НовиниЧеркащина«Зблизить українців»: мер Черкас прокоментував зміну церковного календаря

«Зблизить українців»: мер Черкас прокоментував зміну церковного календаря

-

- Advertisment -

Відсьогодні, 1 вересня Православна Церква України перейшла на Новоюліанський календар, зберігаючи за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий календар. Нововведення прокоментував міський голова Анатолій Бондаренко.

«Зміни на часі! Погоджуюсь з провідними  православними теологами, що спільний календар зблизить українців по всьому світу, адже ми святкуватимемо Різдво 25 грудня, та Новий рік уже не припадатиме на піст. Маємо прагнути зберегти та утвердити своє українське, свою духовну ідентичність!», – говорить Анатолій Бондаренко.

«Це рішення, на яке чекало від нас і більшість вірних нашої Церкви, і більшість українського суспільства. Це рішення не просте, ми йшли до нього тривалий час, поступово, крок за кроком, і робимо його зважено. Але воно так само необхідне, як свого часу було необхідним рішення запровадити українську живу мову в богослужінні замість традиційної слов’янської, запровадити автокефальний устрій життя Церкви замість багатосотлітньої підлеглості. Не всі сприйняли ці рішення, не всі їх підтримали – але вони були вірними та життєво необхідними. Так само вірним і життєво необхідним для нас є рішення про перехід на оновлений календар, який є більш точним астрономічно та церковно прийнятим, зі збереженням традиційної пасхалії”, – зазначив Митрополит Епіфаній.

Нині юліанський календар сприймається як пов’язаний з російською церковною культурою. Адже сучасним (новоюліанським) календарем користуються ті Церкви, які підтримують Помісну Церкву, натомість опоненти і, в першу чергу, РПЦ – дотримуються старого календаря (юліанського).

“Прагнення збереження і утвердження своєї, української, духовної ідентичності, захист від агресії «русского міра», вимагають від нас назрілого рішення – долучитися до більшості Помісних Православних Церков і запровадити у вжиток новоюліанський календар”, – наголосили в ПЦУ.

Зміняться дати нерухомих свят, а Великдень і привʼязані до нього події залишаться, як були.

Таким чином уже цього року віряни ПЦУ відзначатимуть Різдво 25 грудня, а не 7 січня., що безсумнівно вирішить щорічну проблему, пов’язану з тим, що Новий рік припадав на різдвяний піст. В усьому світі вже відсвяткували Різдво, а в Україні ще триває різдвяний піст. На святковому столі салат олів’є і шампанське, а в календарі — пісний режим…

Уведення новоюліанського календаря здатне зарадити цій проблемі. Календарно-соціокультурна шизофренія зникне. Ми святкуватиме Різдво 25 грудня, а Новий рік уже не припадатиме на піст. Але головне, що Різдво вже не сприйматиметься в суспільстві як післямова до новорічних свят. Осереддям святкувань стане саме Різдво, а не Новий рік.

Так само змістяться й інші свята, такі як Покрова (1 жовтня), Водохреще (6 січня) і Миколая (6 грудня). Але це не стосуватиметься Великодня і деяких інших свят, зокрема Трійці. Такий перехід зі старого Юліанського календаря на новий без врахування Великодня називають “Новоюліанським календарем”.

 

 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
ШАРА
ШАРА
7 місяців тому

ДУЖЕ ВАЖНО !!!!

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Олександр Воскобойнік вручив вихованцям дитячої команди «Черкаських Мавп» черговий комплект форми

Директор підприємства МХП- Урожай Олександр Воскобойнік вручив вихованцям дитячої команди «Черкаських Мавп» черговий комплект форми. Таку допомогу Олександр Воскобойгік називає...

У Черкаському ЦНАПі представили нові художні виставки

У Черкаському ЦНАПі діє арт-простір, де обдаровані черкасці мають можливість презентувати свої роботи. Днями у закладі представили дві нові...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x