додому Новини Освіта Голова громади на Черкащині взявся за граблі на цвинтарі

Голова громади на Черкащині взявся за граблі на цвинтарі

0

У селі Колодисте, що на Звенигородщині, на старому цвинтарі відбулася толока. Півсотні активістів з Києва і місцевих жителів зібралися, аби прибрати старовинне кладовище із камяними хрестами. Захід організувала громадська організація «Україна Інкогніто»

До акції, яку організовували київські активісти, доєдналися місцеві жителі і голова Тальнівської громади Василь Сідько. Громада надала техніку – трактори, вантажівки, щепорізи.

«Дякуємо архітектору-реставратору Анатоль Ізотов – з його допомогою ми зробимо не один давньоукраїнський некрополь офіційною пам’яткою історії, об’єктом історичної пам’яті українського народу, та культурно-туристичним магнітом», – зазначили організатори.

Цвинтар у Колодистому – це надзвичайна пам’ятка історії та мистецтва, це об’єкт історичної пам’яті, якому не багато рівних в Україні, за рівнем мистецької довершеності. Від хрестів у Колодистому перехоплює дух.

У 18 столітті на цвинтарі у Колодистому ховали козаків (низових та реєстрових), а у 19 столітті – їх нащадків, які перейшли у стан державних селян, але продовжували вважати й називати себе козаками. Згідно даних “Словника географічного Королівства Польського” у Колодистому у середині 19 століття мешкало 1350 осіб – 50 євреїв, а решта – українці (православні). Одним із головних занять селян було видобування й обробка каменю-пісковику, який видобувався із місцевого родовища.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version