додому Новини Черкащина У Золотоноші не можуть запустити завод, який викупили у ексміністра за 91...

У Золотоноші не можуть запустити завод, який викупили у ексміністра за 91 млн грн

0

У Золотоноші тривають громадські слухання щодо Детального плану території, де інвестори планують запустити завод з переробки зерна кукурудзи у біоетанол – зневоднений етиловий спирт. Недобудований завод, який свого часу належав ексміністру Віктору Тополову, у минулому році за 91 млн грн викупила компанія «Санолта протеїн» із Кропивницького.

Перш ніж добудувати і розширити виробництво, місцева влада має дати дозвіл. Депутати запропонували інвестору провести низку громадських слухань із місцевими жителями. Адже деякі народні обранці вважають, що це виробництво буде шкідливим.

Як інформує сайт «Золото Сіті», у міському Будинку культури відбулися перші громадські слухання щодо будівництва заводу з переробки зерна кукурудзи у біоетанол – зневоднений етиловий спирт.

У залі зібралися містяни, переважна більшість яких – депутати Золотоніської міської ради.

Відповідно до чинного законодавства присутні обрали головою зборів – начальника управління архітектури Ігоря Весніна та секретарів і лічильну комісію. Він детально розповів про зациклений виробничий процес, потужність підприємства, розподіл зон територіально: сушка, лабораторія, прийом, паркування авто, заїзд-виїзд – основний і другорядний, відстань до найближчого житлового сектору тощо. За технічно-економічними показниками, потужність заводу становить: 350 тисяч тонн кукурудзи у рік для переробки, 100 тисяч тонн отриманого біоетанолу та 105 тис. т барди. Підвіз сировини, як запевнив проектант, буде здійснюватися лише з дороги Н-08, ні в якому разі не через місто. В режимі очікування одночасно на території поміститься 30 великотоннажних авто. Цілодобова робота підприємства дозволить не нагромаджувати вантажівки на частині вулиці Богодухівська.

Доповідач показав на схемі Гришківський водозабор, де власники викупили свердловини для забезпечення підприємства водою. Санітарно-захисна зона становить 100 метрів, у неї потрапляє лише 1 домоволодіння з вулиці Замкова. Питання щодо відселення і компенсації власникам житла ще не вирішене. Проектант ознайомив з черговістю нарощування виробництва. На завершальній стадії передбачено 16 ємностей кожна по 1 тис. тонн. На заводі буде працевлаштовано 200 осіб.

Першою із запитанням звернулася мешканка мікрорайону, де вже йдуть роботи, Компанієць.

-У 2007 році припинили будівництво, бо такий завод не повинен працювати в межах міста. Споживання води – 2,5 тис. тонн. Наш весь куток лишиться без води, з якою і зараз є проблеми. А ще додамо ті запахи, що йтимуть від бродіння. Чому ви не порадилися з людьми? Чому не будували у Кропивницькому, звідки приїхали? Повірю, що завод безпечний тоді, коли в мене на вулиці житиме директор та головний інженер.

– Звідки у вас інформація, що будуть неприємні запахи? У 2007 завод пройшов усі погодження, але був закритий, точніше припинене його будівництво через банкрутство попереднього власника.

– Ми не проти виробництва, але менш шкідливого для нашого населення, – сказала депутат Юлія Зінченко. – Дві сотні людей не суттєво вплинуть на збільшення податків до місцевого бюджету.
Депутат Владислав Кулініч, котрий досконало володіє нюансами роботи харчового підприємства, детально цікавився процесом бродіння і сушки, об’ємом миючих засобів тощо. Депутат-промисловець ставив питання по суті, але відповіді гостей його не задовольнили.

– Це детальний план території. Якби був генеральний план забудови, ми б брали містобудівні умови та обмеження. Для того, щоб закінчити будівництво, нам потрібен детальний план, – доводив головний інженер заводу. – Проект німецький, усе обладнання сертифіковане, одна з кращих технологій.

Наразі представники заводу ведуть перемовини з датською фірмою про придбання обладнання для поглинання вуглекислого газу.

Директор заводу Володимир Озірський подякував громаді за небайдужість і дискусію. Але закликав «не робити поспішних висновків. Це тільки перший етап. За необхідності колеги більш професійно розкажуть ще раз.

Слухання тривали понад 2,5 години. У результаті голосування більшість присутніх утрималася від схвалення детального плану території. Вирішили, що зібрання такого формату відбудуться ще не раз.

 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version