НовиниОсвіта9 серпня - цей день в історії

9 серпня – цей день в історії

-

- Advertisment -

Міжнародний день корінних народів світу. 

Свято виникло за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН в 1994 році. Присвячене питанням збереження корінних народів на планеті, захисту їх прав, богатству культури і надбанню.

За оцінками ООН, корінні народи нині складають близько 370 мільйонів осіб та проживають в більш ніж 70 країнах. У світі існує не менше 5000 різних груп корінних народів, що представляють різні культури існуючого різноманіття нашої планети. Вони є носіями більш ніж 4000 різних мов з 6700 відомих на сьогодні. Більшість цих мов наразі перебувають під загрозою зникнення.

Україна також є батьківщиною корінних народів, зокрема кримських татар, караїмів та кримчаків. Всі вони мають давню героїчну та водночас трагічну історію. За період депортації 1944 року та перші роки заслання кримськотатарський народ втратив 46,2% від своєї чисельності. Окупація Криму в 1783 році Російською імперією призвела до майже повної асиміляції караїмів (наприкінці ХХ століття загальна чисельність представників цього етносу не перевищувала 800 осіб). Після окупації Криму німцями, восени 1941 року, велика частина кримчаків, що проживала на півострові була розстріляна, народ втратив до 80% від своєї загальної чисельності.

З початком тимчасової окупації Кримського півострова Російською Федерацією в 2014 році, тисячі наших співвітчизників – кримських татар і етнічних українців через безпосередню загрозу їхньому життю мусили покинути рідні домівки. Всі ці роки російська окупаційна влада проводить репресивну політику залякування, психологічного тиску, ув’язнення, безслідного зникнення кримських татар.

01 липня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав ініційований ним Закон «Про корінні народи України» № 1616-IX. Документ спрямований на максимальний захист культурних, інформаційних та інших прав корінних народів, надання їм механізмів та інструментів роботи з українською державою. Зокрема, визнаються представницькі органи корінних народів.

Закон визначає, що корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми та кримчаки.

Міжнародний день корінних народів світу – це ще одна можливість для того щоб віддати належне всім оригінальним культурам й всім корінним народам, які є невід’ємною частиною великої української родини та подякувати їх представникам за вагомий внесок в розбудову української держави та розвиток її громадянського суспільства.

У православній церкві 9 серпня вшановують пам’ять Пантелеймона-цілителя, зарахованого до лику великомучеників.  Пантелеймон також відомий як покровитель воїнів. Знахарі вважали, що саме зараз варто вирушати на сор цілющих трав, використовували особливі змови і обряди. Крім того, свято називали Кочанніком, оскільки в цей час завиваються капустяні вилки. Діставали залишилася з минулого врожаю капусту і готували листкові пиріжки з начинкою. Такими пиріжками пригощали мандрівників, жебраків і дітей.

За народними віруваннями, святий Пантелеймон уважався оборонцем людей від вогню, тому його ще називали Палієм чи Паликопою. Цього селяни моляться святому Пантелеймонові, «щоб у полі копи зберіг від пожежі». Існує вірування, що хто не шанує цього святого, тому Палій копи спалить.

Народні прикмети на 9 серпня

  1. Всі трави, зібрані 9 серпня, будуть володіти цілющими властивостями
  2. Мурахи закладають входи в мурашники – скоро буде дощ
  3. Сильно стрекочуть і стрибають коники – прикмета до того, що погода буде ясною і сухою.
Визначні події та пам’ятні дати:
  • 1483 — відкрита Сікстинська капела.
  • 1620 — козацька флотилія Яцька Нероди рушила на Стамбул.
  • 1803 — перша демонстрація пароплава, винайденого Робертом Фултоном.
  • 1842 — демаркація кордону між Канадою і США (договір Вебстера — Ешбертона).
  • 1848 — на Буковині скасовано кріпацтво.
  • 1859 — американець Натан Еймс запатентував ескалатор.
  • 1910 — американець Алва Фішер запатентував електричну пральну машину.
  • 1919 — Велика Британія оголосила протекторат над Персією.
  • 1919 — керівництво РКП(б) наказало Троцькому утримувати Київ і Одесу до останньої краплі крові.
  • 1940 — завершено будівництво залізниці Берлін—Багдад.
  • 1942 — на стадіоні «Зеніт» у Києві відбувся т. зв. «матч смерті».
  • 1942 — німецькі війська захопили Краснодар і Майкоп.
  • 1942 — британська колоніальна адміністрація заарештувала лідера індійського національно-визвольного руху Махатму Ганді (випущений лише 1944року).
  • 1945 — вибух атомної бомби в Нагасакі.
  • 1965 — Сингапур одержав незалежність від Малайзії.
  • 1981 — вихователь Теребовлянської школи-інтернату Тернопільської області В. Андрушко встановив при в’їзді в Київ з боку Житомирського шосе транспарант із написом: «Хай живе незалежна соціалістична Україна![1]»
  • 1990 — у Саудівську Аравію для воєнної операції вторгнення в Ірак почали прибувати американські війська.
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Поліція посилила патрулювання на вулицях Черкас

З метою забезпечення публічної безпеки та правопорядку на вулицях збільшено кількість піших нарядів та автопатрулів поліції. Про це пишуть...

На Золотоніщині горіла машина у гаражі

У селі Гладківщина Піщанської ТГ днями сталася пожежа в приватному гаражі. Про це пишуть на сторінці Добровольці Черкащини. За викликом...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x