НовиниОсвітаНа Черкащині показали старовинний цвинтар, який заріс чагарником

На Черкащині показали старовинний цвинтар, який заріс чагарником

-

- Advertisment -

В мережі показали фотографії із старовинного цвинтаря на Черкащині. Світлини опублікував голова ГО «Україна інкогніта» Роман Маленков. Кладовище розташоване в селі Юрківка, Звенигородського району.

Нині у Юрківці мешкає близько 3 тисяч осіб. Юрківка у 19 столітті була державним селом, кріпаків тут не було. В селі є два старовинних цвинтарі. На старішому  збереглися кам’яні хрести серед сучасних могил. Його датують 18 – першою половиною 19 століття.

Новіший із старих цвинтарів розташований на півдні села. Він датується кінцем 19 століття. На ньому збереглися кам’яні надгробки у формі невисоких вертикальних плит. Досить сильно заріс невисоким чагарником.

Назва походить від імені козака Юрка, який збудував хутір у східній частині села. Інша версія: коли монголо-татари, захопивши село, в північно-західній околиці збудували укріплення-юрок.

За архівними даними, слобода виникла близько 1762 року і належала пану Францішеку Подажевському на основі права від Якуба Корицінського. За даними архіву південно-західної Росії, в Юрківці було 746 дворів і 3932 мешканці.

Станом на 1885 рік у колишньому державному селі Богачівської волості Звенигородського повіту Київської губернії мешкало 2023 особи, налічувалось 425 дворових господарств, існували православна церква, школа, 3 постоялий будинки, 10 вітряних млинів і 3 маслобійних заводи.

За переписом 1897 року кількість мешканців зросла до 3491 особи (1747 чоловічої статі та 1744 — жіночої), з яких 3441 — православної віри.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x