додому Новини Освіта На Черкащині показали, у що перетворився маєток найбагатшої жінки царської імперії

На Черкащині показали, у що перетворився маєток найбагатшої жінки царської імперії

0

У Городищі, що в на Черкащині, є невеличкий історичний район. Це робітниче селище колишнього цукрового заводу, збудоване наприкінці XIX ст. Фото селища виклав на своїй1 сторінці в мережі Фейсбук місцевий вчитель географії Володимир Пеляк.

Це селище збудували за часів управління маєтком однієї із найбагатших жінок царської імперії.  Це – Катерина Балашова(дівоче прізвище – Шувалова). Її родина на початку минулого століття була однією з найбагатших в імперії. Балашовим належали рудники на Уралі, золоті копальні в Східному Сибіру, маєтки в Криму (в т. ч. гостьовий будинок Алупкінського палацу Воронцова), мисливський палац в Тальному, Маріїнський цукровий завод у Городищі тощо.

Літня резиденція графині Балашової в Городищі

У Городище і Мошни навідувалася один раз на рік, тоді й зупинялася у своєму дерев’яному будинку над заводським ставом. На жаль, гостьова вілла колишньої пані занепадає.

Колишні казарми робітників Городищенського цукрового заводу, к. XIX ст.

За словами Володимира Пеляка, приватні житлові будинки робітничого селища за останні 20 років сильно перебудувані, але й у них проглядаються риси дорадянського стилю. Ті ж будівлі, що початково служили казармами, або мали громадське призначення (пошта, школа) – краще зберегли форму й дух старовини. Практично в автентичному вигляді залишилися відпочинковий будинок графині Балашової, колишнє двокласне училище та казарма. Проте їхня біда – руйнування.

Квартирний буд. № 23 на вул. Індустріальній початково був приватним будинком управителя цукрового заводу

«За день роботи поміщиця платила селянам по 20-30 коп. А на утримання лікарні щороку витрачала 8 тисяч рублів. На утримання місцевої освіти щороку йшло 13,5 тисячі рублів. Під час спалаху холери 1892 р. графиня відвідувала хворих, втішала їх добрим словом. Після більшовицького перевороту 1917 року Балашова з чоловіком і трьома дітьми виїхала зі свого кримського маєтку за кордон. Оселилися в Парижі. Померла в один рік з чоловіком в містечку Вірофле 1931 року. Микола Балашов на той час мав уже 91 рік, а Катерина – 83», – зазначив Володимир Пеляк.

На вхідному ґанку цього року провалився дах. Значить ґанку скоро – кінець

 

Читайте також на сайті vikka.ua

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version