НовиниОсвітаАктивісти запрошують на старовинний цвинтар у селі на Черкащині

Активісти запрошують на старовинний цвинтар у селі на Черкащині

-

- Advertisment -

Активісти організації «Україна Інкогніта» запрошують небайдужих на старовинний цвинтар в селі Колодисте, Звенигородського району. Там планують провести толоку. Про це повідомляється на сторінці організації в мережі Фейсбук.

Активісти запрошують киян та місцевих жителів. Під час толоки планують прибрати старі могили з камяними хрестами і вирізати чагарники.

Подібну акцію київські активісти проводили в селі Залізячка.

ZinoPro

Цвинтар у Колодистому – це надзвичайна пам’ятка історії та мистецтва, це об’єкт історичної пам’яті, якому не багато рівних в Україні, за рівнем мистецької довершеності. Від хрестів у Колодистому перехоплює дух.

У 18 столітті на цвинтарі у Колодистому ховали козаків (низових та реєстрових), а у 19 столітті – їх нащадків, які перейшли у стан державних селян, але продовжували вважати й називати себе козаками. Згідно даних “Словника географічного Королівства Польського” у Колодистому у середині 19 століття мешкало 1350 осіб – 50 євреїв, а решта – українці (православні). Одним із головних занять селян було видобування й обробка каменю-пісковику, який видобувався із місцевого родовища.

Ще одне припущення – мешканці Колодистого були досить багатими людьми, якщо могли дозволити собі такі великі й майстерно зроблені надгробки. На початку 19 століття такий хрест в середньому коштував 25 карбованців – величезну суму, яку селяни мусили копити не один рік. Можна зрозуміти, що великий і красивий надгробок поставити було престижно, а особливо для козака-каменотеса.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець здобув три золота чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики

Спортсмен із Черкас Ілля Ковтун виборов три "золоті" нагороди чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики. Про це повідомляє Відділення НОК...

Житель Звенигородщини стріляв у кота – на нього відкрили кримінальну справу

Поліція Звенигородщини відкрила кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з твариною. Про це пише Поліція Черкащини. Житель села Стеблів із...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x