додому Новини Черкаси Як допомагають пацієнтам відділу паліативної допомоги у Черкаському онкоцентрі  (ВІДЕО)

Як допомагають пацієнтам відділу паліативної допомоги у Черкаському онкоцентрі  (ВІДЕО)

0
паліативна допомога

У відділі паліативної допомоги Черкаського онкоцентру лікують не лише тіло, але й душу. Людям із важкими хворобами допомагають медики, психолог, масажист і навіть – музиканти. Інформує власкор ВІККА

паліативна допомога

Володимир – пацієнт Черкаського онкоцентру. Вже пройшов операцію та курс хіміотерапії. Розповідає: після лікування потерпав від постійного сильного болю. Від мук його врятували у центрі паліативної допомоги – тут призначили відповідні знеболювальні, які просто так в аптеці не купити.  Після виписки Володимир отримуватиме відповідні дози ліків через сімейного лікаря.

ВОЛОДИМИР, ПАЦІЄНТ ОНКОДИСПАНСЕРУ

Щоб перемогти біль, такі відділення потрібні щоб були. Чітко по протоколах усе. Наприклад, у 2 години ночі я приймаю таблетки. Мене прийшли, розбудили. Я випив.

Постійний біль виснажує фізично та емоційно. Додає стресу  необхідність перебування у лікарняних умовах. Тому у відділі паліативної допомоги Черкаського онкоцентру подбали про комплексне відновлення пацієнтів. Над цим спільно працюють лікарі, масажист, психолог. 

ЛЮДМИЛА КОЛЄСНІКОВА, ПСИХОЛОГ ЦЕНТРУ ПАЛІАТИВНОЇ ДОПОМОГИ

Не кожен пацієнт приїздить і може зразу адаптуватися. Потрібна допомога йому. Для цього у нас облаштована кімната відпочинку.  Тут можна змінити умови палатні на більш теплі, затишні. Можна користуватися книжками. Домашня обстановка.

У цій же кімнаті для відпочинку влаштовують концерти і творчі майстер-класи. Черкаські музиканти приїжджають сюди далеко не вперше. Викладачка музичної школи Лілія зізнається: тут заряджається натхненням навчати дітей і творити.

YouTube video player

ЛІЛІЯ СІНЬКОВСЬКА, МУЗИКАНТКА

Я думала, знаєте, як пишуть у книжках, що тут якось важко. Але я розумію, що тут про життя. Про насолоду кожним днем. Маса емоцій, сміху, веселощів. Ми розуміємо, що сюди приїдемо ще не раз.

У відділі паліативної допомоги перебувають люди, яким потрібне відновлення після лікування важкої хвороби або ж ті, хто потерпає від сильного болю. Сюди направляють сюди як лікарі онкоцентру, так і сімейні лікарі з поліклінік. У минулому році тут пролікували більше трьох сотень пацієнтів. Приблизно стільки ж людей отримали обслуговування на виїзді.

ЛЮДМИЛА ГУРА, ЗАВІДУВАЧКА ВІДДІЛУ ПАЛІАТИВНОЇ ДОПОМОГИ У ЧЕРКАСЬКОМУ ОНКОЦЕНТРІ

Знеболення пацієнтів. Дезінтоксикація: є такі пацієнти, у яких після хіміотерапії погіршуються показники крові. І тоді ми надаємо дезінтоксикаційну терапію. У нас є два лікарі і дві медичні сестри. Вони у дві зміни їздять по пацієнтам і надають спеціалізовану допомогу вдома. Це не лише знеболення, ми можемо допомогти візочками.

За 9 місяців цього року на стаціонарі пролікувалися вже 322 пацієнти. У відділенні 37 ліжок, але потрібно – більше. Тому тут планують ремонт і розширення.

Олеся ОМЕЛЬЧЕНКО, Іван ДУДА, ТЕЛЕКАНАЛ ВІККА

Дивіться також:

Підприємство з Луганська двічі переїжджало, а оселилося в Черкасах (ВІДЕО)

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version