НовиниЧеркасиМерія Черкас виставила на аукціон землю, де стояв будинок...

Мерія Черкас виставила на аукціон землю, де стояв будинок відомого лікаря

-

- Advertisment -

Мерія Черкас оголосила аукціон із продажу права оренди земельної ділянки на розі вулиці Благовісної та Б. Вишневецького. Оголошення про це розміщено на сайті Черкаської міської ради.

Стартова ціна лоту – 1 млн грн. Аукціон має відбутися 24 жовтня. Нині на цьому місці невеличкий пустир. Раніше там була стоянка для працівників банк, що розміщувався у сусідньому будинку.

Флоріан Феліксович Макаревич.

За деякими даними на цьому місці стояв будинок земського лікаря Флоріана Макаревича. Він помер у травні 1940 року. Був похований на кладовищі по вулиці Пушкіна (нині Шулежко), що в Черкасах. Будинок лікаря знесли у 1990 році.

Флоріан Макаревич народився в Городищі. Працював у Смілі. Під час російсько-японської війни 1904 року був мобілізований до армії, став військовим хірургом. Практикував у Маньчжурії. Саме там одружився з Марією Йосипівною Тичиною (Тичиніною), донькою збіднілого купця з Берислава, яка приїхала на фронт з ешелоном санкт-петербурзьких «сестер милосердя».

Після війни молодята оселились у Мошнах, де Флоріан заснував і побудував лікарню.

Флоріан Феліксович з дружиною Марією Йосипівною, сином Валентином, дочкою Ніною, онуком Флоріаном

«У 1912 році родина переїхала до Черкас, де було більше можливостей для утримування чималої сім’ї. Макаревичі мали шістьох дітей: найстарша – Марія, названа на честь матері, народилась у 1906 році, що два роки у неї з’являлися брати і сестри: Валентин, двійнята Анна і Леонід, Ніна і в 1914 році, перед самою війною, – Ірина», – розповіла Ольга Стокоз.

Флоріан Феліксович працював земським лікарем, але мав і величезну приватну практику. Пацієнтами Макаревича були не тільки черкасці, але й мешканці приміських та й досить віддалених сіл. Грошей з бідних людей за візити та ліки він не брав.

Під час Громадянської війни авторитет лікаря був на стільки великим, що в його будинку на розі теперішніх вулиць Благовісної та Байди Вишневецького ніколи не влаштовували обшуків. В залежності від того, яка влада брала гору, надійний сховок там мали і більшовики, і монархісти, і націоналісти, і євреї.

Помер Флоріан Феліксович раптово, від серцевого нападу. Ховало лікаря усе місто, кілька духових оркестрів грали траурні марші. Поховали його на Пушкінському кладовищі.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Пік арктичного вторгнення на Черкащині минув: очікується поступове потепління

Вісь висотної холодної улоговини зміщається на схід, а це значить пік арктичного вторгнення на Черкащині минув. Про це повідомляє...

Смілянина засудили до п’яти років ув’язнення за збут гранат

Жителя Сміли позбавили волі на п’ять років за незаконний збут гранат, які він намагався продати за тисячу гривень. Про...

Цікаве:

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x