додому Новини Боротьба за спадок Бакая на Черкащині (ВІДЕО)

Боротьба за спадок Бакая на Черкащині (ВІДЕО)

0

Об’єктом уваги іменитих мисливців став Трахтемирівський півострів на березі Канівського водосховища на Черкащині. За право відпочивати у казкових місцях, де колись стояла перша козацька столиця, нині змагаються дві групи впливу. На кону — одинадцять тисяч гектарів лісових та польових угідь, йдеться у розслідування "Слідства.Інфо".

Боротьба іде за спадок, який залишив екс-голова "Нафтогазу України" та мисливець зі стажем Ігор Бакай. Ще наприкінці 90-х він інвестував у розвиток новоствореного "Аграрно-екологічного об’єднання "Трахтемирів". З легкої руки місцевої влади воно отримало у відання 11 тисяч гектарів земель ландшафтного парку. На пагорбі над канівським водосховищем виріс мисливський будинок, а дорогу перекрили шлагбауми.

Лісові угіддя, які поспішно покинув попередній покровитель, не могли залишитись поза увагою. У 2012-му трахтемирівські землі потрапляють у поле зору сусідів — мисливського товариства "Оксамит-Сервіс". Це серйозні люди. Серед членів товариства —  брати Буряки з "Брокбізнесбанку", автомагнат Таріел Васадзе, впливовий екс-регіонал Віталій Хомутиннік і віднедавна радник в.о. президента Турчинова Олександр Кузьмук.

Своїх 16-ти тисяч гектарів "Оксамит-Сервісу" стало замало. У 2012-му році "Оксамит-сервіс" звертається до голів Київської та Черкаської областей з проханням передати їм в користування землі сусіднього ландшафтного парку Трахтемирів — ще 11 тисяч гектарів. Пояснення просте – наприкінці 2012-го року в об*єднання "Трахтемирів" закінчується договір оренди мисливських угідь, і вони офіційно стають нічийними.

Листи підписує перший президент України і почесний президент товариства Леонід Кравчук – теж знаний мисливець та член президентського клубу "Кедр". Імовірно, так прохання посприяти "Оксамит-сервісу" і могло потрапити до резиденції "Межигір*я", де ми й знайшли ці листи.

Та навіть висока протекція чомусь не допомагає депутатам-мисливцям – угіддя Трахтемирова вони так і не отримують. "Від ландшафтного парку "Трахтемирів" нам нічого не надали по одній причині – тому, що це ландшафтний парк", – каже директор "Оксамит-Сервісу" Володимир Причепа.

Водночас директор ландшафтного парку "Трахтемирів" Олександр Сіренко переконує: "Оксамит-Сервіс" це не зупиняє. За його словами, деякий час тому впливові мисливці взяли під контроль частину території та встановили там свої підгодовувальні майданчики.

"Оксамит-Сервіс" звинувачення спростовує. А ландшафтний парк, між тим, залишається у віданні об*єднання "Трахтемирів". Його директором вже багато років є мисливець Андрій Слоневський. Зараз полювання на цій території офіційно не дозволене. То кому ж належать козацькі землі?

"Слідству.Інфо" вдалося знайти нового власника. На початку 2013-го року 73,6% акцій об*єднання "Трахтемирів" опиняються в руках компанії Legolas Limited з острова Мен. Ланцюжок з офшорних компаній виводить напряму до впливового регіонала-мільярдера Вадима Новинського, який два роки тому отримав українське громадянство.

У його компанії "Смарт-Холдинг" інформацію про входження до "Трахтемирова" підтверджують. За даними прес-служби, це відбулося "на запрошення акціонерів товариства, що звернулися з пропозицією фінансово підтримати реалізацію низки проектів по збереженню історико-культурної спадщини, підтримці і відтворенню біорозмаїття регіонального ландшафтного парку".

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version