НовиниЧеркасиСуд припинив процедуру банкрутства "Черкасиобленерго": справа тривала 19 років

Суд припинив процедуру банкрутства “Черкасиобленерго”: справа тривала 19 років

-

- Advertisment -

Північний апеляційний господарський суд відмовив в задоволенні апеляційної скарги ТОВ “Агентство регіонального розвитку паливно-енергетичного комплексу А/РТЕК” у справі про банкрутство ПАТ “Черкасиобленерго”, передає Енергореформа.

Як повідомила прес-служба оператора системи розподілу е/е у релізі, переданому Енергореформі, також суд залишив у силі рішення Господарського апеляційного суду Черкаської області про припинення провадження у цій справі, яка тривала 19 років.

Зазначається, що таке рішення Північний апеляційний господарський суд прийняв 27 листопада.

Перед цим Господарський апеляційний суд Черкаської області ухвалою від 10 жовтня 2023 року закрив провадження у справі на підставі того, що всі вимоги кредиторів, зазначених у відповідному реєстрі кредиторів, були задоволені одночасно, в тому числі і ТОВ “А/РТЕК”, який ініціював справу.

У релізі вказується, що цьому товариству “Черкасиобленерго” через рахунок нотаріуса перевело 37,5 млн грн боргу.

 

“Закриття банкрутства – це важливий крок для подальшого ефективного розвитку компанії. Це рішення додає трудовому колективу впевненості в успішному майбутньому та їхній власній стабільності. Окрім того, перекритий шлях можливого зазіхання на активи товариства, 70% акцій якого належить державі і які управляються держпідриємством Міністерства енергетики “Українські розподільчі мережі”, – зазначив голова правління “Черкасиобленерго” Олег Самчук.

Як прокоментував експерт Аналітичної агенції “Маркет.Інфо” Олександр Голіздра, “процедура банкрутства “Черкасиобленерго”, що була ініційована “А/РТЕК” в червні 2004 року, має всі ознаки штучного, “схемного” банкрутства за участі тодішнього керівництва обленерго”.

Він звернув увагу, що борг енергетичного підприємства перед “А/РТЕК” було створено за поставки насіння соняшника.

Голіздра також акцентував, що саме директор ТОВ “А/РТЕК”, яким згідно з даними в Opendatabot, є Дмитро Крючков (народний депутат 5 скликання від “Блоку Юлії Тимошенко”, колишній член комітету з питань ТЕК, ядерної політики та ядерної безпеки), восени цього року ініціював у судах розірвання мирових угод по виплаті ПрАТ “Азот” (Черкаси) боргу “Черкасиобленерго” (сторони домовилися про виплату боргу в сумі 1,8 млрд грн із травня 2023 до квітня 2027 року по 34,3 млн грн щомісячно, сплачено на кінець 2023 року 240 млн грн – ЕР).
Він також значиться колишнім головою правління ПрАТ “ХК Енергомережа” (в стані припинення), відносно якого проводяться розслідування правохоронними органами.

Як повідомляло агентство “Інтерфакс-Україна”, у жовтні 2020 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) завершило розслідування за підозрою у зловживаннях керівників ПАТ “Черкасиобленерго”, ПАТ “Запоріжжяобленерго” та ПрАТ “Енергомережа”.
Згідно з повідомленням відомства, серед підозрюваних два в.о. голови правління “Черкасиобленерго” (Світлана Кузьмінська та Олексій Безпалий), в.о. генерального директора “Запоріжжяобленерго” (Ігор Корніленков) та голова правління “Енергомережа” (Дмитро Крючков).

“Слідство встановило, що підозрювані організували незаконну схему з використанням механізму поступки права вимоги, переведення боргу, залік зустрічних однорідних вимог, у результаті якої заволоділи коштами підприємств із часткою держави понад 50% та великих споживачів електроенергії”, – зазначили в НАБУ.

Внаслідок дії таких схем “Черкасиобленерго” та “Запоріжжяобленерго” не отримали 544 млн грн за поставлену електроенергію, які мали надійти на їхні рахунки зі спеціальним режимом використання та підлягали надалі пропорційному розподілу ДП “Енергоринок”. Водночас ці кошти перерахували товариствам з ознаками фіктивності.
Ще 81 млн грн “Черкасиобленерго” втратило через незаконний механізм запозичення з “Енергомережею”.

У НАБУ нагадали, що це розслідування у справі “Енергомережі” триває з липня 2016 року, щодо частини епізодів справи вже слухаються в суді.
Так, у лютому 2019 року до суду направлено справу за звинуваченням управителя санації ПАТ “Одеська ТЕЦ” у завданні 28 млн грн збитків підприємству.
У червні 2020 року закінчено розслідування за фактом заволодіння 346 млн грн “Запоріжжяобленерго”, справа слухається у Вищому антикорупційному суді.
Крім того, завдяки матеріалам, здобутим у межах досудового розслідування, НАБУ домоглося визнання недійсними 27 угод за участю “Енергомережа”, “Черкасиобленерго” та “Запоріжжяобленерго” на загальну суму понад 1,5 млрд грн.
Це стало підставою для повернення державним компаніям 344 млн грн.

ФДМ України управляє 46% акцій ПАТ “Черкасиобленерго”, ще 25% перебувають в управлінні державного ПрАТ “Українська енергозберігаюча сервісна компанія” (“УкрЕСКО”).

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські патрульні затримали водія, який зливав невідому речовину в лісову зону

Патрульні виявили та затримали автомобіль, водій якого зливав невідому речовину з неприємним різким запахом в лісову зону без дозволу....

Що задекларував народний депутат, обраний від Золотоноші

Народний депутат України Віталій Войцехівський, обраний від Золотоніського округа, задекларував заробітну плату і заощадження. Про це йдеться в його...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x