додому Новини Черкащина Бунт за колючим дротом: за яку інформацію міг поплатитись здоров’ям Вадим Комаров

Бунт за колючим дротом: за яку інформацію міг поплатитись здоров’ям Вадим Комаров

0

Розслідування бунту в’язнів Черкаської виправної колонії №62 і оприлюднені версії, що могло призвести до таких подій – як одна з причин нападу на черкаського блогера Вадима Комарова. Вранці 4 травня той отримав декілька ударів молотком по голові, після чого вже тиждень знаходиться в комі. Таке припущення, аналізуючи всі резонансні розслідування Комарова, зробили журналісти видання ОРД.

Пізно ввечері 28 квітня в Черкаській виправній колонії № 62 відбувся бунт, який Адміністрація Державної кримінально-виконавчої служби України намагалася замовчати. Завдяки Вадиму Комарову, інформація про надзвичайну подію потрапила в центральні ЗМІ. У своєму блозі на Facebook він не тільки передав власну версію інциденту, але й назвав причини та ймовірних винуватців. Після цього пенітенціарна служба була змушена виступити з офіційною інформацією. В якій, однак, опустила важливі деталі. 

Що ж "розкопав" Вадим Комаров? У своїй публікації за 1 травня він змалював те, що трапилося так: кілька засуджених відправилися "відзначати Великдень" в інший відділок, де не мали права перебувати. В розпал застілля їх там і піймали тюремники. Конфлікт виник, так як в’язні "перебували в гостях" не самовільно, а "за погодженням і за особистого сприяння заступника начальника установи Олександра Володимировича Ющенка", – стверджував журналіст: 

В результаті група засуджених побила працівників адміністрації, яких, так би мовити, підставило власне керівництво. Підполковник К. отримав перелом ребра і пошкодженням легені, майор В. – закриту ЧМТ, прапорщик С. – більш легкі удари і травми.

Журналіст заявив, що Черкаська виправна колонія середнього рівня безпеки перетворилася на "бізнес-центр з торгівлі наркотиками і алкоголем". У публікації він розмістив посилання на відео, де один з колишніх засуджених стверджує: наркотрафік дає "адміністрації і баригам" до ста тисяч гривень доходу в день.

За відомостями Комарова, роком раніше п'яне святкування Великодня так само переросло в бійку і закінчилося вбивством засудженого, яке "повісили" на невинного.

Вадим Комаров розповів і про інші злочини, які відбувалися в цій колонії – зокрема, й про вимагання грошей у родичів платоспроможних засуджених.

"Станом на сьогодні до Черкаської виправної колонії № 62 прибула комісія з метою проведення службової перевірки за даними фактами, до ЄРДР внесені відповідні відомості. Але стосовно чого? Якщо через заподіяння тілесних пошкоджень працівнику колоніїї засудженим В., то я з цим категорично не згоден. А як же Ющенко? Він знову може вийти сухим з води?" – написав журналіст і зажадав дати юридичну оцінку діям "зонівської" адміністрації.
 

Після того, як повідомлення Комарова набуло резонансу, в колонії побував спецназ і був введений так званий режим особливих умов. У повідомленні пенітенціарників за 3 травня йдеться, що в груповій непокорі вимогам адміністрації взяли участь 30 засуджених. "Було проведено загальний обшук із залученням додаткових сил і засобів інших установ виконання покарання. За результатами проведення обшуку, вилучено ряд заборонених предметів. Під час проведення зазначених заходів спеціальні засоби і фізична сила до засуджених не застосовувалися". 

Однак, як розповіли "ОРД" родичі засуджених, інцидент обернувся справжнім терором. Через п'ятьох порушників постраждали сотні (цифра 30, що провинилися, не відповідає дійсності). Тому ув’язнені оголосили голодування, а їхні родичі розбили під зоною наметове містечко – в знак протесту.

"Один дозволив (горілку), інший прийшов перевіряти, в результаті всіх учасників закрили в карцер, обливали водою і "виховували" електрошокером. Для інших влаштували маски-шоу за участю двох сотень "космонавтів" з кийками. У колонії після їх відходу повний розгром. Розтрощили тумбочки і особисті речі. І все це через те, що неадеквату (в’язню, який був організатором бунту) продали горілку", – говорить джерело "ОРД".
 

Так чи інакше, але своєю публікацією Вадим Комаров міцно насолив заступнику начальника установи із соціально-виховної та психологічної роботи Олександру Ющенку, якого назвав "головним героєм великодніх подій" і його "впливовим бізнес-партнерам", які, за даними журналіста, постійно витягують зам. нач. колонії з неприємностей.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаські в’язні розповідають про знущання і тортури, працівники колонії таке спростовують.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version