додому Новини Черкащина Відійшла у вічність мисткиня з Черкащини, яка створювала костюми для хору Верьовки

Відійшла у вічність мисткиня з Черкащини, яка створювала костюми для хору Верьовки

0
Галина Федорівна Грабовська

9 грудня не стало Галини Федорівни Грабовської – заслуженої майстрині народної творчості України. Пишуть у спільноті “Художники Черкащини” на Фейсбуці.

Народилася майстриня у селі Ничипорівка, що на Київщині. Заслужена майстриня народної творчості. Член Національної Спілки художників України, учасниця багатьох Всеукраїнських і Міжнародних виставок. Дружина знаного скульптора Станіслава Грабовського.

Галина Федорівна Грабовська

За її малюнками сворено тисячі унікальних ексклюзивних робіт, які розлетілися по всьому світу.

Художниця – автор самобутніх численних костюмів для народного хору імені Вірьовки, для Черкаського народного хору і багатьох фольклорних колективів і ансамблів з різних регіонів України та інших країн світу. Галина Грабовська працювала головним художником Черкаської фабрики художніх виробів імені Лесі Українки.
Їй першій на Черкащині було присвоєно звання заслуженої майстрині народної творчості України.

Маленькі діти, тяжкохворий чоловік. Жіночі плечі витримували все. Галина Федорівна намагалася відвоювати у смерті свого чоловіка – відомого скульптора Станіслава Грабовського. Вночі сиділа над швейною машинкою, виконуючи замовлення, щоб заробити копійчину на ліки. А вранці бігла на роботу.

“Відійшла не просто людина , а ціла ЕПОХА ! Для мене це була “людина – легенда”… На фабриці ім. Лесі Українки , де вона пропрацювала художником з вишивки не одне десятиліття, я працювала вже після неї теж художником. Дівчатами-вишивальниці, які працювали з нею, мені багато розповідали про неї, про її творчість… Царство небесне Вам, Галино Федорівно !” – пише майстриня Наталія Крамна-Таран.

Роботи Галини Грабовської вирізняються глибоким знанням етнографії, високою виконавчою майстерністю, що базується на традиціях старовинної народної української вишивки. Для її творчості характерні цікаві композиційні й кольорові вирішення. І що не назва – то поезія. Рушник «Ювілейний», чоловічі сорочки – «Чумачка», «Святкова», жіночі блузи – «Подолянка», «Калина», «Мамина вишня», портьєра «Зимова пісня», покривало «Україночка», сценічні костюми – «Смерічка», «Тепле літо», «Виноград», «Калина», «Покрова», «Гомін степів», «Народний».

Син Ярослав і донька Олеся перейняли від батьків творчі професії. Живуть за кордоном.

Читайте також:

Птахи та квіти: у Черкасах відкрили виставку живопису Вікторії Кошелєвої (ВІДЕО)

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version