додому Новини Черкащина Біля Черкас масово всихає сосновий ліс (Відео)

Біля Черкас масово всихає сосновий ліс (Відео)

0

Всихання насаджень сосни поблизу Черкас зафіксували за допомогою квадрокоптера лісівники Черкаського держлісгоспу. Вік насаджень – близько 140 років.

Про це повідомляє пресслужба Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Головні причини всихання та масового ослаблення лісів Черкаського бору – загальний вологодефіцит внаслідок атмосферних посух, пониження ґрунтових вод, глобальні кліматичні зміни. Це, в свою чергу, сприяє стрімкому розмноженню рослин-паразитів, які ослаблюють насадження, призводять до поширення шкідників і хвороб, що спричинює всихання.

Протягом останнього десятиріччя у Черкаському лісгоспі набуло поширення заселення соснових насаджень омелою австрійською – паразитом, який проростає в дерево і живиться його соком, що призводить до ослаблення окремих деревостанів та загибелі цілих масивів.

Наразі тривають обстеження лісових насаджень у Дахнівському лісництві для проведення санітарно-оздоровчих заходів. Відповідно до «Санітарних правил в лісах України» усі санітарні рубки будуть проведені після обстеження ділянок комісією у складі фахівців Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист», спеціалістів Управління та лісгоспу.

Попередньо встановлено, що санітарних рубок потребують понад 100 гектарів насаджень Дахнівського лісництва. В насадженнях, де спостерігається незначне всихання, будуть проведені вибіркові санітарні рубки. На ділянках, де виявлена критична маса сухостою, проведуть суцільні санітарні рубки, на місці яких створять нові насадження.

YouTube video player

Як повідомляв сайт vikka.ua, у лісі на Черкащині створили пункт для відпочинку.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version