НовиниЧеркащинаАвоськи, коробки і банки: чим замінити пластикові пакети?

Авоськи, коробки і банки: чим замінити пластикові пакети?

-

- Advertisment -

В Україні з 1 лютого піднялися ціни на пластикові пакети в супермаркетах. Тепер за один доведеться платити не менше ніж 2 грн. До цього дня вони також були не безкоштовні, але продавалися по 1-12 коп. за штуку. Нові правила покликані привчити українців споживати менше пластику із прагнення заощадити. Зберегти гроші можна, якщо використовувати альтернативи пакетам – наприклад, багаторазові сумки, авоськи і навіть коробки або скляні банки.

Безкоштовні поліетиленові пакети заборонені у багатьох країнах світу – від Європи та США до далекого Сходу. Які способи економії можуть запозичити українці та які варіанти вже освоїли в нашій країні, дізнався OBOZREVATEL.

  • Багаторазові сумки та авоськи

Такий варіант економії найактивніше використовується по всьому світу (наприклад, у Німеччині, Іспанії, Польщі, Китаї). Але він вимагає початкового вкладення – знадобиться або готова сумка (їх продають в середньому по 70 грн), або тканина для самостійного пошиття. Другий варіант може бути навіть дорожчим, адже, наприклад, півметра міцного льону коштують приблизно 150 грн. Але окупитись таке вкладення може за місяць. Після цього економія становитиме близько 50 грн на тиждень (покупцеві не доведеться купувати великі пакети на касі).

Головна проблема сумок полягає саме в тому, що вони потрібні для заміни великих пакетів, які зазвичай беруть на касі, і які вже давно платні. Упаковувати в сумку, наприклад, півкіло моркви або 100 г часнику незручно.

Для таких цілей більше підійдуть маленькі авоськи. Вони бувають як тканинними, і пластиковими. Найдоступніший варіант – багаторазові пластикові торбинки для овочів та фруктів, по 24 грн. Незважаючи на меншу екологічність, клеїти на них стікери зручніше, ніж на “сіточки” з тканини.

  • Стікери безпосередньо на продуктах

Цей спосіб не передбачає жодних додаткових витрат. Його українці освоїли ще з грудня-2021, коли у супермаркетах з’явилися перші платні пакети. Використовують його і за кордоном.

Головний мінус такого способу полягає в тому, що його зручно використовувати лише з великими овочами та фруктами. Більше того, якщо взяти занадто багато одиниць товару і зважити кожну окремо, “пробивка” на касі потребуватиме набагато більше часу, ніж якщо продукти будуть складені в один мішечок.

  • Багато продуктів, а пакет один

Щоб не купувати кілька пакетів, можна придбати один, але скласти туди різні товари. Наприклад, в одному пакеті можна купувати кілька видів цукерок. Тоді зважувати кожен тип солодощів потрібно окремо, без використання тари, а стікери наклеювати на один пакетик. У результаті буде один пакет із декількома стікерами та декількома видами товарів у ньому.

  • Безкоштовні картонні коробки

В азіатських країнах, наприклад, Японії та Південній Кореї (в останній пакети взагалі заборонено продавати), клієнт може взяти в магазині коробку та скласти в неї свої покупки. Ці коробки продавці роздають безкоштовно – таку тару не виробляють спеціально, вона залишається після доставки продуктів від постачальників.

 

  • Сипучі продукти в банках

У деяких країнах, наприклад США та Малайзії, поширені магазини, в яких продаються крупи, цукор та інші сипкі продукти на вагу. Особливість таких торгових точок у тому, що покупець має прийти зі своєю тарою. Наприклад, можна використовувати скляні банки та старі пластикові контейнери, розповіли у Greenpeace.

Економія в такому разі буде не лише на пакетах, а й на упаковці в принципі, пояснюють екоактивісти: “Ви платите лише за сам продукт. Крім того, ви можете спробувати купувати сипкі продукти оптом, розділивши вартість із сім’єю, друзями чи сусідами. Це набагато дешевше та вимагає менше упаковки”.

Безкоштовні сітки

Ще один спосіб оминути закон вигадали самі магазини. Деякі з них роздають замість пакетів пластикові авоськи-сітки. Формально вони теж не підпадають під заборони і до того ж можуть використовуватися кілька разів, проте споживання пластику не зменшують.

Нагадаємо, що наступним кроком на захист екології може стати подорожчання пластикових пляшок в Україні. Наприклад, у розвинених країнах Європи вже стягують окрему платню за напої у пластиковій тарі. А серед місцевих жителів здаватиме пластикові пляшки за гроші – звичайна практика.

Крім того, як повідомляв OBOZREVATEL, слідом за обмеженням використання пластикових пакетів в Україні вже найближчим часом можуть запровадити заборону на пластиковий одноразовий посуд. Її не можна буде лише виробляти, а й ввозити на територію України.

 

Читайте новини vikka.ua у зручному форматі:

телеграм-канал,

сторінка у фейсбуці,

акаунт в інстаграмі,

ми в TikTok.

Усі відео ТК «ВІККА» доступні на ютюб-каналі.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Незаконний рибний промисел: прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох золотонісців

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох жителів Золотоніського району, які займалися незаконним рибним добувним промислом. Про це...

Черкаські патрульні затримали водія, який зливав невідому речовину в лісову зону

Патрульні виявили та затримали автомобіль, водій якого зливав невідому речовину з неприємним різким запахом в лісову зону без дозволу....

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x