додому Новини Розваги 13 січня: яке сьогодні свято, прикмети та традиції

13 січня: яке сьогодні свято, прикмети та традиції

0

Свята

Щедрий Вечір, Маланки

Через тиждень після Коляди, напередодні так званого Старого Нового Року, українці відзначають Щедрий Вечір. Обряд святкування – також спадок дохристиянських звичаїв. У християнському календарі сьогодні – день преподобної Меланії. Нині в народній традиції об’єдналось кілька свят, то ж нині Щедрий Вечір ототожнюється зі святом Меланки (Маланки).

Цього вечора у церквах правлять урочисті Богослужіння про закінчення Старого року з подякою Всевишньому за отримані божі ласки і проханнями про нові на рік, що настав.

Як і в переддень Різдва, цього дня готують святкову вечерю. Її називають Щедрою, але страви до цього застілля вже не пісні: багаті, масні, крім куті, тут і ковбаси, і шинка, і холодець!

Іменини

13 січня іменини святкують Меланія, Давид, Феофіл, Петро, Мартина, Яків, Михайло. Якщо маєте знайомих з такими іменами, не забудьте привітати їх із Днем Ангела!

 

Традиції й обряди

Після заходу сонця юні дівчата збирались на щедрування. Ходили по сусідах і родичах, віншуючи їх. Господарі на смаколики й винагороду не скупились, бо хотіли, аби у новому році у їхньому домі панував добробут і щастя.

Крім щедрівок, 13 січня наші предки традиційно «водили козу». Ця надзвичайно зимова містерія своїм корінням сягає у дохристиянську епоху і є однією з найдавніших. Цей образ обраний не випадково: Коза у культурі багатьох народів символізує достаток, плодючість та багатство. Крім того – воскресіння сил природи, які завмерли під час зими.

Маску Кози робили з дерева, обклеєного хутром, на спину актору, який виконував цю роль, одягали кожух, вивернутий навиворіт – хутром догори.

Як і належить домашній худобі, святкова Коза гне ходила сама, «тваринку» водили «козоводи». Усією юрбою зі щедрівками йшли від хати до хати, у кожному дворі розігрували виставу.

У складі такого вертепу, окрім Кози, традиційно був Дід, який тримав Козу на налигачеві.

З приходом християнства з’явились і персонажі з релігійних переказів.

Залежно від численності юрби, серед інших персонажів зустрічались Циган, Єврей, Поляк, Баба, Піп-п’яничка, Чернець, Молодиця та інші.

У обряді «водіння Кози» на Щедрий Вечір не обходилось без Меланки. Ця роль завжди діставалась хлопцю, який переодягався у дівчину. Меланці густо підводили брови і рум’янлил щоки, одягали у пишну одежі і квітчасту хустку. У руках «красуня» зазвичай тримала якийсь атрибут «бабського діла»: ложки, веретено, ляльку, віник та інше. Але меланка – господиня невміла, то ж усі жіночі справи робить незграбно. Навколо цього розігрувався окремий сюжет народного театру.

Незаміжні дівчата цього дня замалим ворожінням – вважалось, що сьогодні можна дізнатись, яким буде майбутній чоловік.

Зі Щедрим Вечором у наших предків були пов’язані і певні прикмети й заборони:

  • До святкової вечері не готували птицю, бо вірили, що щастя від цього дому може полетіти чи відпливти. Натомість свинину їли охоче, бо вона мала «прикопати щастя до будинку».
  • Як і у більшість свят, сьогодні не можна виносити сміття.
  • Не можна позичати у когось гроші, бо весь рік проведете у боргах.

 

Народний календар

  • Туманна погода 13 січня пророкує багатий урожай
  • Горіхи ж гарно вродять, якщо цього дня за вікном мете хуртовина
  • Відлига означає дощове літо
  • Якщо цей вечір припадає на «новий місяць», ріки прийдешньої весни з берегів не вийдуть.

 

Цей день в історії

1854 – у Філадельфії (США) був запатентований акордеон.

1919 – у Києві Директорія УНР затвердила закон про заклик військових до служби.

1936 – польський суд засудив до страти Степана Бандеру, Миколу Лебедя та Ярослава Карпинця.

1942 – окупанти почали примусово вивозити українців до Німеччини.

1965 – уубернатор штату Міннесота (США) Карл Ролваг та мер Міннеаполісу Артур Нафталін підписали прокламації про проголошення 22 січня «Днем української незалежності».

1992 – Україна та Королівство Швеція встановили дипломатичні відносини.

1992 – незалежність України визнала Республіка Крим.

2015 – у ході російської збройної агресії проти України стався теракт під Волновахою. Трагедія забрала життя 12 осіб.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version