НовиниЧеркащинаАлея дерев-спадкоємців: на Черкащині стартувала загальноукраїнська акція "Дуби Шевченка...

Алея дерев-спадкоємців: на Черкащині стартувала загальноукраїнська акція "Дуби Шевченка єднають Україну" (ФОТО)

-

- Advertisment -

Десяток молодих дубів, які виросли з жолудів від вікових дубів на Чернечій горі, висадили у Моринцях. Першу алею саджанців у межах загальноукраїнської екологічної акції "Дуби Шевченка єднають Україну" заклали цими ми вхідними у Моринцях за участі міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака та першого заступника міністра освіти України Володимира Ковтунця. Долучилися до акції й обласні владці, передає прес-служба Черкаської ОДА.

Наразі на батьківщині Тараса Шевченка збереглося три дуби, які бачили дитинство митця. Двом із них уже більше тисячі років, ще одному – за вісімсот. Ініційований проект окрім порятунку цих вікових дерев, має на меті висадження молодих дерев-спадкоємців в усіх куточках України, зауважив Остап Семерак.

"Насамперед ми говоримо про захист тих тисячолітніх дубів, які бачили Шевченка, – наголосив міністр. – Маємо зробити усе можливе, щоби захистити їх. Друга – поширення Україною нащадків дубів Тараса. Їхні жолуді будуть пророщені і роздані в усі куточки України. Вірю, що ці дуби будуть в Українському Криму, українському Донбасі. Хочу, щоб ці дуби-спадкоємці проросли в усіх куточках України, скріпили нашу землю, волю, віру і об’єднали весь український народ у перемозі".

Остап Семерак наголосив, що тутешній Національний історико-культурний заповідник має формально звернутися до Міністерства екології для старту процедури. Це необхідно насамперед для того, аби були підстави звернутися до Президента і видати указ про національний статус дубів у Моринцях і Будищах.

Черкащина то є зменшене відображення цілої України, зауважив перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. Тож не дивно, що звідси родом стільки визначних митців та визначних діячів України.

"Черкащина є серцем України, – додав посадовець. – Ми маємо свої гори у Каневі та Чигирині, своє море – Кременчуцьке водосховище, свої поля та ліси, то є Холодний Яр, і навіть свої скелі у Буцькому каньйоні. Тарас, син цієї землі, завжди звертався до бога, навчав нас любити рідних та близьких, а також – бути сильними. Так, наша нація – нація хліборобів. Тальянки та Легедзине, де збереглися артефакти Трипільської культури, тому доказ. Ми навчені сіяти та орати. Але, коли ворог приходить на нашу землю, мусимо кидати рало і брати зброю захищати свою землю, віру, землю, спадщину. Для цього маємо єднатися. Тож символічно, що дуби, як символ міцності та могутності нації, з Тарасового краю роз’їдуться по всій Україні".

Продовжилася еко-акція у Будищі. Саме у цьому селі, козакуючи у пана Енгельгардта, малий Шевченко ховав у заповідних вікових дубах свої малюнки. Тут зібрали молоді паростки – нащадки вісімсотлітнього дуба та жолуді. Вони уже помандрували до Херсонщини, Донеччини, Львівщини, Чернігівщини, Київщини, Полтавщини. А у Хорольському ботанічному саду, що у Полтавській області, заклали другу алею дубів-спадкоємців.

Як повідомляв сайт vikka.ua, природно-заповідний фонд Черкащини поповнився п'ятьма об’єктами.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаський синоптик прогнозує період стабільного тепла в області

Погода на Черкащині стабілізувалася під впливом антициклону «UWE». Опадів не очікується протягом тижня. Про це повідомляє очільник Черкаського обласного...

Уманчанина госпіталізували до психіатричної лікарні за зберігання зброї та спробу підпалу

Прокурори підтримали публічне обвинувачення у справі 41-річного мешканця Умані за фактом зберігання зброї та умисного грубого порушення громадського порядку....

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x