додому Новини на ВІККА ВіККА-новини На Різдво Черкащани з’їли 400 літрів куті та випили 200 літрів узвару

На Різдво Черкащани з’їли 400 літрів куті та випили 200 літрів узвару

0

У Черкасах їли кутю. У місті вперше проходив фестиваль різдвяної страви. Просто неба біля величезних казанів вправлялися кухарі-аматори. Вони не шкодували ні сил, ні фантазії. Що з того вийшло, знають наші кореспонденти.

На Соборній площі розгорнулася справжня кухня. Тут у величезних казанах доварюють святкову кутю. На аромат містян зійшлася ціла юрба. Біля столів не проштовхнутися.

Олена Скоробогач, шеф-кухар команди торгово-розважального центру: «Повний казан. Це 40 кілограмів пшениці відбірної, 12 літрів меду, це дуже багато горіхів, кураги, родзинок».

Ця команда кутю готує особливу – на узварі. Окрім традиційних інгредієнтів, тут ще й халва.

Олександр Радуцький, шеф-кухар команди «Дирекція парків»: «Ми зібрали наших пенсіонерок. Вони нам розказали, як готується кутя. Кожен додав свій інгредієнт, і у нас вийшла дуже смачна кутя».

Поруч варять кутю екзотичну – з інжиром, курагою та фініками.

Олександр Куракін, шеф-кухар команди ректорату ЧДТУ: «Це розробка кафедри туризму і готельно-ресторанної справи ЧДТУ».

У прикордонників кутя – більш класична. Проте куховарить тут не жінка, а чоловік. Він зізнається, навіть удома до казана нікого не підпускає.

Олександр Стрижак, шеф-кухар команди навчального центру підготовки спеціалістів Державої прикордонної служби України «Оршанець»: «Удома готую. Для сім’ї. В принципі велику кількість не важко варить. Це те ж саме, що і для дому, тільки більша кількість».

Черкасців частують задарма. Як у давнину різдвяну страву подають ще й із узваром. Чайників із напоєм кухарі не рахують.

Ольга Пономарнеко, черкащанка: «Уже 50 літрів пішло. Я не рахувала. Рука ще не дуже стомилася. Навчена. Вже просто звикли».

Різдвяна страва розходиться швидко. Черкащани кутю уплітають, аж за вухами лящить.

Юля Кудлаєнко, черкащанка: «Дуже смакує».

Ніна Сутула, черкащанка: «Смачна, така, як удома. Теж є і горіхи, і сливи, і мак, і родзинки. Така, як кожна господиня готує».

Олександр Гуслистий, черкасець: «Не те, що за два вуха, з двох ложок. Аби була ще третя ложка, я б оце і з трьох їв».

Тетяна Леонова, черкащанка: «Мы довольны. Мы выражаем благодарность. Конечно, чтобы все продолжалось, чтобы мы вспоминали, как это в старину было, чтобы молодежь знала».

«Багату кутю» організатори фестивалю планують проводити щорічно.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version