НовиниЧеркащина29 відомих черкащан, які прославили незалежну Україну на весь...

29 відомих черкащан, які прославили незалежну Україну на весь світ (Фото)

-

- Advertisment -

Цього року Україна святкує 29-ті роковини своєї незалежності. Сотні черкащан були і є творцями її історії. Політики, письменники, музиканти, спортсмени – завдяки ним світ може сказати: “Це ж Україна!”

В честь Дня Незалежності України сайт vikka.ua вирішив нагадати черкащанам про символічну кількість земляків, які прославили країну за її межами.

Найперші, хто заслуговують на визнання: класик української літератури Тарас Шевченко; поет, журналіст і шістдесятник Василь Симоненко; військовий, політичний та державний діяч Богдан Хмельницький; політик, публіцист, літературний критик В’ячеслав Чорновіл.

Режисерськими здобутками прославились і черкасці Юрій Іллєнко (кінооператор, кінорежисер та сценарист) та Давид Черкаський (режисер-мультиплікатор, художник-мультиплікатор, сценарист).

Усі країни колишнього Радянського Союзу пам’ятають оперну співачку Діану Петриненко, яка народилась у селі Білоусівка Драбівського району.

Чимало видатних черкащан, про яких знає світ, – серед сучасників:

Тележурналістка та політикиня, народна депутатка України, родом з Черкас, Ірина Геращенко. З квітня 2016 року до серпня 2019 року перша заступниця голови Верховної Ради України, перша жінка на цій посаді. Уповноважена Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях.

Уродженка Черкас Ірена Карпа – письменниця, співачка, журналістка, телеведуча. А з жовтня 2015 року – перший секретар з питань культури посольства України у Франції.

Провідна українська оперна співачка з Іркліїва, що на Чорнобаївщині, Людмила Монастирська. Виступає на найпрестижніших оперних сценах світу: “Ла Скала” в Мілані, Королівському театрі Ковент-Гарден у Лондоні, “Метрополітен-опера” у Нью-Йорку та інших.

Гучну славу отримав підкорювач жіночих сердець Олег Винник, пісні якого вже зазвучали іноземними мовами. У травні минулого року у виконавця відбувся перший Європейський тур.

На закордонних радіостанціях неодноразово лунали треки українського гурту “Бумбокс”, фронтменом якого є черкасець Андрій Хливнюк. Цікаво, що в серпні 2009 року Хливнюк рідною мовою озвучив героя французького бойовика “13-й район: Ультиматум”.

Олександр Власюк – відомий казкар під псевдонімом Сашко Лірник. Саме за його сценарієм зняли мультиплікаційний фільм “Щедрик”, який з успіхом пішов на Різдвяні свята на телебаченні в Канаді і США.

Юний черкасець Роман Сапунцов три роки тому отримав свою четверту світову перемогу – гран-прі міжнародного конкурсу акордеоністів-баяністів “Премія міста Ланчіано”, що проходив в Італії. Загалом обдарований хлопець вже 17 разів ставав першим на змаганнях різного рівня.

Ексклюзивні на весь світ мистецькі вироби створює творча родина Теліженків з Черкас. Олександра – майстер народного мистецтва, яка має 6 закордонних виставок. Микола Теліженко – відомий український скульптор, графік, який здійснив справжній прорив у розвитку витинанки. Їхня донька Олеся – художник-модельєр, неодноразова учасниця всеукраїнських та міжнародних симпозіумів та виставок.

 

На європейському просторі прославилась Наталія Король. Іграшки ручної роботи уманчанки здобули найвищу нагороду на престижній виставці “Teddybär Total” та конкурсі “Golden George” у німецькому місті Мюнстер.

Також Черкащина славетна своєю красою. Катерина Ніконова – молода українська модель, яка стала відомою завдяки участі у Нью-Йоркському тижні моди, де вона представляла колекцію Пітера Копінга для “Oscar de la Renta”, одного з найпрестижніших світових брендів одягу. Саме за фігурою Катерини Никонової модний дім “Oscar de la Renta” шиє першу лінію одягу.

У 2017 році дівчина з Черкас Юліана Короченцева представляла Україну на міжнародному конкурсі “Місіс Всесвіт-2017”, що проходив у Південно-Африканській Республіці, та виборола титул найкрасивішої жінки.

Ще одна черкащанка – Оксана Бондаренко – стала обличчям таких провідних брендів як Chanel, Cеline, Dior, Hermеs, Givenchy та інших.

Величезний вклад в репутацію країни зробили спортсмени з Черкащини:

Вихованець “Черкаських Мавп”, баскетболіст Святослав Михайлюк. З липня 2014 року виступав за баскетбольну команду Канзаського університету “Канзас Джейхокс”. 2018 року був обраний у другому раунді драфту НБА під загальним 47-м номером командою “Лос-Анджелес Лейкерс”. Нині є членом команди “Детройт Пістонс”.

Уродженка Черкас Оксана Оробець – найтитулованіша спортсменка світу з фітнесу за версією IFBB, чемпіонка світу з фітнесу. 10-ти разова призерка чемпіонатів світу, 4-х кратна переможиця “Arnold Classic”, неодноразовий переможець міжнародних і національних турнірів по CrossFit.

Рідний брат Оксани хореограф Максим Оробець ще в 2013 році став гордістю Черкас, виборовши друге місце на чемпіонаті Світу з хіп-хопу, що проходив у Нью-Йорку.

Сергій Куліш – черкаський стрілець, срібний призер Олімпійських ігор 2016 у стрільбі з пневматичної гвинтівки з 10 метрів.

Анастасія Сапсай – дзюдоїстка і самбістка, родом із Черкас., чемпіонка Європейських ігор, дворазова чемпіонка Європи, багаторазова переможниця і призерка континентальних і національних змагань.

Віталій Миколенко – черкаський футболіст. Лівий захисник київського “Динамо” та збірної України. Перший гол за клуб у матчі Ліги Європи УЄФА проти французького “Ренна” забив головою після подачі з штрафного.

Артем Довбик – вихованець черкаського футболу. Відіграв у данському футбольному клубі “Мідтьюлланн”. Нині є членом команди “Сеннер’юск”.

Футболіст зі Сміли Іван Петряк – фланговий півзахисник угорського клубу “Фегервар” та збірної України.

Черкаський бодібілдер-ветеран Андрій Ященко. У свої 48 став чемпіоном України з бодібілдингу. Шість років тому виборов бронзу на міжнародних змаганнях у Чехії.

Зі святом, Україно!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x