НовиниЧеркасиУ Черкасах відкрили меморіальну дошку Василю Страшевичу

У Черкасах відкрили меморіальну дошку Василю Страшевичу

-

- Advertisment -

Сьогодні у Черкасах відкрили меморіальну дошку видатному черкасцю. Її встановили на фасаді Черкаського музичного фахового коледжу. Колись це була школа №1, де Василь Борисович Страшевич здобував освіту. Про це повідомляють у Черкаській міській раді.

Василь Борисович пішов у засвіти 16 грудня 2020 року.

На відкриття завітали рідні і близькі видатного спортсмена і краєзнавця, представники громадськості, краєзнавці, архітектори, міський голова Анатолій Бондаренко, який сприяв встановленню цієї дошки.

Василь Страшевич

«Наше завдання – навчити нашу молодь любити Україну, знати рідний край і поважати нашу історію і культуру, як її любив Василь Борисович Страшевич», – зазначив під час заходу Анатолій Бондаренко.

Біографія Василя Страшевича розвінчує всі міфи про те, що начебто «спортсменам нема коли читати книги, а науковцям – займатися спортом». Василь Борисович здобув освіту фізкультурника та журналіста. Він умів знаходити інформацію, черпав її у спогадах містян та архівних документах, повертаючи рідному місту його напівзабуту історію. 25 книжок та численні архітектурно-краєзнавчі розвідки, близько 30 публікацій у наукових збірниках та майже 800 – в Енциклопедії сучасної України, величезна кількість публікацій у міських та обласних газетах. Серед найвідоміших робіт – нарис «Старі Черкаси», книги «Митницький край», «Черкаси за межами століть» та «Застигла в камені музика старовинного міста».

Василь Страшевич як спортсмен виступав за збірні команди області, Києва та спорттовариств Черкащини з баскетболу, водного поло, гандболу, плавання, лижного спорту тощо на змаганнях високого рівня. Посідав призові місця, мав звання кандидата в майстри спорту з морського багатоборства.

Значну частину свого життя присвятив розвитку фізичної культури та спорту області. Василь Борисович був ініціатором будівництва багатьох спортивних об’єктів у Черкасах, започаткував нові види міських змагань, зокрема із дзюдо, футболу, шахів, плавання, морського багатоборства. Розумів важливість і приділяв увагу популяризації серед черкасців занять з олімпійських та масових видів спорту.

За життя Василь Борисович отримав чимало відзнак. Міський голова Анатолій Бондаренко у листопаді 2017 року вручив Василю Страшевичу пам’ятний знак Черкаської міської ради «За заслуги перед містом Черкаси» І ступеня. Його фото розміщене в портретній «Галереї слави» у Черкаській міськраді. Тепер пам’ять про видатного черкасця буде увіковічнена також у меморіальній дошці.

Читайте також:

У Черкасах запускають освітній проєкт у громадському транспорті

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У селі на Черкащині згоріла хата. Причина – порушення правил безпеки

15 червня до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що у селі Малий Ржавець Степанецької територіальної громади виникла пожежа...

Директори черкаських шкіл зняли кліп для випускників

Директори черкаських закладів загальної середньої освіти привітали випускників зі святом та записали відеосюрприз. Про це пишуть на сторінці Департаменту...

Цікаве:

Як знайти роботу в Черкасах без досвіду: покроковий гайд

Пошук першої роботи може бути викликом, особливо якщо ви...

Черкаські мистецькі школи оголошують набір учнів: як туди потрапити?

Мистецькі школи Черкас запрошують на навчання дітей віком від...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x