i Олександр Згiблов ("Партія вільних демократів") вiдверто розповіли про скандальну ситуацію i беззаконня, яке коїться у Черкасах – свавілля мера Бондаренка та його оточення, дерибан землі і багато іншого, пише "Обозреватель".

Нагадаємо, наприкінці серпня частина депутатів Черкаської міської ради на чолі з мером Анатолієм Бондаренком провели скандальну "таємну" сесію на Чернечій горі у Каневі. Інформація про проведення засідання з'явилася вже після його початку. За рекордно короткий час, приблизно за 20 хвилин, було "схвалено 27 питань" і розподілено 230 мільйонів гривень! Прокуратура вiдкрила криминальне провадження.

– Розкажіть детальніше, як так? Чому депутати, які представляють Черкаси і по ідеї мали б зустрічатися в Черкаській міській раді, поїхали до Канева?

– Радуцький: Ви знаєте, ситуація, яка трапилася у Черкасах… Такого ще не було, розумієте? В той час, коли 19 опозиційних депутатiв перебували у Черкасах, ми отримали повідомлення на електронні адреси, що відбувається зараз у місті Каневі, в музеї Тараса Григоровича Шевченка позачергова сесія, яку скликав Бондаренко Анатолій Васильович, мер міста, і при цьому вона розпочалася о 15-й годині.

– А ви коли отримали повідомлення?

– Радуцький: О 15.37.

– І скажіть для тих, хто не знає – яка відстань між Черкасами і Каневом?

– Згіблов: За GPS-трекером – 78 кілометрів.

– Тобто це майже годину їхати десь.

– Згіблов: Трохи більше години, так.

– Радуцький: Тому, чесно: я не повірив. Я думав, це якийсь фейк. Я передзвонюю у відділ ради – мовчать. Передзвонюю секретарю міської ради від партії "Свобода" Нищику – телефон відключений. Я не можу додзвонитися до депутатів, які саме… ну, розумів, мають бути там. У нас є такі партії, це партія "Батьківщина", партія "Свобода", партія "Самопоміч" і "Черкащани". Тобто їм дзвоню – телефони відключені.

І після цього я вже повірив, що такий безлад може статися.

Програма "Підсумки" (частина 1):

– Для чого це було? Для чого вдаватися до такого кроку? По-перше, наскільки це незаконно?

– Згіблов: Згідно з нашим регламентом і Законом України, чергова сесія збирається не рідше як один раз на місяць, а позачергові у разі якоїсь нагальної потреби мають збиратися за добу.

Ну, наприклад, щось у місті сталося, якась аварія, чи якийсь надзвичайний стан, то сесія збирається за добу, а не за 20 хвилин після того, як вона вже почалася. Розумієте? Це перше. І зазвичай сесія міської ради збирається у місті Черкаси.

А чому це сталося? Тому що саме на сесії мали оголосити п’ятьох нових депутатів. Тому що їхні попередники були відкликані громадою і партійними органами у нас у місті. І оскільки ці відкликані депутати є…

Ну, скажемо чесно й відкрито, вони куплені міським головою і не працюють.

Вони вийшли зі своїх фракцій, вони перейшли на бік міського голови. Щоб їх хоч якось використати у міській раді, голова вирішив їх відвезти до Канева і провести там…

– Поки вони ще нібито мають статус.

– Згіблов: Це була думка міського голови.

– Радуцький: Але саме 22 числа ухвалою суду було заборонено безпосередньо міському голові Анатолію Бондаренку реєструвати цих депутатів – вже екс-депутатів – надавати їм можливість голосувати та здійснювати підрахунок голосів.

Він (Бондаренко – прим.) просто порушив закон. Більше того, скажу, що наступного дня, 23 числа, мало відбутися за його ж розпорядженням чергове пленарне засідання. Де ми мали розглянути зміни до бюджету, де ми мали розглянути багато тих питань, які безпосередньо дуже цікаві нашій територіальній громаді міста Черкаси.

Але він пішов саме таким шляхом, бо чудово розумів, що йому не треба, щоб воля народу у місті Черкаси була виконана.

Саме в розрізі, коли вони захочуть побачити новий депутатський склад. А це п’ятеро депутатів, які мали увійти.

І, відповідно, його цікавили саме ці 230 мільйонів…

– На виїзній цій сесії?

– Радуцький: Так. Саме подеребанити, саме з цими депутатами. Взагалі Закон України "Про місцеве самоврядування"… що він каже? Він розписує дуже детально, як і яким чином має відбуватися сесія. Якщо ми кажемо про позачергову, обов’язково за добу мають бути повідомлені всі депутати. Має проводитися відеофіксація. Якщо це навіть орендоване приміщення, то за нього мають проплатити гроші.

Ми маємо перебувати безпосередньо в тому форматі роботи, як нам каже Закон України. Але після того, що сталося… Шабаш.

Я інакше не назву – це шабаш!

Ми отримали від генерального директора Шевченківського національного заповідника листа.

– І що в цьому листі ви отримали?

– Радуцький: Він дуже цікавий. Цитую: "Шевченківський національний заповідник не має і, принаймні, за останні три роки не мав жодних фінансових відносин із Черкаською міською радою та не укладав договору оренди приміщення, не отримував жодних фiнансових коштiв або майна".

Тобто там сесія не мала відбутися, бо навіть не було угоди про це! I не було відеофіксації.

Читаємо далі. "Напередодні Дня прапору та Дня Незалежності України, у другій половині дня 22 серпня 2018 року, музей Тараса Шевченка без попереднього сповіщення відвідала група людей, окремі з яких називали себе "депутатами з Черкас", з метою покладання квітів до могили поета та огляду музейної експозиції. Оскільки відвідування музею платне, то вони у касi за готiвку придбали 23 вхiднi квiтки на суму 690 гривень".

Чому 23 особи? 21 депутат плюс міський голова – це вже є кворум, який може приймати рішення. І 23-тя – це була Курч Вікторія Миколаївна, яка є начальником відділу ради.

Далі. "І уже в процесі огляду експозиції міський голова Черкас А. Бондаренко попросив показати ще й конференц-залу, яка на той час була вільною від заходів. Зайшовши до зали ці відвідувачі перебували там приблизно 15-20 хвилин, про щось спілкуючись між собою. На завершення заспівали гімн України та залишили музей".

– Тобто, по суті, це є описом того, що відбувалося, так? Є кількість учасників цього дійства, є тривалість цієї сесії. Я правильно розумію, це може бути доказами, якщо далі правоохоронні органи…

– Радуцький: Вже є 27 підписаних рішень сесії міської ради, які опубліковані на сайті, які були безпосередньо на канівському цьому… заході – я інакше це не можу назвати, бо сесією це не називається.

Коли на пленарному засіданні при відкритті заспівують гімн, потім зачитують поіменно, реєстрацію проводять, потім виступи… То 27 цих питань треба було проголосувати в поіменному режимі. Треба зачитати всi прізвища… Більше скажу, вони ще в комісії заходили, як мені потім казали. То це у них на кожне питання відводилося десь близько… Голосування – одна секунда. На всі 27.

– Згіблов: На кожне прийняття питання.

Ну, так, враховуючи те, що 20 хвилин…

– Радуцький: Ну, так, розумієте, що відбувається? Це фізично, ми кажемо не юридично, вже фізично – неможливо. І я дуже радий, що правоохоронні органи зреагували на наше звернення, яке ми безпосередньо підготували на них…

– Згіблов: 23 числа.

– Радуцький: Вже наступного дня, саме на пленарному засіданні сесії міської ради, на яке не з’явився жоден депутат, що був у Каневі, а прийшли наші, опозиційна меншість, 19 осіб. Ми прийшли і прийшов міський голова, який мав закрити це пленарне засідання. Тільки тому він туди з'явився.

– Скажіть, я перепрошую, а правоохоронні органи як на це відреагували?

– Радуцький: Відкрили кримінальне провадження за подіями, які злочинно вчинили працівники міськвиконкому, які перешкоджали роботі депутатів, є i перевищення повноважень. Це має бути або начальник відділу Курч, або міський голова Бондаренко Анатолій Васильович, який видав це розпорядження.

– Тобто це ті дві особи, які в першу чергу можуть бути притягнуті до відповідальності.

– Радуцький: Так.

– А яка відповідальність за таке загрожує? За проведення виїзної позачергової сесії без…

– Радуцький: Ну, це вже на середньої тяжкості тягне.

– Згіблов: Тому що це бюджетні кошти вже…

– Радуцький: Перерозподіл…

– Згіблов: 230 мільйонів!

– Радуцький: 230 мільйонів таким голосуванням. Я вас можу запросити: пішли, поголосуємо. Бо люди, які голосували за це, не є депутатами.

– Згіблов: Люди не депутати, прийшли з вулиці і проголосували.

– Радуцький: Я був чотири роки секретарем Черкаської міськради. Я дуже добре знаю Вікторію Курч. Я їй просто сказав: "Послухай, є два варіанти зараз: або будеш сидіти ти, або він. Якщо ти хочеш, щоб була правда, люди знали і ти будеш себе захищати, ти мусиш розказувати правду".

І правда з’явилася вже наступного дня. Вона пише службову записку міському голові Бондаренку.

– Так, ми маємо теж її копію.

– Радуцький: Отже, тут написано про порушення, які сталися безпосередньо під час засідання сесії міської ради… І вона звертає увагу мера: Анатоліє Васильовичу, у тебе є право накласти вето. Зупинити дію рішення – у зв’язку з тим, що воно вже є незаконним, у зв’язку з тим, що вони не могли висувати.

– Як відреагував мер на це?

– Радуцький: А мер підписав. Всупереч ухвалi суду.

– А так можна?

– Радуцький: Ні. Це кримінальна справа.

У себе на сторінці Facebook я так і написав: "Вибір за Бондаренком – або вето, або в тюрму".

Кримінальне провадження відкрите, прокуратура цим питанням займається. I зараз дуже важливо для всієї України, щоб саме в законний спосіб максимально всі були покарані.

Тому що якщо ми це не зупинимо – це буде анархія, це буде приклад для всіх міст, що таке можливо.

Ми з вами почали про що? Про децентралізацію?

– Так.

– Радуцький: Наскільки це гарно. Так, дійсно, дякую президенту, прем’єру, всім, хто в цьому брав участь, це дуже добре, класно. Я вам скажу так: за два роки ми отримали мільярд гривень бюджету розвитку. Мільярд!!! Але коли люди приїздять до Черкас і питають: а де цей мільярд, де він? Не можуть його знайти.

Замість того, щоб будувати дороги, школи, садочки, стадіони, відновлювати парки – у нас у Черкасах вбивають депутатів! З приходом мера Бондаренка.

Знаєте, я йому казав: "Анатоліє Васильовичу, ви розумієте, ви не можете бути міським головою та головою обласної організації політичної партії. Це є несумісним". А він є головою обласної організації партії ВО "Батьківщина". І саме ця людина пролила кров у місті Черкаси. Вбивають депутатів вже удруге за два роки.

– Згіблов: Двох за два роки, так.

– Радуцький: Наступне. 29 січня він особисто керував людьми у балаклавах, ви мабуть чули, що був такий скандал у Черкасах, оця кривава сесія.

Особисто він (Бондаренко – прим.) керував цими людьми під час засіданнясесії міської ради. І він зрозумів, що він такий… наче безкарність, так?

І в даній ситуації, якщо ми зараз це не зупинимо, то нічого надалі не лишається, як Бондаренку у себе в кабінеті без сесії міської ради, без рішень, просто підписувати накази і у нас таки з’явиться місцевий цар.

– Скажіть, але ж є правоохоронні органи, є певні органи контролю, є суспільство, яке має на це реагувати. Тобто те, що ви говорите, це якось… це нонсенс у правовій державі.

– Радуцький: Так. Тому я дуже сподіваюся, що правоохоронні органи, відкривши кримінальне провадження, доведуть до кінця той шабаш, який відбувся у Каневі.

– Згіблов: Я хочу додати з цього приводу. Дивіться, у нас майже всім заступникам міського голови, членам його групи партії "Батьківщина", оголошені підозри. Половина з них вже усунута з обійманих посад. Розумієте? Ця остання сесія була останньою краплею. Ми підготували до лідерів партій, депутати яких брали участь у цій сесії, звернення.

Підготували звернення Юлії Володимирівні Тимошенко, Садовому Андрію Івановичу і шановному Тягнибоку Олегу Ярославовичу. Де чітко і докладно описуємо моменти, в яких беруть участь члени їхніх фракцій, депутатських груп, у яких вони перебувають.

Наприклад, за час мерства міста він (Бондаренко. – прим.) собі особисто виділив дві ділянки і своєму брату. Це все чітко ясно. В нашій заповідній зоні, в Соснівці.

Забудовують пляжі. Просто на пляжі, нахабно, там де люди купалися, ходили до Дніпра, зараз будує він свої високоповерхові будинки, разом із депутатом обласної ради від "Батьківщини2 Михайлом Мушієком.

Вже кілька разів депутати міської ради скасовували ці рішення. Бо навіть нема ні генерального плану затвердженого, нічого. Ці всі процеси у нас проходять.

– Радуцький: Але безпосередньо Бондаренко, захищаючи інтереси приватника, приїздить в апеляційні суди Києва, і своїм виступом каже, що вiн, як голова міста, підтримує безпосередньо приватника, а міська рада своїм рішенням була неправа.

– Чого ви очікуєте від керiвників полiтичних партiй?

– Згіблов: Має бути якась реакція. Я хочу зупинитися, наприклад, ще на партії "Самопоміч".

Ви розумієте, дивлячись, як працюють в нашій раді депутати від "Самопомочі", то вони трошки неправильно зрозуміли назву партії. Вони допомагають тільки собі.

Програма "Підсумки" (частина 1):

– Вiзьми і зроби.

– Згіблов: Так. Тільки вони самому собі конкретно, депутату міської ради, і допомагають. Стоять в черзі за грішми у міського голови нашого. Тому що вони підтримують його в усіх питаннях.

Окремо хочу зупинитися на діяльності партії "Свобода2 в нашому місті. Завжди ці хлопці мали свою позицію, завжди дуже сильно відстоювали національні інтереси та інтереси партії, але після того, як увійшли до міського виконкому, а міський голова віддав практично більшість у виконкомі? їх 5 осіб з 10, для того щоб зняти попереднього секретаря міської ради. Зараз у них 2-є заступників міського голови, секретар і два на громадських засадах… І одразу ж почали цікавиться земельними питаннями і пробують відводити землю своїм родичам, не соромлячись.

Якісь метаморфози почали відбуватися з нашими чесними, дуже відкритими і такими принциповими свободівцями.

Наприклад, заступник міського голови Юрій Ботнар чомусь почав лобіювати земельну ділянку своєму батьку Андрію Ботнару. Так, він заслужена людина, він учасник АТО… Але ж ця земельна ділянка вже виділена теж учаснику АТО.

Розумієте? Вони почали відтісняти такого самого бойового учасника АТО.

Він (Ботнар. – прим.) привіз свого батька з Одеської області, і зараз батько у Фейсбуці трощить всіх, бо хоче шматочок земельки. Розумієте?

І коли споглядаєш цю ситуацію, цих людей, то трохи стає страшно. Бо цi люди прийшли на таких патріотичних, гарних, таких націоналістичних гаслах у раду, а зараз просто звичайні собі "дерібанщики" бюджету.

– Повертаючись до вашого звернення. Як тоді керівники цих партій мали б відреагувати? Виключити цих депутатів? Привести нових?

– Радуцький: В першу чергу я хочу нагадати пану Тягнибоку, Садовому і безпосередньо Юлії Володимирівні Тимошенко четверте квітня 2013 року, Банкова, коли ці троє людей кричали: як може бути, що 244 депутати Верховної Ради зібралися, голосують без опозиційних сил, без їхньої присутності, не мають можливості висловитися. Називали це шабашем,

І тоді безпосередньо ці троє людей казали про те, що вбивають демократію. Те саме зараз на місцевому рівні ці політичні партії, безпосередньо вбивають демократію місцевого самоврядування. Безпосередньо "Свобода", "Батьківщина" та "Самопоміч".

І що треба зробити? На мою думку, просто їм треба прийняти рішення і відкликати цих депутатів. Бо я абсолютно впевнений, що наступні – нормальні люди, але ці побули при владі… Вони зараз, ті, хто заступники мера, щоб ви розуміли, отримують зарплату по 45 тисяч гривень. У них все дуже добре. Заступники директора департаменту заробляють теж по 40-45 тисяч гривень. Вони зараз триматимуться за ці крісла дуже сильно, розумієте?

– Панове, і наостанок. Щоб таке не повторилося в інших обласних центрах. Адже якщо ми…

– Радуцький: У нас уже готовий запит, відповідні документи – звернемося до Віталія Кличка, як до голови Асоціації міст України, i до Слобожана Олександра Володимировича, як до виконавчого директора Асоціації міст України, про те щоб вони дали належну оцінку діям міського голови Бондаренка, який спаплюжив…

– Згіблов: …місцеве самоврядування.

– Радуцький: Місцеве самоврядування, так. Він його просто зґвалтував публічно на Чернечій горі у Каневі. Розумієте? Там, де колись…

– Згіблов: Свята земля наша.

– Радуцький: Так. Він просто там публічно її зґвалтував.

Треба, щоб Асоціація міст України створила комісію. Щоб приїхали, дійсно розібралися в ситуації, дали висновок. Бо на даний час Анатолій Бондаренко є головою регіонального майданчика Асоціації міст України.

І повірте, якщо, наприклад, подивляться всі районні центри, як міський голова Бондаренко проводить ці пленарні засідання, то вони скажуть: "Або нема у нас держави, або ми будемо жити як хочемо". Не можна допустити цього. Ми маємо відреагувати. Ми, як суспільство, в першу чергу політичні лідери, які хочуть стати президентом.

Як повідомляв сайт vikka.ua, мер Черкас підписав рішення, ухвалені на "таємній" сесії.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version