НовиниЧеркащинаБез метушні: черкащани зможуть підписати декларацію з лікарем і...

Без метушні: черкащани зможуть підписати декларацію з лікарем і в наступному році

-

- Advertisment -

Черкащани, які не підписали декларації із сімейними лікарями до кінця цього року, матимуть змогу зробити це у наступному. МОЗ вирішило продовжити кампанію "Лікар для кожної родини" до 1 липня 2019 року. Про нюанси такого відтермінування у коментарі сайту vikka.ua розповів директор департаменту охорони здоров'я Олег Стадник.

Держава виділяє кошти на тих пацієнтів, які уклали декларацію (ці люди внесені до зелених списків), і на тих, хто цього не зробив, але закріплений за територією обслуговування цієї поліклініки (червоні списки). Першій категорії пацієнтів виділяють набагато більше коштів, оскільки враховуються вікові й демографічні коефіцієнти. Людям із червоних списків приходить рівно половина необхідної на особу суми і не застосовуються коефіцієнти.

"Дійсно, з 1 липня 2019 року зникнуть червоні списки. Не буде такої ситуації, що сьогодні грудень, я не уклав декларацію, приходжу до лікаря, а він мене прийме, тому що я на території обслуговування цієї поліклініки. З липня ситуація зміниться. Прихід до лікаря, який обслуговує дільницю, так само як і до "вузького" спеціаліста, буде коштувати суму, яку затвердить постановою Кабінет Міністрів", – розповідає головний медик міста.

Тобто, різниця заключається в тому, що прийом лікаря для людини, яка підписала з ним декларацію, буде безкоштовним. Коли громадянин одноразово приходить до "вузького" спеціаліста чи лікаря, з яким він не уклав декларацію, йому доведеться платити за це.

Черкащан попереджають: після нового року втрачається право ширшого вибору спеціалістів. "Вільних" лікарів щодня меншає.

"Чим більше людей укладає декларацію, тим менше залишається лікарів, яких можна обрати, тому Кабмін прийняв постанову, в якій вводиться зовсім інший принцип. При перевищенні кількості нормативу – 900 для педіатрів і 1800 для сімейних лікарів – вводиться понижуючий коефіцієнт. Це для того, щоб не було спокуси тягнути на себе пацієнтів. МОЗ і Уряд вважають, що буде ефективна робота, коли сімейний лікар набере 1800 пацієнтів. З більшою кількістю він не буде справлятись", – зауважує Олег Стадник.

Фахівець додає, що черкащани ще мають змогу заключити договір з лікарем до кінця цього року. Проте в реальності поліклініки вже відмовляються приймати людей на підпис декларацій. Це пов’язано з тим, що діє електронний запис, карта і реєстратура. Дуже часто прихід до лікаря розписаний на тижні, тому вільних місць немає.

"Можливо, ми наприкінці грудня чи на початку січня вивісимо і будемо вимагати щоденно вивішувати інформацію по кожному центру: кількість вільних місць і прізвища лікарів, у яких є вільні місця. Це потрібно для того, аби спростити пацієнту пошук", – каже Стадник.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкасці не квапляться підписувати декларації з лікарями.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Смілі випускники шкіл висаджують Алею сакур

До висадки дерев долучилися старшокласники із кожного навчального закладу Сміли. Цьогорічні смілянські випускники вирішили доєднатися до всеукраїнської акції «Випускники...

Патрульні спіймали на вулицях Черкас 18-річного “закладчика”

На вулиці Солом'янській патрульні помітили збентеженого 18-річного чоловіка. Під час поверхневої перевірки юнак вийняв з кишені пакетик із рослинною...

Цікаве:

Акумуляторні пилососи: змініть свої звичні поняття про прибирання

Не секрет, що у сучасному світі найважливішим ресурсом є...

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x