Новини на ВІККАВіККА-новиниНа Звенигородщині відновили унікальний 200-літній вітряк (ВІДЕО)

На Звенигородщині відновили унікальний 200-літній вітряк (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

У Національному заповіднику «Батьківщина Тараса Шевченка» відновили давній вітряний млин. У цьому посприяв благодійний фонд «МХП-Громаді». Інформує власкор ВІККА

вітряк

Будищанському вітряку — понад 200 років. Він єдиний, що зберігся з 28, що колись діяли у цій місцевості. Виготовлений за унікальною голандською технологією: рухома тільки вежа.

ВАДИМ ЛЬОШЕНКО, КЕРІВНИК ГО «ЕКОЛОГІЧНИЙ РУХ ЧЕРКАЩИНИ»
Для того, щоб його ремонтувати, ми були у Чернігівській області, Сумській області у музеї Калнишевського. Вивчали які є механізми, як ці вітряки працюють, яку роботу треба провести, щоб його відновити.

Перший етап роботи профінансував Благодійний фонд «МХП-Громаді». Таким чином відновили крила. За останні 20 років їх мусили замінювати понад 10 разів : щоразу через сильні пошкодження вітром. Цього разу конструкцію виконали з якісного міцного дуба та сучасних металічних кріплень.

ТЕТЯНА ВОЛОЧАЙ, ДИРЕКТОРКА БЛАГОДІЙНОГО ФОНДУ «МХП-ГРОМАДІ»
Ми допомогли відновити ці вітрила і це один з екскурсійних експонатів, до якого приходять діти, проводять екскурсії. Для того, щоб пам’ятали як жили наші пращури. Важливо зберігати пам’ятки культурної спадщини, тому що через них люди дізнаються про своє минуле.

На екскурсію до вітряка завітало понад 50 дітей військовослужбовців. Хлопці та дівчата дізналися про давній механізм і мали нагоду пройти стежками Тараса Шевченка. Адже зростав майбутній видатний митець саме на теперішній Звенигородщині.

Організатори екскурсії ставили перед собою дві цілі. По-перше, розповісти дітям про українську культурну спадщину. По-друге, забезпечити їм емоційне відновлення.

ПАВЛО МОРОЗ, ДИРЕКТОР ДЕПАРТАМЕНТУ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ МХП
Ми маємо нашим дітям про українські традиції, про українські цінності. Ну і куди не привезти дітей, як сюди на Черкащину, де стежки Тараса, де його хата.

У планах ще багато роботи, насамперед – рестраврація стін вітряка. Окрім того, хочуть відтворити ще один вітряк, аби показати молодому поколінню як із зерна народжується борошно.

Анна БІЛИК, Сергій КОСЕНКО, ТЕЛЕКАНАЛ ВІККА

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Микола
Микола
4 місяців тому

Благодійність МХП – це добре. Привезти дітей на батьківщину Тараса, туди де була його хата тепер можна тільки волами по тим стежкам які залишились від розвалених доріг тракторами і автомобілями МХП. По селах Моринці і Шевченкове доріг вже немає. Може департамент соціальної відповідальності МХП не відчуває відповідальності…

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Квітень 2024: рекордне тепло та несподівані зміни в погоді на Черкащині

Квітень 2024 року став найтеплішим місяцем за останні три десятиріччя, перевищивши кліматичну норму на 3º. Про це повідомляє на...

У Черкасах попрощалися з 29-річним навідником

Черкасці провели в останню путь старшого солдата Артема Гензерського. Воїну було 29 років. Про це повідомляє міський голова Черкас...

Цікаве:

Акумуляторні пилососи: змініть свої звичні поняття про прибирання

Не секрет, що у сучасному світі найважливішим ресурсом є...

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x