додому Новини Черкащина Було доступно лише в «Охматдиті» : у Черкасах провели дитячу трансплантацію кісткового...

Було доступно лише в «Охматдиті» : у Черкасах провели дитячу трансплантацію кісткового мозку

0
ТКМ
facebook.com/Cherkasyoncocentr

У Черкаському онкологічному центрі виписали 10-річну пацієнтку, якій уперше в цьому медичному закладі зробили дитячу алогенну трансплантацію кісткового мозку. Донором став її 6-річний брат. Повідомляють на сторінці Черкаського онкоцентру

ТКМ
facebook.com/Cherkasyoncocentr

До цього такий вид лікування пацієнти могли отримати лише в НДСЛ «Охматдит». Сьогодні пацієнтку та її брата урочисто проводжали із відділення. 

Дівчинка Настя у свої 10 років мужньо перенесла лікарняний етап боротьби з хворобою, а її шестирічний братик Артем без перебільшення врятував життя сестрі.

Родина Насті дізналася про її хворобу у грудні 2021 року. Обстежити дитину повноцінно в Черкасах не вдавалося через повномасштабне вторгнення.

− Родина переїхала до Італії, де її наглядали римські колеги. Маленькій пацієнтці для того, щоб одужати, потрібно було зробити лише трансплантацію кісткового мозку. Мама з дітьми майже рік перебувала за кордоном. Потім повернулися сюди й вирішили продовжити лікування саме у нашому відділенні, − розповідає  завідувачка Центру дитячої онкології та гематології Оксана Глухарева.

За словами пані Оксани, не часто так стається, що саме родич може бути донором кісткового мозку, це лише до 30 % випадків.

facebook.com/Cherkasyoncocentr

− Пацієнтка потребує активного спостереження протягом перших двох років після трансплантації. Далі ж ми можемо говорити про те, що ризики рецидиву мінімальні. Як і після будь-якої алогенної пересадки кісткового мозку ми будемо контролювати наявність симптомів реакції трансплантат проти господаря, − пояснив Богдан Скульський, завідувач блоку трансплантації кісткового мозку Черкаського онкологічного центру.

Як наголосила Оксана Глухарева, медики завжди раді, коли пацієнти приходять у гості, а не повертаються до лікування.

− Для нас сьогодні дуже хвилюючий день, адже ми пройшли складний етап у нашому житті, − ділиться бабуся пацієнтки Лідія Петрівна. – Не можна висловити словами нашу вдячність лікарям та всьому медичному персоналу, їхня праця неоціненна.

Читайте також:

Через Черкаси пройшла піша хода рідних і близьких полонених

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version