НовиниОсвітаБудівля-привид: історія золотоніського будинку, від якого лишилась лише арка

Будівля-привид: історія золотоніського будинку, від якого лишилась лише арка

-

- Advertisment -

У кожному місті ховається власна архітектурна спадщина, що віддзеркалює епоху створення і талант майстрів, які вкладали свою душу у будівниче мистецтво.

Золотоноша – не виняток, деякі будівлі ще з початку 20-го століття вражають красою та витонченістю. Такими архітектурними перлинами є будівлі: районної державної адміністрації, Будинку дитячої та юнацької творчості, фінансове управління (на розі Благовіщенської-Садовий проїзд), районний Будинок культури. Розповідає сайт zoloto.city.

Але, як у будь-якій історії, є темні сторони – будівлі, що не увійшли в архітектурний канон, але все одно носять на собі відбиток минулих епох. Деякі з них, на жаль, не змогли витримати випробувань часом. Ці будівлі перетворилися на будинки-привиди, сповідаючи таємниці минулого та чекаючи свого власника. Однією з таких будівель є колишній тубдиспансер на вулиці Січова. Точніше, його рештки – високі колони з аркою, що слугувала центральним входом.

Зі слів місцевих жителів, ця територія відома не лише як тубдиспансер, але і як водолікарня та психіатрія. Однак, з течією часу, відсутність стійкої підтримки власників призвела до її занепаду. Арка, де викарбуваний рік будівництва – 1911-ий, зараз єдиний свідок минулої величі. За останні десятиліття територія колишнього тубдиспансеру зазнала численних змін. Вона була на балансі Золотоніської районної ради, а згодом перейшла у комунальну власність міста. Нині ця територія у приватному використанні.

На жаль, встановити достеменно, що із самісінького початку знаходилося у будівлі на Січовій нам не вдалося. Не має ніякої інформації краєзнавець Віталій Побиванець. Навіть дослідниця, доктор історичних наук Оксана Медалієва, котра працювала у Науковій бібліотеці Черкаського педагогічного університету, не змогла відкрити завісу таємничості.

– Зараз разом із науковцями і краєзнавцями хочемо написати і опублікувати «Історію Золотоноші у ХІХ – на початку ХХ ст». Саме тому і збираємо матеріал. Телеграм -канал «Золотоноша повітова» створила, бо зрозуміла, що ніхто з дослідників не цікавився конкретною інформацією – все загальне. Тому, що знаходимо, намагаюсь виставити, – написала нам Оксана Захарівна. – Стосовно будинків – це жах, інформації немає. Справа в тому, що архіви по Золотоноші майже повністю погоріли у Полтаві у Другу світову війну. Залишились крихти. У нас елементарно карти з підписаними вулицями до 1917 р. не існує, або лежить десь у Москві. А про будинки та їхніх власників – я вже мовчу. Мій прапра був ветеринарним лікарем Топчевський Франц Станіславович, в жив десь біля теперішньої міліції. І оце все, що є – десь! Бо тоді ніхто не уточнив, а нині – вже ніхто не пам’ятає. Але я вірю, що той, хто шукає – знайде.

За твердженням краєзнавців, до кінця ХІХ століття місто Золотоноша звалось «солом’яним», бо більшість будинків були глинобитними, одноповерховими. Та вже з початку ХХ століття Золотоноша набуває більш сучасного, міського типу. Змінюється її зовнішній вигляд. Саме в ці роки зводяться будинки земства, двох гімназій, театру, приватної аптеки.

Промисловий та торговий розвиток міста почався наприкінці століття – у 1896 році тут збудували великий лікеро-горілчаний завод (сучасний “Златогор”), а наступного року через Золотоношу пройшла гілка вузькоколійної залізниці Бахмач-Красне (у 1912 році її замінили ширококолійною). У 1898 році окрасою міста стала 2-поверхова будівля на розі Садового і Благовіщенської, у якій розташувалася нижня (професійна) сільськогосподарська школа.

 

У 1902 році звели довершену в архітектурному плані будівлю жіночої гімназії (нині Школа залізничників). У 1902-му закладено фундамент майбутнього земства, а у 1903 – його ввели в експлуатацію (будівля Золотоніської райдержадміністрації). У 1910 році за проектом Африкана Балавенського у Золотоноші зводять будівлю чоловічої гімназії (нині Будинок дитячо-юнацької творчості), у цьому ж році – у місті з’являється величний повітовий театр (районний Будинок культури). Усі ці будівлі – ровесниці таємничого будинку на Січовій.

Будівлі пережили різні потрясіння, були свідками воєн, пожеж, перебудов, але й зараз тішать золотонісців і гостей міста своєю архітектурною красою та ошатністю. Не всі, звичайно, а лише ті, яким волею долі випало щастя бути довгожителями.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Рівень води у Черкаському районі почав зменшуватись – ДСНС

Підтоплення у селах Хрещатик та Єлизаветівка зберігається, однак рівень води почав знижуватися. Рятувальники та волонтери продовжують допомагати місцевим жителям....

Олександр Воскобойнік вручив вихованцям дитячої команди «Черкаських Мавп» черговий комплект форми

Директор підприємства МХП- Урожай Олександр Воскобойнік вручив вихованцям дитячої команди «Черкаських Мавп» черговий комплект форми. Таку допомогу Олександр Воскобойгік називає...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x