Новини11 серпня 2022 року – цей день в історії

11 серпня 2022 року – цей день в історії

-

- Advertisment -

11 серпня 2022 року – четвер.

169-й день війни Росії проти України.

223-й день року.

11 серпня – День кінетичного піску. Свято було створено 2020 року провідною компанією, яка виготовляє різні дитячі іграшки, Spin Master. Кінетичний пісок – чарівне і пластичне видовище, яке не залишить жодну дитину байдужою. Головна відмінність цієї іграшки в тому, що вона може прилипати до волосся та шкіри.

А ще 11 серпня – День пісочниці. Особливе дитяче свято, головна мета якого показати, що пісочниця – важливий елемент гри для кожної дитини. В піску діти можуть створювати різні форми, будувати замки. А це допомагає розвиватися.

11 серпня в церковному календарі – Різдво Миколи Чудотворця. Одне з найбільш шанованих християнських свят в Україні. Воно було введено під час хрещення Київської Русі (XI століття). Однак в XVIII його скасували і не згадували аж до 2004 року. Віряни цього дня моляться Миколі Чудотворцю, який, згідно з повір’ям, допомагає нужденним.

11 серпня в історії

1340 – народився Феофан Грек, візантійський живописець, який працював у Візантії й на Русі.
Разом з Андрієм Рубльовим і Прохором з Городця розписав старий Благовіщенський собор у московському Кремлі; йому також належать фрески церкви Спаса в Новгороді, чимало ікон (дата народження гадана)

1378 – російське військо князя Дмитрія Івановича (пізніше – Донського) вперше розбило золотоординців у битві на річці Вожі (права притока Оки, неподалік Рязані)

1773 – Омелян Пугачов, що називав себе імператором Петром III, видав маніфест, у якому закликав “лиходіїв-дворян – розорителів селян – ловити, страчувати і вішати”.

1863 – Франція встановила протекторат над Камбоджею

1877 – американський астроном Асаф Голл відкрив супутники Марса – Фобос і Деймос

1882 – народився Родольфо Граціані, італійський воєначальник, маршал Італії (з 1936 р., після переможного завершення Абіссінської кампанії), маркіз, державний діяч фашистського періоду

1892 – народився Владислав Андерс, генерал польської армії.
У 1941-1943 рр. сформував в СРСР із колишніх ув’язнених ГУЛАГу, військовополонених та інтернованих громадян Польщі так звану армію Андерса; у 1943-1946 рр. – корпус у складі британських збройних сил

1906 – у Великій Британії Юджин Ласт запатентував звукове кіно

1919 – для спільних дій об’єднаних сил українських армій сформовано Штаб головного отамана (ШГО), який об’єднав штаб Дієвої армії та Начальну команду Галицької армії. Начальником штабу став генерал Микола Юнаків.
Після боїв із Червоною армією українські війська цього дня зайняли Вінницю; закінчилася військова операція із захопленяю Жмеринського залізничного вузла (було захоплено 23 паротяги, з яких три – з боєприпасами, багато залізничного майна)

1919 – у Німеччині прийнята конституція Веймарської республіки

1920 – президент уряду ЗУНР в екзилі Євген Петрушевич надіслав прем’єр-міністру Великої Британії Девіду Ллойду Джорджу ноту з вимогою визнання державної самостійності Галичини (ЗУНР))

1921 – опубліковано наказ Раднаркому комуністичної Росії про впровадження нової економічної політики (НЕП)

1922 – як слова гімну Німеччини затверджені перші строфи вірша “Дойчланд, Дойчланд юбер аллес” (“Німеччина понад усе”), написані у 1848 р. професором Августом фон Фаллерслебеном.
Музикою гімну стала мелодія, написана Йозефом Гайдном у 1797 р. як гімн Австрійської імперії

1929 – у Цюріху створено Агентство з відправки до Палестини євреїв

1933 – введення до ладу першої домни заводу “Азовсталь” у Маріуполі

1941 – представники німецького рехсміністерства у справах східних територій викликали на розмову Степана Бандеру, Ярослава Стецька, Ріхарда Ярого та Володимира Стахіва, поставивши їм ультиматум щодо негайного відкликання Акту відновлення Української Держави.
Через три дні оголосить міністру Альфреду Розенбергу офіційну відмову у виконанні ультиматуму

1941 – під натиском німців радянські війська залишили районний центр Веселинове Миколаївської області

1943 – радянські війська зайняли районний центр Липці Харківської області

1944 – ухвалено постанову Ради народних комісарів УРСР про збір фольклору, створеного за час Вітчизняної війни, і проведення республіканської наради практиків – збирачів фольклору

1959 – у Москві відкрили міжнародний аеропорт “Шереметьєво”

1960 – французька колонія Чад здобула незалежність і стала Республікою Чад

1962 – перемігши команду “Знамя труда” (Орєхово-Зуєво) з рахунком 2:0, донецький “Шахтар” удруге поспіль став володарем Кубка СРСР з футболу.
За фіналом Кубка на трибунах Великої спортивної арени ім. Леніна в Москві стежили 102 (!) тисячі глядачів

1973 – в СРСР по телебаченню почали показ серіалу “Сімнадцять миттєвостей весни”, поставленого Тетяною Ліозновою за повістю Юліана Семенова

1979 – у небі над Дніпродзержинськом (Дніпропетровська область) через помилку авіадиспетчера сталося зіткнення двох радянських пасажирських літаків Ту-134.
У результаті загинуло 173 людини, зокрема 17 футболістів футбольної команди “Пахтакор” (Ташкент), яка летіла з Узбекистану на матч до Мінська

Загиблі футболісти і пам’ятник на їх честь

1981 – надійшли в продаж перші комп’ютери IBM PC

1984 – президент США Рональд Рейган, перевіряючи мікрофон перед прес-конференцією, заявив на всю країну, не знаючи, що мікрофон увімкнули: “Дорогі американці, дуже радий повідомити вам, що я щойно підписав закон про оголошення Росії поза законом на віки вічні. Бомбардування почнеться за п’ять хвилин”

1989 – рішенням Верховного Суду УРСР “справу Спілки визволення України” закрито через відсутність складу злочину в діях засуджених. Усіх засуджених реабілітовано

1997 – в Одесі на замовлення розстріляли головного редактора газети “Вечірня Одеса” Бориса Дерев’янка.
Злочин не розкрито, гаданий убився повісився в СІЗО

2003 – НАТО прийняло командування міжнародними миротворчими силами в Афганістані

2011 рік — запроваджують інституцію Уповноваженого Президента України з прав дитини, на посаду Уповноваженого призначають Юрія Павленка;

2016 рік — Рада Безпеки ООН проводить закрите засідання щодо збройних провокацій російських спецслужб у Криму, на якому підтверджує позицію щодо територіальної цілісності України.

Цього дня народились:

11 серпня: яке сьогодні народне свято

В народі 11 серпня називали Калинніки, Калинів день. Цього дня в багатьох регіонах вже починалися перші заморозки, які були дуже небезпечними для посівів. Також вважається, що саме 11 серпня птахи перестають співати та починають відлітати у теплі краї.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 11 серпня

Які сьогодні іменини: Костянтин, Михайло, Анатолій, Данило, Олексій, Серафима.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x