НовиниБіометричний паспорт у Черкасах: вартість і нові правила оформлення

Біометричний паспорт у Черкасах: вартість і нові правила оформлення

-

- Advertisment -

В Управлінні Державної міграційної служби у Черкаській області проводять тестові оформлення нових біометричних закордонних паспортів. Наскільки зміниться процедура оформлення, ціна послуг та зовнішній вигляд документа, дізнавався кореспондент vikka.ua.

Сьогодні, як розповіли в обласній ДМС, біометричні паспорти не оформляються і не видаються ще ніде. Водночас тривають тестування нового обладнання і програмного забезпечення для оформлення цих документів.

"Учора (05.01.2015) і сьогодні (06.01.2015) ми проводимо тестові випробування, – розповідає перший заступник начальника Управління ДМС у Черкаській області Володимир Уманець. – Ми беремо, скажімо, когось із наших співробітників, фотографуємо його, проводимо всі необхідні дії, скануємо пальці тощо, і відправляємо ці відомості на обробку, як то визначено процедурою".

Зазначено, що технічно в ДМС були забезпечені для оформлення біометричних паспортів ще раніше.

"Був у нас установлений комплект обладнання. Поки що він буде один на всю область. Але в нас ще є підрозділи у Смілі й Умані. Можна очікувати, що в найближчий квартал або другий там так само будуть оформлятися біометричні паспорти для виїзду за кордон", – зазначив Уманець.

Він також нагадав, що уряд виділив 150 мільйонів гривень на закупівлю цього обладнання, і "вони зараз їх безперервно освоюють".

Сьогодні ж, за словами керівництва обласної міграційної служби, постійно йде обмін інформацією між співробітниками на місцях і головним департаментом ДМС.

"Учора ми відправили їм свої зауваження, які маємо, скажімо, до програмного забезпечення, до порядку і взагалі. Тому що цей процес для громадян виглядає простим і звичайним, але він передбачає певні ув’язки для роботи нашого спеціаліста", – повідомив Уманець.

Він також розповів, що служба розпочинає роботу в стандартному режимі з 12 січня, як і по всій Україні, а зараз – тимчасово не оформлює жодних паспортів.

Як виглядатиме і скільки коштуватиме біометричний паспорт

Наразі в обласному ДМС немає в наявності зразка майбутнього закордонного біометричного паспорту.

"Є така хибна думка в людей, що паспорт має бути пластиковим. У всьому світі паспорти зроблені з паперу, з листками, бо треба ставити візи, печатку про перетин кордону тощо", – говорить перший заступник керівника обласного ДМС.

"Усі закордонні паспорти будуть нового зразка – що ті, що ті. Тільки одні будуть із біометричними носіями, а інші – без. Громадянин буде сам вибирати, який паспорт йому робити", – пояснив він.

У ДМС також назвали вартість майбутнього біометричного паспорту.

"Бланк паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм коштуватиме 261 гривню. Це без вартості державного мита (170 грн.) і послуг міграційної служби (близько 87 грн.). Загальна мінімальна вартість нового закордонного біометричного паспорту становитиме приблизно 518 грн.", – повідомив Уманець.

Перший заступник начальника Управління ДМС у Черкаській області Володимир Уманець

А виготовлятиметься такий документ – протягом 20 днів.

Водночас, за його словами, бланк паспорта, що не містить безконтактного електронного носія, обійдеться у 204 грн.

"Тобто переглянута ціна і закордонного паспорта "старого зразка". Він раніше коштував 120 грн., куди входила вартість бланка (90 грн.) і його персоналізація (у межах 30 грн.). Загальна вартість закордонного паспорту без біометричних даних становитиме близько 461 грн.", – наголосив Уманець.

Він припустив, що, можливо, трохи довшим буде процес оформлення паспорту, що пов'язано зі скануванням відбитків пальців. При цьому людина буде бачити своє зображення, відбитки й електронний підпис на моніторі, що стоятиме навпроти неї.

У черкаському обласному управлінні ДМС також не знають, чи буде переглядатися ціна на біометричний паспорт у залежності від курсу євро.

"Те, що нам надіслали – у гривні. Я не думаю, що вона буде в якійсь мірі коригуватися", – резюмував Уманець.

Що нового у процедурі оформлення біометричного паспорту

"Ми знімаємо два відбитки пальців, тому що для закордонного паспорту достатньо вказівний палець правої і лівої рук. Тобто загорається лампочка, тоді кладемо палець і воно сканує", – говорить головний спеціаліст сектору інформаційних технологій Управління ДМС у Черкаській області Денис Литвиненко.

Крім того, за його словами, треба сканувати ще один палець для верифікації.

"При оформленні людина запам’ятовує свій верифікаційний палець. Воно в програмі все це записується, а потім уже, коли людина приходить на отримання документу, то паспорт вставляється у зчитувач інформації, записуються дані, верифікаційний палець знову зчитується, перевіряється чи це саме та особа, і лише тоді видається паспорт", – пояснив ІТ-спеціаліст.

Він також зауважив, що вся інформація записується на електронний носій у Києві при виготовленні паспорту.

"Тут ми нічого не виготовляємо, не записуємо самі, а просто беремо дані: фотографуємо людину, відбитки її пальців, електронний підпис і відправляємо на Київ, а там уже все це записується", – наголосив Литвиненко.

За його словами, ззовні в новому паспорті не буде видно даних відбитку, а все знаходитиметься на електронному носії – пластмасовій обкладинці паспорту, тобто на першій його сторінці.

"Він вставлятиметься у зчитувач і все. Візуально його не видно буде. Також на новому документі буде більше різних елементів захисту від підробок", – підкреслив співробітник обласної ДМС.

Крім того, як зазначив Литвиненко, зараз програмне забезпечення ще оновлюється, тому інколи дає збої.

"Усі дані ми вносимо не на комп’ютер, а відразу в програму в он-лайн режимі. І поки що система не завжди нормально працює, тому що в Києві її ще також тестують", – підсумував він.

Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що мінімальна вартість нового біометричного паспорта (бланк із чіпом) коштуватиме 261 грн. (15 євро за курсом на 29.12.2014 р.) + держмито 170 грн. + вартість реєстраційних послуг 87,15 грн. Усього 518 грн. 15 коп. Це – за 20 днів.

Якщо ж оформлювати у прискореному темпі за 7 днів, то вже за ставкою подвійного мита та реєстраційних послуг, при тій же вартості бланка (261 + 340 + 174,3 = 775,3 грн.).

Послуги ж ДП "Документ" обійдуться не більш ніж 253 грн. за оформлення в 7-денний термін. Таким чином гранична ціна за новий біометричний паспорт – 775,3 + 253 = 1028,3 грн.

Анатолій Бабак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x