додому Новини Черкащина Банківський кредит обернувся для черкащанки роками конфліктів та судів

Банківський кредит обернувся для черкащанки роками конфліктів та судів

0

Судова тяганина з фінансовою установою може перетворитися на справу життя. Фахівці у банківській справі натякають, що неприємні інциденти з банками можна улагодити мирно, а зайва принциповість вартує усім учасникам купи витраченого часу та нервів. У будь-якому разі, у фінансових питаннях забагато уважності та пильності не буває. Особливо, коли конфлікт між особою та фінустановою вже у розпалі. Зі своєю життєвою історією з купою паперових та законодавчих нюансів до журналістів звернулася черкащанка Людмила Зубрило. Найцікавіші факти нетривіальної історії представляємо у матеріалі сайту vikka.ua.

8 серпня 2006 року черкащанка взяла споживчий кредит у розмірі 10 тисяч доларів за програмою "Споживчі цілі під заставу нерухомості" в акціонерному пенсійно-поштовому банку "Аваль". Кредитний договір було укладено на пільгових умовах – під 13% річних. У той час такі кредити видавалися під 14%. Оскільки ж Людмила Зубрило була працівником банку, вона мала сплачувати на 1% менше.

rabota-biznes.com

12 травня 2009 року ПАТ "Райффайзен банк Аваль" звільнив Людмилу Зубрило з роботи. За словами черкащанки, це було зроблено неправомірно і жінка ініціювала відкриття кримінального провадження по цьому інциденту.

Як зазначає Людмила Зубрило, 9 червня того ж року її кредит був реструктуризований і вона протягом року мала сплачувати кредит за ставкою 11% річних, а потім 13% річних.

"Після реструктуризації кредиту я справно виплачувала кредит. У лютому 2015 року я здійснила черговий регулярний платіж по кредиту,  а у березні вони вже відмовилися приймати платіж. Сказали, що рахунок заблоковано. Як колишній працівник, я знала, що такий платіж можна здійснювати через транзактний рахунок і так сплачувала протягом 8 місяців. Але 9 листопада 2015 року у мене платіж не прийняли", – розповідає жінка.

У квітні 2016 року банк звернувся до Соснівського райсуду Черкас з позовом стягнути з колишньої співробітниці заборгованість за кредитом у сумі 3 тис. 34 дол., відсотки у сумі майже 867 дол., пеню – 2 тис. 780 дол., що еквівалентно 75 тис. грн. У позові банку йдеться, що того ж дня з Людмилою Зубрило було укладено договір, в якому йдеться, що у разі її звільнення кредитна ставка зміниться на 14%.

Крім того, банк стверджує, що у 2009 році черкащанка уклала додаткові угоди, згідно з якими термін користування кредитом було збільшено до 2019 року, і лише на період з 9 червня 2009 року по 8 червня 2010 року відсоткову ставку було тимчасово встановлено у розмірі 11%. Сама ж Людмила Зубрило каже: жодних додаткових угод не підписувала.

abnews.ru

Черкащанка зазначає, що саме з позову вперше дізналася, що мала сплачувати банку 14% річних, адже була зроблена реструктуризація боргу.

"У так званій додатковій угоді №2 від 14 березня 2009 року, яку я начебто підписала, викладені хибні дані. Це взагалі була субота і я в той час лежала у лікарні. Вони заявляють, що я отримала цю угоду 14 травня 2009 року, але цього не було. Зазначена додаткова угода з’явилася через 6 років зненацька і з іншими умовами", – пояснює черкащанка.

Також вона наголошує: у банківських документах йдеться про те, що згоду на цю угоду давав її чоловік.

"Він цього не робив. Угода має грабіжницький характер. Згідно з нею, я та моя родина маємо постійно працювати, аби розрахуватися з банком і не втратити власне житло, – скаржиться черкащанка.

Людмила Зубрило стверджує: доки триває розгляд її справи, представники банку на суд не з’являються. Шукати правди жінка ходила і до прокуратури та Служби захисту прав споживачів. Однак жодна з установ, за її словами, так і не захистила її права.

"Якщо у таких випадках ситуацію не вдалося владнати полюбовно, справу передають на розгляд суду. У випадках, коли представники банку не приходять на засідання, суд може розглянути справу без позивача. Вважаю, що суд має стати на захист клієнта, якщо його права дійсно були порушені", – прокоментував ситуацію начальник Управління Національного банку України в Черкаській області Сергій Забудський.

Представник ПАТ "Райффайзен банк Аваль", котрий займається справою Людмили Зубило, направив журналістів до прес-служби банку в центральному офісі. Однак там коментарі фінустанови мають надати згодом.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський суд визначив, кому сплачувати кредити збанкрутілого банку.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version