НовиниЧеркащинаАлея дерев-спадкоємців: на Черкащині стартувала загальноукраїнська акція "Дуби Шевченка...

Алея дерев-спадкоємців: на Черкащині стартувала загальноукраїнська акція "Дуби Шевченка єднають Україну" (ФОТО)

-

- Advertisment -

Десяток молодих дубів, які виросли з жолудів від вікових дубів на Чернечій горі, висадили у Моринцях. Першу алею саджанців у межах загальноукраїнської екологічної акції "Дуби Шевченка єднають Україну" заклали цими ми вхідними у Моринцях за участі міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака та першого заступника міністра освіти України Володимира Ковтунця. Долучилися до акції й обласні владці, передає прес-служба Черкаської ОДА.

Наразі на батьківщині Тараса Шевченка збереглося три дуби, які бачили дитинство митця. Двом із них уже більше тисячі років, ще одному – за вісімсот. Ініційований проект окрім порятунку цих вікових дерев, має на меті висадження молодих дерев-спадкоємців в усіх куточках України, зауважив Остап Семерак.

"Насамперед ми говоримо про захист тих тисячолітніх дубів, які бачили Шевченка, – наголосив міністр. – Маємо зробити усе можливе, щоби захистити їх. Друга – поширення Україною нащадків дубів Тараса. Їхні жолуді будуть пророщені і роздані в усі куточки України. Вірю, що ці дуби будуть в Українському Криму, українському Донбасі. Хочу, щоб ці дуби-спадкоємці проросли в усіх куточках України, скріпили нашу землю, волю, віру і об’єднали весь український народ у перемозі".

Остап Семерак наголосив, що тутешній Національний історико-культурний заповідник має формально звернутися до Міністерства екології для старту процедури. Це необхідно насамперед для того, аби були підстави звернутися до Президента і видати указ про національний статус дубів у Моринцях і Будищах.

Черкащина то є зменшене відображення цілої України, зауважив перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. Тож не дивно, що звідси родом стільки визначних митців та визначних діячів України.

"Черкащина є серцем України, – додав посадовець. – Ми маємо свої гори у Каневі та Чигирині, своє море – Кременчуцьке водосховище, свої поля та ліси, то є Холодний Яр, і навіть свої скелі у Буцькому каньйоні. Тарас, син цієї землі, завжди звертався до бога, навчав нас любити рідних та близьких, а також – бути сильними. Так, наша нація – нація хліборобів. Тальянки та Легедзине, де збереглися артефакти Трипільської культури, тому доказ. Ми навчені сіяти та орати. Але, коли ворог приходить на нашу землю, мусимо кидати рало і брати зброю захищати свою землю, віру, землю, спадщину. Для цього маємо єднатися. Тож символічно, що дуби, як символ міцності та могутності нації, з Тарасового краю роз’їдуться по всій Україні".

Продовжилася еко-акція у Будищі. Саме у цьому селі, козакуючи у пана Енгельгардта, малий Шевченко ховав у заповідних вікових дубах свої малюнки. Тут зібрали молоді паростки – нащадки вісімсотлітнього дуба та жолуді. Вони уже помандрували до Херсонщини, Донеччини, Львівщини, Чернігівщини, Київщини, Полтавщини. А у Хорольському ботанічному саду, що у Полтавській області, заклали другу алею дубів-спадкоємців.

Як повідомляв сайт vikka.ua, природно-заповідний фонд Черкащини поповнився п'ятьма об’єктами.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

7 тисяч доларів за фіктивний діагноз: на Черкащині затримали адвоката

На Черкащині правоохоронці затримали адвоката, його підозрюють у вимаганні грошей за встановлення фіктивного діагнозу отримання “хворим” групи інвалідності. Повідомляє...

У Черкасах збирають кошти, щоб кікбоксер поїхав на змагання

У Черкасах збирають кошти, щоб черкаський кікбоксер Ростислав Кирилюк зміг потрапити на тренувальні збори і взяти участь у змаганнях....

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x