додому Новини Черкащина Бортник надалі управлятиме черкаськими будинками, через його тарифи черкасці збираються на акцію...

Бортник надалі управлятиме черкаськими будинками, через його тарифи черкасці збираються на акцію протесту до ОДА

0

Підприємець Андрій Бортник і надалі надаватиме управлінські послуги жителям черкаських багатоквартирних будинків. Адже це передбачено понад 800 договорами, укладеними між міськвиконкомом та ТОВ "Сантехбудконструкція", правонаступником якого називають управлінську компанію "Нова якість". Про це на сьогоднішній пресконференції заявила заступниця міського голови Людмила Бордунос. Тих же, хто не згодний з такою ситуацією, чиновниця направила… до суду, передає кореспондент vikka.ua

Пресконференція, організована департаментом управління справами та юридичного забезпечення, зібрала не лише представників ЗМІ, а й кілька десятків містян. Ті прийшли до зали засідань, аби поставити свої запитання щодо нових тарифів на обслуговування їхніх будинків та виконання ухвали Черкаського окружного адмінсуду про призупинення вето міського голови, яке той наклав на "тарифне" рішення міської ради. Натомість заступниця мера назвала візит містян політичними іграми, а усіх, хто бажає скасувати рішення виконавчого комітету про визначення єдиного переможця конкурсу управителів, направила до суду. 

"Рішення суду, яке б змушувало Бордунос щось виконувати не існує. Існує лише політичне бажання декого накрутити собі піар. Так само як і тих, хто тут плакати розвішує і що привели людей, – заявила Людмила Іванівна. –Згідно чинного законодавства України, було укладено 838 договорів по кожному окремому будинку. Для того, щоб ці договори припинили свою дію, тобто управитель перестав виконувати свою роботу, а люди перестали платити квартплату, треба щоб договір був розірваний. А його можна розірвати тільки в судовому порядку".
 

Однак перед тим черкасці мають провести збори і там визначити іншого управителя або ж утворити ОСББ. Мерія ж, каже, буде вимагати якісного надання послуг від ТОВ "Управлінська компанія "Нова якість". Хто невдоволений якістю, повинен звертатись до міських владців. Ті ж запевняють: якщо управитель, який переміг у конкурсі, неякісно надаватиме послугу, будуть робити все, щоб він робив це якісно.

Нині, переконує керівник "Нової якості" Андрій Бортник, звернень, які б стосувались договорів, надійшло всього кілька: від двох будинків, які збираються створювати ОСББ, та ще від двох, у яких вже є ОСББ, але звернулись, аби підприємство взяло їх на обслуговування.

"СУБи ж уже ніколи не будуть існувати у тій формі, в якій вони були. Бо закон забороняє таку форму, як обслуговування багатоквартирних будинків комунальними підприємствами", – каже Людмила Бордунос.
 

 

У юридичному ж департаменті міськради заявили: минулої п’ятниці суд прийняв хибне рішення і його ухвала не відновлює дію рішення депутатів про скасування результатів конкурсу управителів. Адже для його чинності, мовляв, рада має відхилити зауваження міського голови і підтвердити своє рішення двома третинами депутатів від загального складу ради. Цього, нагадаємо не сталось через те, що Анатолій Бондаренко переніс проведення пленарки, запланованої на 16 липня – останній можливий для такого голосування день.

У своєму правовому аналізі ситуації, оприлюдненому на сайті міської ради, юрдепартамент зазначає: послуги з управління будинком надаються на підставі договору, а його депутати своїм рішенням не скасовували.

"Укладений договір від 20.05.2019 не передбачає односторонньої відмови… його дія припиняється: у разі закінчення строку, на який його укладено, якщо одна із сторін повідомила про відмову від договору відповідно до пункту 31 цього договору; достроково за згодою сторін або за рішенням суду в разі невиконання управителем та/або співвласниками вимог цього договору; у разі смерті фізичної особи – підприємця, який є управителем; у разі прийняття рішення про ліквідацію управителя або визнання його банкрутом; в інших випадках, передбачених законом. Жодна із зазначених обставин не настала. Більше того, Черкаська міська рада або виконавчий комітет не можуть в односторонньому порядку розірвати цей договір", – йдеться у повідомленні.
 

Нагадаємо, сьогодні вранці Олександр Радуцький та його представник, адвокат Валерій Макєєв, звернулись до правоохоронних органів через невиконання міськвиконкомом ухвали суду. Пояснюють: те рішення про монопольного управлінця порушило чимало сфер законодавства.

"Було грубо порушено антимонопольне законодавство. Адже виконком, перед тим, як прийняти рішення про єдиного управителя, повинен був узгодити такі дії з АМКУ. Також сумнівною є історія з так званими правонаступниками компанії, яка перемогла на конкурсі. А так, як було оголошено, що правонаступник з’явився у зв’язку з оптимізацією оподаткування, то ми звертаємось ще й до податкової служби, – зазначає пан Макєєв.
 

Також правник наголошує: направляючи заявку на конкурс, учасник ТОВ "Сантехбудконструкція" подавав свої умови і тарифи з урахуванням усіх податків. Нині ж умови, які подавались до тендерного комітету, змінені. Тому, каже, нині є всі обставини до розірвання договору.

Депутат Олександр Радуцький, який, власне, й подавав проект про скасування рішення виконкому про монопольного управителя, та направив позовну заяву до адмінсуду про упинення дії вето міського голови, прокоментував такі заяви чиновників:

"Місто такого беззаконня ще не бачило. В першу чергу, не виконується ухвала суду, яка зупинила розпорядження міського голови, що дало нам можливість узаконити рішення міської ради та скасувати ганебне рішення виконкому щодо тарифів. Далі Бондаренко мав би скликати виконавчий комітет і прийняти рішення, посилаючись на ці всі документи, щоб розірвати угоду з паном Бортником, який представляє інтереси двох приватних структур: "Сантехбудконструкція" та "Нова якість", призначити новий конкурс і провести в прозорий спосіб. Таким чином, дати можливість нашим комунальним підприємствам бути учасниками. Наприклад, я знаю, "Черкаситеплокомуненерго" готове надати ціни близько 4 грн за квадратний метр. Це в півтори рази менше того тарифу, за яким зараз "обслуговуються" будинки в Черкасах. В лапках, бо ми знаємо, що ніхто нічого не робить. Але ніхто цього робити в органах виконавчої влади не збирається, тому що всі дружно захищають інтереси пана Бортника, про що дала зрозуміти нам пресконференція".
 

Окрім правоохоронних органів обранець звертатиметься ще й до обласних владців. Відповідний лист він уже направив на ім’я в.о. голови Черкаської ОДА Тараса Висоцького. І завтра, 25 липня, 0 16:00 зустрічатиметься з ним. Тоді ж на Соборній площі збиратимуться небайдужі черкасці, які нині потрапили до тарифного колапсу. Відповідні оголошення вони вже поширюють у Facebook. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, Радуцький закликає жителів Черкас не платити за послуги нового управлінця.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version