НовиниЧеркасиБез пшеничного борошна і солоних овочів: у Черкасах презентували...

Без пшеничного борошна і солоних овочів: у Черкасах презентували нове меню для дошкільнят

-

- Advertisment -

У Черкасах обговорили нове чотиритижневе меню для дошкільних навчальних закладів міста, яке розробляли з урахуванням нових вимог.

Про це інформує пресслужба ГУ Держпродспоживслужби у Черкаській області.

Нагадаємо, що цьогоріч у березні Кабмін  затвердив норми та порядок організації харчування у закладах освіти. Оновлені норми почнуть діяти вже з першого вересня 2021 року. У Департаменті освіти Черкаської міської ради запропонували створити робочу групу, яка розробить нове оптимальне меню у дитячих садках та школах міста.

«Півтора місяці ми працюємо над розробкою нового меню і ми зараз на завершальній стадії. Тому сьогодні готові презентувати меню. Воно має бути нове, компромісне, сучасне, оскільки дуже важливо, чим харчуються діти у садочках», – розповіла заступник міського голови Черкас Анастасія Чубіна.

Анна Собко, яка представляє Асоціацію кулінарів України презентувала нове чотиритижневе меню для закладів дошкільної освіти, наголосивши, що були змінені норми фізіологічних потреб  у білках, жирах, вуглеводах, зменшилася калорійність, збільшилася кількість вітамінів, меню стало якісніше. По-друге, рекомендовано норми основних груп продуктів харчування на тиждень. По-третє, надано рекомендації щодо орієнтовного об’єму порції, режиму харчування, організації дієтичного харчування.

Крім освітян та представників влади участь в обговоренні узяли фахівці Черкаського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в області   Ольга Мізінова та Ольга Савенко. Вони поділилися своїм баченням оптимізації меню для дошкільнят та вносили у нього корективи.

Отже, основні зміни в харчуванні дітей у черкаських дитсадках стосуються:

– врахування потреб дітей, організм яких не сприймає лактозу,  та яким необхідна  безглютенова дієта;
– зменшення споживання цукру та солі в раціоні;
– вилучення з переліку м’ясних продуктів сосисок, печінки та язика ялового.

Окрім того, у меню дітей до трьох років будуть заборонені солоні овочі: огірки, томати та квашена капуста.

Натомість меню збагатять яловичиною, свининою, курятиною, рибою, кисломолочними продуктами, молоком, соками, фруктами, великою кількістю овочів на сніданок, обід та вечерю.

Пшеничне борошно вилучене з переліку продуктів для харчування, макаронні вироби тепер з вищим вмістом клітковини, також збільшилася кількість круп, масло має бути не менше 72%, мед та сало теж прибрали, фрукти сушені залишилися, збільшилася кількість соків, двічі на тиждень по 80 грам будуть давати фрукти.

Таким чином, змінився якісний склад раціону. На 75 % тарілка складатиметься із рослинної їжі. А це, на думку фахівців, має позитивно позначитися на здоров’ї дітей та прищепить їм культуру здорового харчування.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Прем’єр-міністр пообіцяв учителям суттєве збільшення зарплат.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Пішов із життя відомий черкаський тренер

Пішов із життя видатний тренер-викладач із боксу Віктор Андрійович Кіхтенко, який присвятив своє життя розвитку цієї спортивної галузі. Про...

ПАТ “Черкасиобленерго”: якими сервісами для передачі показів лічильника користуються черкащани

Для коректного формування оплати за електроенергію, щомісяця споживач повинен передавати оператору системи розподілу покази електролічильника.  Для цього у ПАТ...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x