НовиниЧеркащинаБезпечне свято: як обрати якісну гірлянду та ялинкові прикраси

Безпечне свято: як обрати якісну гірлянду та ялинкові прикраси

-

- Advertisment -

Мало що здатне настільки створювати святковий настрій, аніж різнокольорові вогники новорічних гірлянд та ялинкові прикраси. Як показує досвід, покупці найчастіше орієнтуються на зовнішню привабливість товару та мало звертають увагу на його безпечність. А дарма, – стверджують фахівці управління захисту споживачів.

Наприклад, електричні гірлянди часто псують свято, зумовлюючи загоряння і, як наслідок, пожежі. А неякісні ялинкові прикраси можуть стати причиною незапланованого візиту до лікаря. ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області публікує рекомендації спеціалістів щодо того, як правильно обрати якісний і безпечний новорічний товар.

Як обрати якісну електричну гірлянду

Фахівці управління захисту споживачів інформують: на гірлянди розповсюджується дія Технічного регламенту безпеки низьковольтного обладнання (постанова кабінету міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1067) та Технічного регламенту електромагнітної сумісності обладнання (постанова кабінету міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1077). Безпечність електричних гірлянд повинна бути підтверджена деклараціями про відповідність.

Обов’язково перевіряйте наявність українського знаку відповідності технічним регламентам у вигляді трилисника.

Зверніть увагу, що є гірлянди, призначенні для оздоблення осель знадвору, є  новорічні гірлянди для приміщень. Останні відповідно не можна використовувати надворі, пластик не призначений для експлуатації на холоді, у негерметичні лампочки гірлянди може потрапити волога, що призведе до замикання дротів. Натомість ілюмінацію для вулиці не потрібно використовувати у будівлі, безпечна на холоді новорічна прикраса, у теплі може випаровувати шкідливі речовини, які можуть провокувати алергічну реакцію.

На етикетці має бути зазначена інформація українською мовою щодо:

– назви продукції;

– типу гірлянди (ялинкова, для домашнього інтер’єра, вулична та ін.);

– виду лампочок;

– інформації щодо напруги, потужності тощо;

– реквізитів виробника;

– реквізитів імпортера (за наявності);

– дати виробництва.

Обираємо безпечні ялинкові прикраси

Купуючи ялинкові прикраси, звертайте увагу на те, щоб іграшки були цілими, без тріщин, не мали специфічного запаху фарби, щоб фарба та блиск не залишались на руках.

Це може становити небезпеку для здоров’я і навіть життя дитини у разі, якщо вона візьме таку іграшку до рук чи до рота і в її організм потраплять токсичні речовини.

Хімічний склад прикраси неможливо визначити відразу на місці продажу. В такому разі пам’ятайте одне: використовуйте прикрасу тільки за призначенням. Не варто дозволяти дитині з нею гратися.

Якщо прикраса має надмірно яскравий колір або неприємний запах, це може означати, що при її виготовленні була застосована дешева і, ймовірно, токсична фарба.

Обираючи новорічні прикраси, перш за все необхідно попросити у продавця супровідні документи на них: посвідчення виробника, що підтверджує якість та безпечність продукції, або висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи та звернути увагу на наявність маркування, на якому повинно бути вказано назву товару, найменування та місцезнаходження виробника, дату виготовлення, термін придатності виробу.

Пам’ятаймо про права споживача

Якщо після придбання товару його недоліки ви розгледіли лише вдома, то знайте, що споживач має право обміняти непродовольчий товар відповідної якості на аналогічний у продавця, у якого було його куплено. Якщо покупка не влаштовує споживача за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром чи ще з якоїсь причини не може бути ним використана, товар також підлягає обміну чи поверненню. Покупець має право повернути витрачені кошти чи обміняти такий товар протягом 14 днів, не враховуючи день покупки.

Важливо! Обмін товару відбувається лише тоді, якщо він не використовувався і за умови збереження його товарного вигляду, споживчих властивостей, пломб, ярликів і товарного чеку, що підтверджує факт покупки.

Треба бути грамотним споживачем, але про це ми згадуємо тільки тоді коли заплатимо за неякісний товар чи послугу. Для того, щоб швидко реагувати в такій ситуації, необхідно пам’ятати найпершу пораду споживачам: завжди зберігайте документи, що підтверджують факт купівлі-продажу.

Не маючи таких документів, громадяни свідомо позбавляють себе права на державний захист.

Законом України «Про захист прав споживачів» визначено, що всі вимоги споживача розглядаються після надання ним розрахункового документа. Є документальні докази, тим більше шансів на успіх матимете споживач товарів для відстоювання своїх прав.

У разі, якщо непродовольчі товари купуються на ринку,  споживач має право вимагати від продавця товарний чек, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються: найменування суб’єкта господарювання, ряд та номер торгівельного місця на ринку, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище і ініціали продавця та його підпис.

Відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» під час продажу товару продавець зобов’язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу.

Якщо продавець відмовляється видати чек, то краще утриматися від покупки та придбати той же товар у іншого продавця.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Кабмін пропонує ввести локдаун з 8 по 25 січня.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

ПАТ “Черкасиобленерго”: якими сервісами для передачі показів лічильника користуються черкащани

Для коректного формування оплати за електроенергію, щомісяця споживач повинен передавати оператору системи розподілу покази електролічильника.  Для цього у ПАТ...

У Черкасах вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

У Черкасах відбулися пам'ятні заходи з нагоди 38-ї річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Про це повідомляє пресслужба Черкаської...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x