НовиниОсвітаНа Черкащині руйнується місцина, де похований Максимович (ФОТО)

На Черкащині руйнується місцина, де похований Максимович (ФОТО)

-

- Advertisment -

У мережі показали фото зруйнованого санаторію в Золотоніському районі. Це урочище – Михайлова гора, де був хутір, на території якого похований Михайло Максимович – перший ректор Київського університету імені Шевченка. Фото опублікували в групі Прохорівка в соціальні мережі Фейсбук.

Автор публікації зазначає, що «дуб Шевченка тримається, могила Максимовича на місці». «А навкруги… На Михайловій горі тепер можна знімати фільм жахів…», – зазначає автор допису.

Ця місцина є історично.  На Михайловій горі стояло кілька хат, в одній з яких у 1841 році оселився перший ректор Київського університету Михайло Максимович. Тут він і помер. Тут його і поховали. В урочищі знаходяться дві памятки – Дуб Шевченка і Сосна Гоголя.

«Колись Прохорівка була улюбленим місцем української інтелігенції. Тут, на Михайловій горі, був маєток першого ректора Київського університету Михайла Максимовича. В нього гостювали Микола Гоголь й Тарас Шевченко. Кобзар тут проводив останні свої вільні дні в Україні до свого арешту у 1859 році. В Прохорівці його заарештували, звільнили через місяць, але примусили виїхати з України», – зазначає Роман Маленков на сайті «Україна інкогнтіта».
Бували в Прохорівці у Максимовича багато інших відомих людей. В Прохорівці ректора й поховали. В радянські часи в колишньому маєтку на Михайловій горі розмістили санаторій «Жовтень».

Цей санаторій свого часу належав Профспілкам України. Уже більше десяти років він стоїть пусткою. Місцеві говорять, що кілька років територію продали, проте за цей час новий власник так і не зявився. А тим часом всі будівлі розвалюються, а територія перебуває у занедбаному стані.

Читайте також на сайті vikka.ua

  • Черкаський копач, який веде свій канал на Ютюб і проводить різноманітні розкопки на Черкащині, виїхав на берег Дніпра. Там він копав в районі одного з хуторів, які були згодом  затоплені водами Кременчуцького водосховища. Під час чергового рейду він викопав рідкісну монету.

Приєднуйтеся до телекомпанії ВІККА:

Читайте новини на сайті: https://www.vikka.ua

Підписуйтеся на Telegram: https://t.me/vikka_news

Коментуйте в Facebook: https://www.facebook.com/TelekanalVIKKA

Дивіться в Instagram: https://www.instagram.com/vikka_tv

Підтримайте донатами: А-банк 5375235110071785

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські патрульні затримали водія, який зливав невідому речовину в лісову зону

Патрульні виявили та затримали автомобіль, водій якого зливав невідому речовину з неприємним різким запахом в лісову зону без дозволу....

Що задекларував народний депутат, обраний від Золотоноші

Народний депутат України Віталій Войцехівський, обраний від Золотоніського округа, задекларував заробітну плату і заощадження. Про це йдеться в його...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x