НовиниЧеркащина29 відомих черкащан, які прославили незалежну Україну на весь...

29 відомих черкащан, які прославили незалежну Україну на весь світ (Фото)

-

- Advertisment -

Цього року Україна святкує 29-ті роковини своєї незалежності. Сотні черкащан були і є творцями її історії. Політики, письменники, музиканти, спортсмени – завдяки ним світ може сказати: “Це ж Україна!”

В честь Дня Незалежності України сайт vikka.ua вирішив нагадати черкащанам про символічну кількість земляків, які прославили країну за її межами.

Найперші, хто заслуговують на визнання: класик української літератури Тарас Шевченко; поет, журналіст і шістдесятник Василь Симоненко; військовий, політичний та державний діяч Богдан Хмельницький; політик, публіцист, літературний критик В’ячеслав Чорновіл.

Режисерськими здобутками прославились і черкасці Юрій Іллєнко (кінооператор, кінорежисер та сценарист) та Давид Черкаський (режисер-мультиплікатор, художник-мультиплікатор, сценарист).

Усі країни колишнього Радянського Союзу пам’ятають оперну співачку Діану Петриненко, яка народилась у селі Білоусівка Драбівського району.

Чимало видатних черкащан, про яких знає світ, – серед сучасників:

Тележурналістка та політикиня, народна депутатка України, родом з Черкас, Ірина Геращенко. З квітня 2016 року до серпня 2019 року перша заступниця голови Верховної Ради України, перша жінка на цій посаді. Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях.

Уродженка Черкас Ірена Карпа – письменниця, співачка, журналістка, телеведуча. А з жовтня 2015 року – перший секретар з питань культури посольства України у Франції.

Провідна українська оперна співачка з Іркліїва, що на Чорнобаївщині, Людмила Монастирська. Виступає на найпрестижніших оперних сценах світу: “Ла Скала” в Мілані, Королівському театрі Ковент-Гарден у Лондоні, “Метрополітен-опера” у Нью-Йорку та інших.

Гучну славу отримав підкорювач жіночих сердець Олег Винник, пісні якого вже зазвучали іноземними мовами. У травні минулого року у виконавця відбувся перший Європейський тур.

На закордонних радіостанціях неодноразово лунали треки українського гурту “Бумбокс”, фронтменом якого є черкасець Андрій Хливнюк. Цікаво, що в серпні 2009 року Хливнюк рідною мовою озвучив героя французького бойовика “13-й район: Ультиматум”.

Олександр Власюк – відомий казкар під псевдонімом Сашко Лірник. Саме за його сценарієм зняли мультиплікаційний фільм “Щедрик”, який з успіхом пішов на Різдвяні свята на телебаченні в Канаді і США.

Юний черкасець Роман Сапунцов три роки тому отримав свою четверту світову перемогу – гран-прі міжнародного конкурсу акордеоністів-баяністів “Премія міста Ланчіано”, що проходив в Італії. Загалом обдарований хлопець вже 17 разів ставав першим на змаганнях різного рівня.

Ексклюзивні на весь світ мистецькі вироби створює творча родина Теліженків з Черкас. Олександра – майстер народного мистецтва, яка має 6 закордонних виставок. Микола Теліженко – відомий український скульптор, графік, який здійснив справжній прорив у розвитку витинанки. Їхня донька Олеся – художник-модельєр, неодноразова учасниця всеукраїнських та міжнародних симпозіумів та виставок.

 

На європейському просторі прославилась Наталія Король. Іграшки ручної роботи уманчанки здобули найвищу нагороду на престижній виставці “Teddybär Total” та конкурсі “Golden George” у німецькому місті Мюнстер.

Також Черкащина славетна своєю красою. Катерина Ніконова – молода українська модель, яка стала відомою завдяки участі у Нью-Йоркському тижні моди, де вона представляла колекцію Пітера Копінга для “Oscar de la Renta”, одного з найпрестижніших світових брендів одягу. Саме за фігурою Катерини Никонової модний дім “Oscar de la Renta” шиє першу лінію одягу.

У 2017 році дівчина з Черкас Юліана Короченцева представляла Україну на міжнародному конкурсі “Місіс Всесвіт-2017”, що проходив у Південно-Африканській Республіці, та виборола титул найкрасивішої жінки.

Ще одна черкащанка – Оксана Бондаренко – стала обличчям таких провідних брендів як Chanel, Cеline, Dior, Hermеs, Givenchy та інших.

Величезний вклад в репутацію країни зробили спортсмени з Черкащини:

Вихованець “Черкаських Мавп”, баскетболіст Святослав Михайлюк. З липня 2014 року виступав за баскетбольну команду Канзаського університету “Канзас Джейхокс”. 2018 року був обраний у другому раунді драфту НБА під загальним 47-м номером командою “Лос-Анджелес Лейкерс”. Нині є членом команди “Детройт Пістонс”.

Уродженка Черкас Оксана Оробець – найтитулованіша спортсменка світу з фітнесу за версією IFBB, чемпіонка світу з фітнесу. 10-ти разова призерка чемпіонатів світу, 4-х кратна переможиця “Arnold Classic”, неодноразовий переможець міжнародних і національних турнірів по CrossFit.

Рідний брат Оксани хореограф Максим Оробець ще в 2013 році став гордістю Черкас, виборовши друге місце на чемпіонаті Світу з хіп-хопу, що проходив у Нью-Йорку.

Сергій Куліш – черкаський стрілець, срібний призер Олімпійських ігор 2016 у стрільбі з пневматичної гвинтівки з 10 метрів.

Анастасія Сапсай – дзюдоїстка і самбістка, родом із Черкас., чемпіонка Європейських ігор, дворазова чемпіонка Європи, багаторазова переможниця і призерка континентальних і національних змагань.

Віталій Миколенко – черкаський футболіст. Лівий захисник київського “Динамо” та збірної України. Перший гол за клуб у матчі Ліги Європи УЄФА проти французького “Ренна” забив головою після подачі з штрафного.

Артем Довбик – вихованець черкаського футболу. Відіграв у данському футбольному клубі “Мідтьюлланн”. Нині є членом команди “Сеннер’юск”.

Футболіст зі Сміли Іван Петряк – фланговий півзахисник угорського клубу “Фегервар” та збірної України.

Черкаський бодібілдер-ветеран Андрій Ященко. У свої 48 став чемпіоном України з бодібілдингу. Шість років тому виборов бронзу на міжнародних змаганнях у Чехії.

Зі святом, Україно!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські поліцейські вилучили у чоловіка більш ніж півкілограма наркотиків

У Черкасах поліцейські вилучили у чоловіка вдома більш ніж півкілограма наркотиків, які він готував до збуту. Повідомляє Поліція Черкащини. У...

У деякі медичні заклади Черкас повернули теплопостачання

КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” відновило подачу теплоносія у частину медичних закладів міста Черкаси. Про це повідомляє пресслужба комунального підприємства. Через похолодання керівники...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x