Прийшов Спас – пішло літо від нас

Сьогодні Маковія, або як ще його називають перший Спас. З цього дня розпочинається 2-тижневий Успенський піст. До церков на освячення несуть воду, квіти і мак. Про особливості, традиції та підготовку до свята дивіться далі у сюжеті.

Сьогодні родина Марії Пилипівни святкує Маковія. Разом зібралися жінки аж до шостого покоління, чоловіки ж – на роботі. На столі – вареники, капусняк та головна страва дня – шуліки з маком. Марія Пилипівна, найстарша представниця сім’ї, розповідає, що за її молодості сім’я ходила до церкви освячувати букети з квітів та трав, воду та макові коржі. Каже, що традиції святкування Маковія нині призабуті.
Марія Пилипівна, господиня: «Раніше святкували так. Батьки наші готували їсти. Дітей відправляли до церкви із букетами квітів. І батьки потім приходять, саме тоді батюшка починає святити зілля. Ідемо додому. В цей день їдять все пісне».
Обов’язковий атрибут святкування – маковійчик, чи маковейка. Такий букет треба освятити у церкві та зберігати впродовж року. Лікарські трави та головки маку вважають оберегом, адже вони захищають дім від нечистої сили та допомагають при недугах. Катерина Павлівна розповідає, що цьогоріч букет збирала власноруч біля свого дому. У ньому, – говорить жінка, – можуть бути різні квіти та трави, утім головне – щоб був мак. Адже саме він має чудодійні властивості.
Катерина Павлівна, господиня: «Будь-яку квітку можна освячувати.

Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Стали свідком новини? Тисніть тут