додому Новини Черкащина 15 закладів освіти на Черкащині виявились неготовими до нового навчального року

15 закладів освіти на Черкащині виявились неготовими до нового навчального року

0

433 дошкільних навчальних заклади, 576 загальноосвітніх шкіл, 20 шкіл-інтернатів та навчально-реабілітаційних центрів, 44 заклади профтехосвіти та вищих навчальних закладів  І-ІІ рівня акредитації відчинять свої двері перед дітьми у новому 2019-2020 навчальному році на Черкащині.

Фахівці територіальних управлінь Держпродспоживслужби взяли участь більш як у 700 комісійних перевірках закладів освіти, при цьому порушення санітарного законодавства інспектори фіксували майже в кожному четвертому закладі. Про це інформує пресслужба ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

За результатами комплексних перевірок виявлено, що на виконання пропозицій Держпродспоживслужби  у поточному році значно покращено матеріально-технічну базу освітянських закладів. Зокрема капітально відремонтовано внутрішні системи опалення у 26-ти закладах освіти, дахи і покрівлі – у 33-ох освітніх установах, котельні – у 16 закладах.

Реконструйовано 2 автономні котельні з монтажем нових енергоефективних котлів, утеплено фасади 6-ти будівель (Смілянська ЗОШ № 1, черкаські школи № 2, 26, 34, ДНЗ № 27, 91); відремонтовано спортивні зали 16-ти шкіл,  їдальні 18-ти закладів, внутрішні туалети  17-ти закладів. З них у 5-ти установах внутрішні туалети переоснащено з врахуванням потреб осіб з інвалідністю. Частково замінено віконні блоки на металопластикові у 273-ох закладах освіти (34,6%) загальною кількістю близько 1,8 тисяч штук.

У той же час у частині навчальних закладів Черкаської області залишаються невирішеними проблеми санітарно-протиепідемічного забезпечення.  Тут досі не створенні безпечні умови перебування, навчання, не організоване якісне харчування та медичне обслуговування дітей. На сьогодні понад 20% закладів освіти потребують  проведення капітальних ремонтів спортивних залів,  покрівель, харчоблоків, майстерень тощо. В аварійному стані знаходиться частина приміщень дошкільних закладів № 21  м. Черкаси та "Малятко" смт. Лисянка, Перервенського навчально-виховного комплексу та Драбово-Пристанційної школи  Драбівського району та ін.

Не завершені ремонтні роботи на харчоблоках дитсадків № 73, № 83 та шкіл № 28 м. Черкаси, Вознесенської, Кропивнянської, Новодмитрівської Золотоніського району, сіл  Хацьки, Червона Слобода, Свидівок  Черкаського району. Недостатньо укомплектовані технологічним обладнанням харчоблоки 30-ти дошкільних та 45-ти загальноосвітніх навчальних закладів, що може негативно позначитися на якості, безпечності харчування та збільшує ризики виникнення ускладнень санепідситуації.

Проблемним в окремих районах залишається питання забезпечення дитячихнавчальних закладів питною водою гарантованої якості. Через вихід з ладу сільських  водогонів, невідповідність питної води вимогам держстандарту 12 закладів освіти області працюють на привозній воді ( села Нестерівка, Багва, Кривець Маньківського району, с. Лисяча Балка Катеринопільського району та ін.).За результатами проведених досліджень  Черкаською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби якість питної води не відповідала гігієнічним нормативам у 4,9% відібраних проб за санітарно-хімічними та 1,5% за мікробіологічними показниками.

У зв’язку з суттєвими порушеннями Держпродспоживслужбою станом на 28 серпня 2019 року не підписані акти готовності до роботи 15-ти навчальних закладів.

З метою недопущення ускладнень санепідситуації, пов’язаних з перебуванням та харчуванням дітей у закладах освіти, забезпечення належних умов відповідно до вимог санітарного законодавства Держпродспоживслужбою вжито відповідних заходів реагування, поінформовано органи місцевої влади та місцевого самоврядування. Керівникам закладів надано пропозиції щодо усунення виявлених порушень у відповідні терміни та забезпечено суворий контроль за їх виконанням.

Як повідомляв сайт vikka.ua, майже 12 тисяч першачків на Черкащині 2 вересня підуть до школи.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version