НовиниЧеркащина3 лютого: історичний дайджест, іменинники і прикмети

3 лютого: історичний дайджест, іменинники і прикмети

-

- Advertisment -

3 лютого відзначають:

День значного ривка

День без музики

День золотистого ретривера

Національний день жінок лікарів в США

Національний день морквяного торта в США

Церква вшановує пам’ять преподобного Максима-сповідника.

 

Цей день в історії

1014 – Гаральд ІІ Свенсон проголошений королем Данії.

1261 – німецькі лицарі Тевтонського ордену зазнали поразки від литовського війська в битві при Ленневардені.

1377 – війна восьми святих: під час штурму Чезена військами Роберта Женевського було вбито близько 2 000 осіб.

1488 – Бартоломеу Діаш досяг мису Доброї Надії.

1509 – португальська ескадра Франсішку де Алмейди перемогла об’єднаий флот гуджаратів, мамелюків і заморинів у битві при Діу, що дозволило Португалії захопити ключові порти в Індійському океані.

1534 – в Лондоні за наказом короля Генріха VIII страчено ірландського бунтаря Томаса Фіцжеральда.

1637 – тюльпаноманія в Нідерландах. Кількість продавців тюльпанів перевищила кількість покупців, через що розпочалась біржова паніка і всього за одну ніч тисячі голландців були розорені.

1690 – в англійській колонії Массачусетс вперше в Америці увійшли в обіг паперові гроші. Їх використовували для оплати солдатів-найманців у війні з Квебеком.

1781 – в ході війни за незалежність США британські війська силами армії і флоту на чолі з генералом Джоном Воганом і адміралом Джорджем Родні захопили голландську колонію острів Сінт-Естатіус.

1815 – у Швейцарії засновано першу у світі фабрику з виробництва твердого сиру.

1823 – у Венеції відбулася прем’єра опери Россіні «Семіраміда».

1851 – французький фізик Леон Фуко представив Паризькій академії наук письмове повідомлення, у котрому детально описав експеримент з вільним маятником, установивши тим самим закон відхилення площини його коливання через обертання Землі навколо осі.

1858 – запущено перший трамвай у Гавані, Куба.

1863 – у місцевій газеті містечка Вірджинія (штат Невада) опубліковано гумористичне оповідання 27-літнього журналіста Семюеля Ленгхорна Клеменса, підписане псевдонімом Марк Твен.

1867 – Муцухіто став імператором Японії (імператор Мейдзі).

1894 – у США спустили на воду перший вітрильник зі сталевим корпусом.

1913 – набрала чинності Шістнадцята поправка до Конституції США, що дозволила Конгресу встановлювати федеральні податки на доходи.

1921 – німецькі нацисти провели перший масовий мітинг у Мюнхені.

1921 – у Тарнові (Польща) почала роботу «Рада республіки» – тимчасовий український уряд у вигнанні.

1926 – у Чехословаччині чеська мова стала офіційною мовою країни.

1929 – завершився Перший конгрес Українських націоналістів (28 січня – 3 лютого) у Відні, де створено Організацію українських націоналістів, головою проводу якої було обрано Євгена Коновальця.

1930 – в Індії вперше членом місцевої ради став представник касти недоторканних.

1932 – відділ нацменшин Сибірського крайвиконкому ухвалив рішення про переведення на українську мову низового апарату Павлоградського, Полтавського, Славгородського, Ординського, Ключевського, Карасуського, Знаменського і Черлацького районів.

1938 – «Відтепер я беру на себе безпосередньо і особисто командування всіма збройними силами», – такий наказ підписав цього дня Адольф Гітлер. Власному призначенню передувало повне усунення опозиції в армії. 40 вищих генералів та офіцерів були зняті або переміщені зі своїх постів.

1940 – у ході битви за Британію над Англією збито перший німецький бомбардувальник.

1940 – у Вінніпезі створений Комітет українців Канади.

1944 – у ході Другої світової війни війська США захопили Маршаллові острови.

1945 – американські війська прорвали німецьку оборонну лінію Зігфрида.

1950 – в Лондоні за звинуваченнями у передачі таємної державної інформації агентам КДБ арештовано провідного ядерного фізика Клауса Фукса. Докази провини Фукса були знайдені ФБР, яке передало ці матеріали своїм англійським колегам.

1953 – вийшла друком книга французького океанографа Жака-Іва Кусто «Світ мовчання» – найзнаменитіша робота науковця, в якій він описав унікальні результати трирічного вивчення підводного світу.

1954 – мешканці Сіднея зустрічали в порту британську королеву Єлизавету II. Британський монарх вперше ступив на австралійську землю.

Єлизавета ІІ на прийомі в Австралії, 1954

1956 – відповідно до вказівок директивних органів, Міністерство культури УРСР здійснило ряд заходів із вилучення з фондів музеїв УРСР експонатів та документів, які відображають діяльність різних «антирадянських контрреволюційних організацій, портретів окремих буржуазно-націоналістичних діячів дореволюційної Росії, панської Польщі, Австро-Угорщини» та інших.

1958 – Бельгія, Нідерланди та Люксембург підписали договір про економічне співробітництво – створення Економічного союзу Бенілюкс.

1690 – на території колонії Массачусетс випущена перша у США паперова купюра.

1962 – уряд США запровадив ембарго на торгівлю з Кубою.

1966 – радянська непілотована космічна станція «Луна-9», що стартувала з поверхні Землі 31 січня, вперше здійснила м’яку посадку на поверхню Місяця. Станція першою передала на Землю панорамні фото місячної поверхні.

1969 – в Каїрі на Палестинському національному конгресі новим лідером Організації визволення Палестини обрано Ясіра Арафата – засновника і голову терористичної організації ФАТХ.

1972 – початок XI зимових Олімпійських ігор у японському Саппоро.

1981 – Гро Харлем Брундтланд стала першою у світі жінкою – прем’єр-міністром, очоливши уряд Норвегії.

1986 – Папа Римський Іван Павло II зустрівся в Калькутті з матір’ю Терезою.

1989 – в результаті збройного перевороту в Парагваї усунуто від влади генерала Альфредо Стреснера, який був президентом цієї країни 35 років.

1991 – американський лінкор «Міссурі» завдав бомбового удару по іракських військах (останнє бойове застосування лінкорів).

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Туреччиною.

1992 – виконком Організації Визволення Палестини визнав незалежність України.

1994 – президент США Білл Клінтон скасував економічне ембарго щодо комуністичного В’єтнаму, яке діяло 19 років.

1994 – Верховна Рада України ратифікувала в повному обсязі Договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНВ-1).

1995 – перші військові навчання НАТО на території колишньої НДР.

1998 – на італійському гірськолижному курорті Кавалезе загинули 20 осіб, коли трос підйомника перерізав літак НАТО, що заходив на посадку.

2005 – найдорожча у світі газета вийшла друком в Китаї. Спеціальний випуск «Economic Daily» в місті Шеньчжень був надрукований на золотому папері (вартість одного екземпляра газети становила 8000 доларів США).

2009 – закінчився процес «Румунія проти України» у Міжнародному суді в Гаазі щодо статусу українського острова Зміїний та шельфу в Північно-Західному Чорномор’ї. Зміїний визнано саме островом, як на тому наполягала Україна (а не скелею, як доводили румуни), однак переважну частину спірної ВЕЗ віддано Румунії.

2009 – Іран вивів на навколоземну орбіту перший національний супутник Омід («Надія») за допомогою своєї ракети-носія «Сафір».

2010 – скульптура роботи швейцарського майстра Альберто Джакометті «Людина, що крокує» була продана на аукціоні Sotheby’s за рекордну суму в 65 мільйонів фунтів (104,3 мільйона доларів).

2011 – на кордоні Камбоджі і Таїланду поновилися військові зіткнення за територію довкола храму 11 століття Преах-Віхеар, який перебуває під охороною ООН. Храм був пошкоджений артилерійським вогнем, із зони конфлікту евакуйовані десятки тисяч мешканців.

2012 – національний перевізник Угорщини «Malev», авіакомпанія з 66-річною історією, припинила польоти через фінансові проблеми і відмову фінансування з боку уряду

2014 – в ході Революції гідності в Києві ветерани-афганці та «Правий сектор» провели власні переговори з МВС та СБУ про звільнення заарештованих на підставі ухваленого закону про амністію. Апеляційний суд відпустив іще 8 затриманих на Грушевського. Комендант Євромайдану підтвердив, що майданівці готові звільнити частину вулиці Грушевського, зокрема якщо їхніх побратимів силовики випустять з-під арешту. Вночі у столиці спалахнули 4 автівки.

2015 – італійський юрист і політик Серджо Матарелла обраний президентом Італії.

2018 – в сирійській провінції Ідліб з ПЗРК був збитий російський літак Су-25. Пілот Роман Філіпов був вбитий повстанцями після катапультування.

2021 – введено указом президента в дію рішення РНБО, персональні економічні санкції та обмеження проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака, заблоковано проросійські телеканали 112, ЗІК та Newsone як пропагандистські.

 

Цього дня народилися

1735 – Ігнацій Красицький, польський поет XVIII ст.

1809 – Фелікс Мендельсон-Бартольді, німецький композитор («Італійська симфонія», «Шотландська симфонія», «Фінгалова печера»), диригент, автор весільного маршу, піаніст, засновник першої німецької консерваторії (Лейпціг, 1843 рік).

1821 – Елізабет Блеквелл, перша у світі жінка-лікар, яка отримала вищу медичну освіту.

1853 – Геннадій Ладиженський, український маляр.

1857 – Вільгельм Людвіг Йогансен, данський біолог, що ввів терміни «популяція», «ген», «генотип» і «фенотип».

1859 – Олаф Фінсен, фарерський політичний діяч, мер Торсгавна (1904–1909), перший в історії Фарерських островів фармацевт.

1859 – Гуго Юнкерс, німецький авіаконструктор.

1864 – Володимир Самійленко, український письменник.

1870 – Ада Негрі, італійська поетеса.

1872 – Іван Фомін, архітектор, один із засновників неокласицизму, автор будинку Кабінету Міністрів у Києві.

1874 – Гертруда Стайн, американська письменниця, авторка вислову «втрачене покоління».

1879 – Федір Кіндратович Боржинський, дипломат, перший посол Української  держави  на  Кубані,  уродженець смт Верхнячка Христинівського району.

1887 – Ґеорґ Тракль, австрієць, визнаний одним із найкращих поетів XX століття.

1889 – Карл Теодор Дреєр, данський кінорежисер-новатор, один з найвизначніших майстрів європейського кіномистецтва.

1898 – Алвар Аалто, фінський архітектор (його прізвищем відкриваються всі енциклопедії).

1900 – Федор Микитович Куксенко, вчений-селекціонер, кандидат сільськогосподарських наук, уродженець с. Суботів Чигиринського району.1904 – Гео Коляда (справжнє ім’я – Григорій Опанасович), український поет.

1909 – Сімона Вейль, французький філософ-містик.

1909 – Андре Каятт, французький кінорежисер.

1936 – Джеймс Бріджес, американський кінорежисер і сценарист («Китайський синдром» – «Оскар», 1980).

1937 – Василь Борисович Страшевич, краєзнавець, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, лауреат премії М. Максимовича, колишній житель м.Черкаси.

1938 – Віктор Буоно, американський актор.

1939 – Майкл Чіміно, американський кінорежисер.

1947 – Надія Олександрівна Губська, оперна співачка, уродженка с. Старий Коврай (нині Іркліївської ОТГ Золотоніського району).

1951 – В’ячеслав Медвідь, український письменник.

1974 – Ігор Пелих, український телеведучий, журналіст, продюсер.

Ігор Пелих
Ігор Пелих

1979 – Епіфаній, митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України.

 

Померли

1116 – Коломан І, угорський король, одружений з донькою Володимира Мономаха.

1428 – Асікаґа Йосімоті, 4-й сьоґун сьоґунату Муроматі.

1468 – Йоганн Гутенберг, німецький і європейський першодрукар.

1846 – Йозеф Вайгль, австрійський композитор і диригент.

1862 – Жан-Батіст Біо, французький фізик, геодезист і астроном.

1924 – Томас Вудро Вільсон, американський державний діяч, 28-й Президент США (1913 –1921), історик і політолог, лауреат Нобелівської премії миру.

1951 – Август Горх, німецький підприємець і конструктор, творець марок «Horch» і «Audi».

1956 – Еміль Борель, французький математик.

1959 – Бадді Голлі, один із батьків рок-н-ролу (загинув в авіакатастрофі).

1959 – Річі Валенс, американський співак, композитор, гітарист.

1975 – Ум Кульсум, єгипетська співачка.

1989 – Джон Кассаветіс, американський кінорежисер.

1997 – Богуміл Грабал, чеський письменник.

2009 – Павло Загребельний, український письменник («Роксолана», «Диво», «Левине серце», «Євпраксія»).

2005 – Ернст Майр, німецький біолог.

2011 – Марія Шнайдер, французька акторка.

2012 – Бен Газзара, американський актор.

 

Сьогодні іменини святкують:

Анастасій, Валеріан, Максим, Євген, Агнія, Феодосій, Ганна, Ілля, Іван, Ян, Агнія.

 

Прикмети 3 лютого:

– Безхмарна погода сьогодні – до ранньої весни.

– Погожий день сьогодні обіцяє гарну погоду навесні.

– Холодний і сухий день віщує жаркий серпень.

– Якщо місяць вночі ховається в хмарах, то хороший урожай буде. Якщо ж ніч безхмарна – буде неврожайний рік.

– На зорі ясно – до морозів найближчими днями.

 

Цитата дня:

«Життя – це квітка, а любов – нектар».

Віктор Гюго

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Війна відібрала життя захисника зі Сміли

Внаслідок російсько-української війни помер смілянин Аркадій Покуль. Про це повідомляє пресслужба Смілянської міської ради. Аркадій Покуль був старшим сержантом, командиром...

Порушення лову риби на Черкащині: збитки державі перевищують 5 мільйонів гривень

Порушення лову риби були виявлені з початку нерестового сезону цього року. Збитки державі становлять близько 5 мільйонів гривень. Про...

Цікаве:

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x