НовиниЧеркащина"Батьківщина" краде гроші у батьків з харчування дітей?

"Батьківщина" краде гроші у батьків з харчування дітей?

-

- Advertisment -

Білосердешний депутат міської ради в Черкасах Юрій Тренкін підпорядкував під бінес-інтереси власної родини давню схему. Мова йде про схему постачання харчування у комунальні заклади міста, яку найкраще можна проаналізувати на прикладі дитячих садків. Ось вже півтора року причепурена та модернізована схема, яка зароджувалася ще за мерства Володимира Олійника, працює і на бізнес-інтереси Тренкіна, пише видання "Кропива".

Все починалося з боротьби

Юрію Тренкіну, як ідейному борцю за грошові знаки довелося організувати маленьку переможну війну над підрядником ТОВ "Каштан-плюс", який роками сидів на перевіреній схемі.

ТОВ "Каштан-плюс" використовував просту, але елегантну схему, за якою роками перемагало у тендерах. Звичайно, що таке не могло відбуватися без посильної участі і чиновників департаменту освіти та гуманітарної політики міськради, але це окрема історія. Суть маніпуляції полягала в тому, що в перелік продуктів харчування по кожній групі товарів пропонувалися як явно занижені ціни (для перемоги в тендері), так і реальні ціни на ті товари, які реально планувалося постачати по заявках.

З цією, ворожою на той час, схемою зіткнувся і сам Юрій Тренкін, який через ТОВ "Хлібний Дім Україна" (фірма записана на сестру депутата) та ФОП Щербина Є.С. (помічник депутата) намагався перемогти у тендері вартістю 206 млн грн на постачання харчування в дитячі садки. Згодом цей тендер було скасовано, зокрема і за результатами роботи тимчасової депутатської комісії.

Тоді у вересні 2016 року цю комісію очолив саме депутат Юрій Тренкін, а суб'єкти, які пов'язані з ним брали участь у програному тендері.

У ході роботи комісії було озвучено інформацію про завищення вартості поставки продуктів харчування ТОВ "Каштан-плюс" на окремі товари за тендером 2014-2016 років, несвоєчасні поставки та поставки недоброякісної продукції. Також зверталася увага на маніпулятивну схему із заниженням вартості окремих груп товарів вже в новому переможному 206-мільйонному тендері, який було скасовано.

На той час директор департаменту освіти та гуманітарної політики Марина Бакланова за результатами засідання тимчасової комісії листами повідомляла міського голову та голову тендерного комітету про факти порушень графіків поставок товарів, невідповідну їх якість. Позитивний відгук щодо ТОВ "Каштан-плюс" було скасовано.

На фото Юрій Тренкін та міський голова Анатолій Бондаренко

Скандал швидко зійшов на нуль

Однак навіть попри відкриття кримінального провадження по ТОВ "Каштан-плюс" вже за кілька тижнів скандал довкола харчування швидко зійшов на нуль. Гучні заяви з боку депутатської комісії припинилися, та взялися напрацьовувати нові правила для проведення тендеру.

В результаті було розроблено єдине уніфіковане меню для всіх дитсадків, зменшено кількість найменувань товарів по кожній групі, що мало б унеможливити маніпуляції з ціновими пропозиціями.

Разом з цим ТОВ "Каштан-плюс" продовжувало вигравати тендери на поставку харчування в інші комунальні заклади за старою схемою. А харчування в дитсадки також поставлялося за додатковими угодами до проведення тендеру навесні 2017 року.

30 травня 2017 року було укладено договір з ТОВ "Каштан-плюс" вартістю 42 млн грн на постачання харчування в дитячі садки. Єдиним допущеним конкурентом на тендері був, як не дивно, пов'язаний з депутатом Юрієм Тренкіним ТОВ "Хлібний дім Україна".

З ковбасою в серці

Маніпулятивна схема не була зруйнована, вона була лише вдосконалена та поставлена на службу нових бенефеціарів.

Падіння інтересу депутатів та голови тимчасової депутатської комісії Юрія Тренкіна до діяльності ТОВ "Каштан-плюс" цілком пов'язується з іншим фактом. Після скандалу монопольним постачальником м'ясної продукції для ТОВ "Каштан-плюс" стає саме пов'язане з депутатом Тренкіним ТОВ "Хлібний дім Україна".

У розпорядженні редакції є дані ДФС, що підтверджують господарські відносини між ТОВ "Каштан-плюс" та ТОВ "Хлібний дім Україна". Зокрема останнє є постачальником м'ясної групи продукції для ТОВ "Каштан-плюс", який у свою чергу постачає її в дитячі садки.

Ми зробили таблицю з аналізом цін на м’ясну продукцію та яйця (оскільки за заявами депутатів у вересні 2016 року на яйцях чи не найбільше завищувалися ціни).

Таблиця включає розкладку цін по договору, укладеному за результатами тендеру на 42 млн грн, додаткові угоди до нього та ціни визначені в прямих договорах, укладених вже цьогоріч.

З опонента у захисники

На початку цього року виникли проблеми з постачанням харчування в дитсадки. Про ці проблеми заявили "батьківщинівці" – тоді ще директор департаменту освіти Ігор Волошин та голова бюджетної комісії Юрій Тренкін. Зокрема Волошин заявив, що за 2017 рік на харчування освоєно 19,6 млн грн та підписано додаткову угоду на 22,3 млн грн на 2018 рік в межах загального виграного тендеру на 42 млн грн. Однак, як жалівся Волошин, Держказначейство не визнає додаткові угоди, тому поставка харчування під загрозою. Юрій Тренкін тоді заявив, що немає юридичних підстав не реєструвати такі угоди, а дії казначейства не зовсім правомірні та став на захист постачальника ТОВ "Каштан-плюс".

Також перед тим, як йти на нову посаду заступника міського голови Ігор Волошин без проведення торгів, допороговими сумами уклав угоди на постачання харчування з ТОВ "Каштан-плюс" вартістю 5,4 млн грн.

Замість висновку

Голова тимчасової депутатської комісії по вивченню харчування, він же голова постійної бюджетної комісії міської ради Юрій Тренкін шляхом виконання депутатських повноважень досягає того, що підприємство його родини стає монопольним постачальником м’ясної продукції для постачальника харчів у комунальні заклади міста. Що це, як не конфлікт інтересів та особиста зацікавленість?

Насамкінець додамо, що днями в селі Геронимівка в приміщеннях ТОВ "Хлібний дім Україна", де розміщено потужності м’ясокомбінату родини депутата, відбулися обшуки. На захист бізнесу депутата особисто прибули міський голова Анатолій Бондаренко та його заступник Ігор Волошин. Коментуючи обшуки, Юрій Тренкін вже жодним чином не відмовлявся від пов'язаності з даним підприємством і сказав, що воно записано на його сестру.

Обшуки "батьківщинівці" назвали "політичним тиском". Насправді ж вони пройшли по кримінальних провадженнях по ухиленню від сплати податків.

Як повідомляв сайт vikka.ua, фірма з оточення "батьківщинівця" продовжує "пиляти" бюджет.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x