НовиниРозваги21 грудня: яке сьогодні свято, традиції та прикмети

21 грудня: яке сьогодні свято, традиції та прикмети

-

- Advertisment -

День зимового сонцестояння

Цьогоріч День зимового сонцестояння випадає саме на 21 грудня. Це астрономічна подія, коли опівдні Сонце знаходиться на мінімальній висоті над горизонтом. У Черкасах, як і у всіх П годин, о івнічній півкулі Землі, сьогодні найкоротший світловий день. Сонце зійшло о 7:56, а зайде через 8 годин, о 15:56. Саме сонцестояння припадає на12:01.

 

День народження кросворда

Перший у світі кросворд, який складався із 32 слів, створив англо-американський журналіст Артур Він. Автор надіслав його у газету «Нью-Йорк Ворлд», на шпальтах якої він і був надрукований 21 грудня 1913 року.

 

День народження баскетболу

Colony Park
Photo by Matt A. Brown

Саме в цей день в 1891 році викладач коледжу Молодіжної християнської асоціації із Спрінгфілда Джеймс Нейсміт і заснував баскетбол: прив’язав два кошики з-під персиків до поручнів балкону спортивного залу і, розділивши вісімнадцять студентів на дві команди, запропонував їм гру, сенс якої зводився до того, щоб закинути більшу кількість м’ячів в корзину суперників.

 

Релігійне свято

Православна церква шанує пам’ять Анфіси Римської. Свята постраждала за свою віру у V столітті – під час переслідувань християн. Анфісу охрестив Амвросій Медіоланський, якого вшановують 20 грудня. Якось дружина очільника міста запропонувала дівчині аріанське хрещення, в основі якого переконання, Ісуса й Бога-Батька не існує. Анфіса відмовилася цю віру, за це її стратили на багатті.

 

Іменини

Не забудьте привітати сьогодні Анфісу, Кирила, Алісу та Карину. У них – День ангела.

 

Традиції на день зимового сонцестояння

Слов’яни цього дня святкували Коляду: традиційно розпалювали велику ватру, яка допомогала народитись новому Сонцю. Наші предки вірили, що чим веселіше пройде Коляда, тим прихильнішим до своїх шанувальників буде бог нового Сонця. Цього дня родичам та близьким робили подарунки, водили хороводи, ходили колядувати, влаштовували масові народні гуляння.

Древні слов’яни вірили, що в день народження нового Сонця на землю приходять злі духи, які хочуть підживитись новою живою енергією. Аби їх відлякати, по дому розвішували ялинові гілки, які мають різкий аромат.

Предки вірили, що цього дня можна покращити свій фінансовий стан і привернути удачу в дім. Для цього перед ранці дзеркалом викладали кілька монеток і ставили склянку з водою, яку ввечері випивали.

Цього дня було заборонено сумувати й печалитись, сваритись і битись. Інакше весь рік будуть переслідувати неприємності.

У День зимового сонцестояння не надягали тісний і темний одяг.

 

Народний календар

Сьогоднішній день визначав, яким буде врожай у прийдешньому році.

  • Іній на деревах віщував багаті врожаї пшениці й жита. Але збільшити родючість землі можна, потрусивши сьогодні фруктові дерева.
  • Якщо сьогодні тихий морозний день, той решта зими буде сніжною й м’якою.
  • Якщо іде дощ, весна також буде дощовою.
  • День без вітру – плодові дерева у прийдешньому році дадуть гарний урожай.

 

Цей день в історії

21 грудня 1869 у селі Косарі на Черкащинінародився український композитор, диригент, педагог, знавець історії церковного співу, громадсько-культурний діяч Василь Петрушевський.

Крім того, цього дня

1846 — Шотландський хірург Роберт Лістон уперше в Європі застосував анестезію під час хірургічної операції по ампутації стегна.

1898 – П’єр та Марія Кюрі відкрили радій

У 1937 році в Голівуді відбулась прем’єра першого повнометражного анімаційного фільму «Білосніжка та семеро гномів». Над 83-хвилинним мультиком працювали понад 700 художників.

1988 рік – найбільший літак у світі АН-225 «Мрія» здійснив перший політ.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x