додому Новини Черкащина Без даху над головою, електрики та водопостачання: черкащани підраховують збитки після буревію

Без даху над головою, електрики та водопостачання: черкащани підраховують збитки після буревію

0

Черкащани приходять до тями після страшної негоди, що обрушилася на область увечері 1 липня. Найбільше від буревію постраждали Золотоніський та Чорнобаївський райони. Наразі черкащани підраховують втрати після буревію. За шифером та бензопилами людям доводиться їздити аж у Полтавську область, адже у місцевих магазинах все розкупили. Про наслідки негоди дізнавався сайт vikka.ua.

Жителі Черкащини зазначають, що від буревію найбільше постраждали дахи будівель та врожаї. Вітер та град місцями повністю знищили зернові, овочі та фрукти. Селяни кажуть, що в деяких господарствах вціліли лише коренеплоди. Декілька населених пунктів і досі залишаються повністю без світла та води.

У селі Ковтуни Золотоніського району негода співпала із святкуванням дня села.

"Це жах! Ми тільки закінчили заходи у нашому Будинку культури. Люди розійшлися і почався буревій. Зняло дах з Будинку культури, а це приблизно 40 листів шиферу, постраждало приміщення місцевої школи, сільради, будинки селян. У людей з дахів вітром зняло 600 листів", – зазначає сільський голова Олена Мірошніченко.

Крім того, за її словами, Ковтуни залишилися без світла та води.

"Повністю зламало 2 опори лінії електропостачання. Немає електрики, тож і водонапірна вежа не качає воду. Люди вже другу добу сидять без світла та води. Всі досі у шоці. Під час негоди поламало дуже багато дерев, а деякі повиривало з корінням. Ми вдячні нашій молоді, яка одразу взялася розчищати дорогу. У той же вечір машини змогли проїхати", – каже Олена Мірошніченко.

Вона також зазначає, що у районі не вирішена проблема з доставкою шиферу.

Жителі Чорнобаю та Чорнобаївського району ще довго будуть згадувати страшну негоду суботнього вечора. Адже декілька хвилин буревію перетворили їхні життя на фільм жахів.

"Від пориву вітру впала зерносушарка висотою 30 метрів. У середині перебував сторож. Коли чоловіка витягли звідти, від шоку він не міг говорити та рухатися. Тільки з часом потроху став оговтуватися", – розповідає провідний фахівець Чорнобаївського районного сектору УДСНС України в Черкаській області Олена Залізняк.

За її словами, від лиха у районі та місті постраждало дуже багато людей. Через завалені дерева лікарі до декого не могли дістатися.

"Мати нашого начальника караулу, коли почався буревій, не встигла добігти додому. Шиферина з даху впала і робила їй голову. На щастя, син сам зміг довести жінку до "швидкої". Багато постраждалих діставалися до лікарів своїм ходом. У селі Савківка під заваленим деревом опинилася літня жінка, якій десь під 90 років. Її здоров’я сильно не постраждало", – каже працівниця ДСНС.

Олена Залізняк зазначає, що у районі понівечило дуже багато приватних автівок.

"На машину одного мого знайомого атовця впала величезна антена і розтрощила її вщент", – каже жінка.

Наразі, за її словами, найбільш дефіцитним товаром у районі є бензопили, генератори та шифер. За ними черкащани їдуть аж у Полтавську область.

Facebook / Анатолій Яріш

У Черкаському районі найбільше дісталося селам Лозівок, Будище, Свидівок та Мошни. 

Facebook / Анатолій Яріш

"Дуже пошкоджені Територіальний центр соціального обслуговування, дитсадки в Лозівку та Свидівку, багато приватних будинків. Служби відновлюють електропостачання, прибирають повалені дерева. Наразі підраховуємо збитки", – написав у соцмережі голова Черкаської РДА Анатолій Яріш. 

Facebook / Анатолій Яріш

Непоганий бізнес на шифері зробили у Шполянському районі.

"Учора одна шиферина у нас вартувала 140 гривень, а сьогодні вже продають за 148", – каже ярославський сільський голова Віталій Фартушний.

Він розповів сайту vikka.ua, як негода пройшлася його селищем.

"У суботу о 19.30 засвистіло, загриміло, три хвилини дощу – і ми маємо отакі наслідки. На щастя, приватний сектор постраждав у меншій мірі. За нашими підрахунками втрати сягають 20-25 тисяч гривень. Із дахів позривало від 5 до 20 шиферин. Натомість сильних збитків зазнало сільськогосподарське ТОВ "Лан". Вітер частково зруйнував їхні тік та зерносховище, тваринницькі приміщення. Всього – 18 будівель", – зазначив сільський голова.

Також у селі Ярославка вітром зламало 4 опори ліній електропостачання та 15 дерев.

У порівнянні з іншими постраждалими селищами Ярославку буревій більш-менш милував. У селі швидко відновили електрику та по можливості ліквідували найбільші наслідки негоди.

Серед постраждалих від буревію і село Привітне Золотоніського району. Черкащанин Антон Святенко, приїхавши до родичів, застав там наслідки катастрофи. Каже, що селяни щойно оговталися від негоди, яка нанесла пошкодження їхнім господарствам у минулий понеділок. Тоді у селі частково позносило шифер із дахів.

"Як розповідають мої тесть та теща, спочатку найшли світлі хмари, а потім чорні. Стемніло, наче різко наступила ніч. Важко сказати скільки хвилин це продовжувалося. Був дуже сильний вітер та град розміром з квасолину. Люди позакривалися в оселях та молилися, а коли вийшли, то побачили всі наслідки цього лиха", – розповідає чоловік.

Антон Святенко зазначає, що 6-8 сімей у Привітному залишилися взагалі без дахів. В інших частково позносило шиферини.

"Повалило дерева. Вони перекрили проїзд до села. Наразі люди намагаються тимчасово латати дахи плівкою. Селянам оголосили, що шифер можна взяти в Золотоноші. Але там його немає. Ми знайшли тільки цвяхи", – пояснює черкащанин.

В оперативному штабі, створеному з метою наслідків негоди, досі підраховують завдані негодою збитки. Спершу їх оцінять у Золотоніському районі, який постраждав найбільше. Очевидно, суми по області сягатимуть десятків мільйонів гривень. Очільник області Юрій Ткаченко вже спілкувався із Віце-прем'єр-міністром України Геннадієм Зубком щодо спрямування коштів із резерву Держбюджету на відшкодування збитків. Про механізм відшкодування та суми владці обіцяють повідомити вже найближчим часом. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, Черкащина оговтується від наслідків буревію.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version