НовиниАмериканські реалії телекомпанії "ВІККА"

Американські реалії телекомпанії "ВІККА"

-

- Advertisment -

Журналісти телекомпанії "ВІККА" нещодавно побували в Америці. Там поспілкувалися зі своїми заокеанськими колегами і навіть готували "гарячі" сюжети з місця подій. Це стало можливим завдяки програмі партнерства у галузі мас-медіа в Україні (UMPP) через компанію IREХ. Черкаський телеканал пройшов всі необхідні процедури і отримав право на поїздку в Америку для здобуття там робочої практики та обміну досвідом у сфері телемовлення.

Спочатку в Черкасах побували президент телекомпанії WDRB Біл Лем, віце-президент по новинах, і президент IREХ Крістін Лорд. Потім з робочим візитом в Луінвіль (штат Кентукі) вирушили черкащани – головний редактор телекомпанії "ВІККА" Юлія Кропива, тележурналістка Вікторія Хамаза і керівник рекламного відділу Тамара Шліхта. У програмі обміну UMPP вже взяли участь 28 українських недержавних медіа. Черкаська "ВІККА" стала 29 медіа-партнером UMPP.

– Перше знайомство виявилося успішним і приємним, – розповіла головний редактор телекомпанії Юлія Кропива. – Тепер ми чекаємо американських друзів у гості, а влітку ще одна група черкаських телевізійників відправиться в Америку по досвід і враження. Нашу поїздку можна назвати просто фантастичною в плані емоцій від побаченого. Що стосується роботи, то кожен взяв у свою скарбничку досвіду і знань те, що безпосередньо стосується його професії. Програма перебування була насиченою, все дуже щільно розписано. В основному весь час займали численні і дуже корисні тренінги та саме навчання в ході безпосередньої роботи – журналісти відпрацьовували журналістські навички на зйомках, рекламники – специфіку менеджерського "хліба". Я вивчала методи командної роботи. Ну і, звичайно ж, нам вдалося багато чого побачити під час екскурсійних поїздок.

– Як це – телебачення по-американськи?

– Стандарти роботи на ТБ в Америці мало чим відрізняються від наших – зйомка, написання сюжету, монтаж та видавання в ефір. Різниця лише в тому, що у них всі новинні програми йдуть виключно в прямому ефірі. На каналі, де ми стажувалися, це 52 години на тиждень! Американським законодавством до того ж не заборонені рекламні вставки в новинних випусках, як, скажімо, у нас. Там два сюжети запросто перемежовуються двома рекламними роликами. Так телеканал має можливість заробляти гроші. Адже новини завжди мають високі рейтинги, і рекламодавці з радістю розміщують свою рекламу в них. Причому нікого не потрібно вмовляти, навпаки рекламодавець вважає за честь рекламуватися на престижному телеканалі. Це той еталон, до якого і нам потрібно прагнути. У чому ще різниця, так це в часі для новин. Мало того, що вони йдуть у прайм-тайм, так ще і тривають 1,5 години! Зрозуміло, все відбувається з прямими включеннями з місця подій, чергуються зі звичайними сюжетами і коментарями експертів в студії. Приголомшлива річ – робота в період дуже популярного серед населення Луівіля дербі. Дербі – це скачки, на яких роблять ставки. У цей період новини фактично переїжджають туди, там киплять неабиякі пристрасті і азарт.

Ще для американців дуже важливо знати буквально все про погоду. Інтерес до цієї інформації величезний – прогноз погоди обов'язково дивляться всі. Більше того, є можливість отримувати смс з прогнозами погоди від телеканалу. Студія новин про погоду оформлена дуже потужно з точки зору дизайну, супровідної графіки, у зйомках задіяно кілька ведучих. Загалом, погода один з найважливіших напрямків роботи будь-якого американського телеканалу. До слова, ведучі новин – справжні зірки, їх впізнають на вулицях, їхні обличчя можна побачити в дизайні громадського транспорту. І звичайно ж, у працівників сфери ТВ Луівіля дуже великі можливості і гідний заробіток, як і належить за таку ненормовану і важку роботу.

– Чи сподобалася тобі Америка?

– Штати сподобалися надзвичайно. Людьми, їх доброзичливістю і відкритістю, їх соціальною активністю.

Редакторську колонку, наприклад, пише сам директор телеканалу Біл Лем. Судячи з реакції на неї, з його думкою готові рахуватися і шериф, і сенатори, й інші поважні особи, що володіють певними повноваженнями і владою. Довелося спостерігати, як один із сенаторів намагався протягнути рішення, яке дозволяє куріння в громадських місцях. Біл виступив проти, розповівши, як не правий сенатор, і які можуть бути наслідки для громадян від його необдуманих планів. Більше того, він просив людей дзвонити сенатору і висловлювати відкрито свою позицію. Це нормально в Америці. Люди сміливо говорять те, що думають. Навіть якщо той же директор дружить з сенатором і вчора пив з ним кави, сьогодні він відкрито бореться з несправедливістю.

– Чи вдалося поламати якісь стереотипи?

– Безумовно, американці, всупереч поширеним стереотипам про їхню егоїстичність, не здалися нам такими. Ми приїхали в Америку, коли там стояв аномальний для цієї країни мороз. Вперше за 70 років там було -22. Для нас такі температури, звичайно, не страшні, але нас намагалися не випускати зайвий раз на вулицю, дбали про наше самопочуття, організовували дозвілля, щоб він був цікавим і максимально комфортним.

– Щось стане в нагоді у твоїй роботі з цієї поїздки?

– Думаю, я тепер буду сміливіше як журналіст і як головний редактор, який повинен вчити своїх підлеглих власним прикладом. Мені дуже близький командний дух, яким у компанії, де ми стажувалися, пройняте буквально все. Це необхідно впроваджувати у нас. Хотілося б, щоб наші журналісти теж були більш впізнаваними, а для цього важливо не забувати про роботу в кадрі і бажано мати інтерактивний зв'язок з глядачем. Американські колеги вважають, що робота журналіста в кадрі важливіше того, що він скаже за кадром. Мабуть, вони мають рацію.

 

Тетяна Балякіна, "Акцент"

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські піротехніки розміновують деокуповані території (ВІДЕО) 

Черкаські піротехніки продовжують розміновувати деокуповані території Херсонської та Миколаївської областей від вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляють на сторінці Обласного...

На Золотоніщині нетверезий водій збив мотоцикліста

У селі Софіївка Золотоніського району сталася аварія, в якій зіткнулися автомобіль "ЗАЗ Таврія" і мотоцикл "KAWASAKI". Про це повідомляє...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x