НовиниЧеркасиПАТ "Черкасиобленерго": про утримання зелених насаджень в охороних зонах...

ПАТ “Черкасиобленерго”: про утримання зелених насаджень в охороних зонах ліній електропередач

-

- Advertisment -

Як повідомляє пресслужба ПАТ “Черкасиобленерго”, для уникнення аварійних відключень електромережі, ПАТ «Черкасиобленерго» просить споживачів належним чином утримувати зелені насадження, які розташовані в охоронних зонах повітряних ліній, сприяти енергетикам у виконанні їх роботи та не перешкоджати здійснювати розчистку зелених насаджень у випадку виникнення аварійної ситуації.

Охоронні зони повітряних ліній та їх межі

Відповідно до діючих «Правил охорони електричних мереж», затверджених Кабінетом Міністрів України 27 грудня 2022 р. № 1455, встановлено охоронні зони повітряних ліній електропередач уздовж лінії, у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмеженого вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів на відстань для повітряних ліній напругою: до 1 кВ – 2 метри, 6-10 кВ – 10 метрів, 35 кВ – 15 метрів, 110 кВ – 20 метрів, 150 кВ – 25 метрів.

Також додаємо, що в охоронних зонах забороняється: будувати житлові, громадські та дачні будинки; влаштовувати звалища; складати добрива, корми, солому, дрова, інші матеріали; розпалювати вогнища; накидати на лінії сторонні предмети; підніматися на опори; саджати дерева та інші багаторічні насадження; влаштовувати майданчики для ігор, стадіони, ринки, зупинки громадського транспорту тощо.

При виявлені обірваних проводів, повалених дерев або гілок на лінії електропередачі тощо необхідно терміново повідомляти про небезпеку ПАТ «Черкасиобленерго» за цілодобовими багатоканальними номерами кол-центру (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57, (050) 434-87-87, (067) 690-48-48 або номером диспетчерської служби району електричних мереж, чи управління ДСНС за номером 101, або місцеві органи влади.

Стан зелених насаджень біля ліній електропередачі – актуальне питання для енергетиків у будь-який період року, адже дуже часто, крім планових робіт, доводиться ліквідовувати ще й пошкодження, завдані негодою.

Згідно статистики, причиною значної кількості відключень електроенергії є неналежне утримання власниками зелених насаджень. Під час негоди дерева, що перебувають у безпосередній близькості до ліній, можуть їх пошкодити (повалити опори, обірвати дроти, спричинити замикання), як наслідок – споживачі потерпають від тривалої відсутності електропостачання, а енергетики понаднормово працюють, щоб ліквідувати аварію.

Хто повинен утримувати зелені насадження

Згідно з п.5.5. «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затверджених Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року №105, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:
–    на об’єктах  благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачі цих об’єктів;
–    на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства;
–     на територіях земельних ділянках, які відведені під будівництво, – забудовники чи власники цих територій;
–    на безхазяйних територіях, пустирях – місцеві органи самоврядування;
–    на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі.

Згідно з п.32 «Правил охорони електричних мереж», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1455, місцеві органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування, які надають дозволи на розміщення об’єктів будівництва, в тому числі в охоронних та санітарно-захисних зонах електричних мереж, зобов’язані сприяти власникам електричних мереж у роботі із збереження електричних мереж, запобігання аваріям і ліквідації їх наслідків у діючих електромережах, а також у забезпеченні виконання вимог цих Правил юридичними та фізичними особами/фізичними особами – підприємцями.

Законодавчі повноваження, закріплені за енергетиками

Згідно зі статтею 28 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів» підприємства енергетики в межах земель охоронних зон енергетичних об’єктів у випадках аварій або загрози їх виникнення (аварійної ситуації) для негайної їх локалізації, ліквідації можливих наслідків або відвернення їх загрози без погодження з власниками або користувачами земельних ділянок мають право:
–    безперешкодного проїзду до місця аварії (аварійної ситуації) та виконання ремонтних і аварійно – відновних робіт;
–    здійснювати рубку та обрізування гілок дерев у разі аварій (аварійних ситуацій) в межах охоронних зон об’єктів енергетики, які проходять через земельні лісові ділянки, сади і парки без наступного відшкодування вартості цих дерев і насаджень.

Законодавчі повноваження балансоутримувачів зелених насаджень

Згідно зі статтею 34 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів» власники та користувачі земельних ділянок, органи місцевої влади зобов’язані сприяти працівникам зазначених підприємств під час виконання ними планових і аварійно-відновних робіт, в організації під’їздів до об’єктів транспортування електроенергії відповідно до затвердженої цим підприємством схеми.

Місцеві органи виконавчої влади, а також органи внутрішніх справ у межах своєї компетенції сприяють підприємствам у забезпеченні виконання вимог цього Закону при провадженні фізичними та юридичними особами господарської та іншої діяльності в охоронних зонах об’єктів транспортування електроенергії, а також в роботі із збереження об’єктів енергетики, запобігання аваріям (аварійним ситуаціям) та ліквідації їх наслідків.

В умовах воєнного стану окрім планових та аварійних робіт енергетикам доводиться долати наслідки ворожих атак на енергосистему країни, тож Товариство закликає балансоутримувачів зелених насаджень відповідально і усвідомлено поставитись до ситуації та утримувати зелені насадження згідно законодавчих вимог. 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x