додому Новини на ВІККА ВіККА-новини У Новий рік – із олів’є

У Новий рік – із олів’є

0

У Новий рік – із олів’є. Попри появу кулінарних новинок, зі святкового меню черкаських домогосподарок і закладів харчування не зникає популярний салат. Кулінари вже назвали його класикою. А ще кажуть, що цей салат – то справжня калорійна бомба. Досліджувала історію страви та їла смачнючий салат Олена Берестенко.

 

Для Оксани слова «олів’є» і «Новий рік» – то майже синоніми.

Оксана Горбань, жителька м. Черкаси: «Ще з дитинства пам’ятаю, що завжди на нашому святковому столі був салат олів’є. Це була наша традиційна святкова страва. Моя новостворена сім’я не порушуватиме це правило».

Аби страва смакувала, її слід готувати у класичному варіанті, вважає дівчина. Тут і добротний майонез, і ковбаса «Лікарська». А ще – овочі з сільської грядки.

Оксана Горбань, жителька м. Черкаси: «Щоби не зіпсувати салат, тут, думаю, повинні бути: смачна ковбаса, домашні яйця, картопля. З села».

Та основним інгредієнтом олів’є ковбаса була не завжди. Страву почали готувати ще в 19 столітті. І за основу спершу брали птицю. Згодом інгредієнти змінювалися. Незмінною залишалася лише картопля, розповідає іменитий кухар Андрій Крижанівський. Існує декілька версій походження салату. Найвідоміша – про те, що страву назвали на честь француза Люсьєна Олів’є. Той відкрив у Москві ресторан паризької кухні.

Андрій Крижанівський, кухар: «Визначити, чи ця теорія походження правдива – надзвичайно складно. Історичні факти, що залишилися, надзвичайно різнопланові».

Для черкасців олів’є вже стало новорічною традицією, історією, каже кухар. Та салат надзвичайно ситний і калорійний, попереджає кулінар.

Андрій Крижанівський, кухар: «Узагалі-то, цей салат – це така собі калорійна бомба. Тобто ми отримуємо надзвичайно велику кількість калорій. Жирний майонез, м’ясо, горох і калорійні яйця».

Цікаво, що наші північні сусіди за олів’є навіть вираховують рівень добробуту громадян.

Андрій Крижанівський, кухар: «У Росії за цим салатом вираховують прожитковий мінімум. Тобто всі продукти з салату вважають основними для нашого щоденного раціону».

Як би там не було, але салат олів’є ще надовго залишиться для українців символом новорічного столу. Цю страву навіть оспівують у піснях.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version