За кілька останніх тижнів у Черкасах різко побільшало харчових отруєнь. Це при тому, що з початку року санітарні лікарі навпаки відзначали спад виникнення подібних випадків, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Та із приходом літньої спеки ситуація змінилася. Найбільше пацієнтів «інфекційки» серед дітей. Санітарні лікарі пояснюють: це через те, що в малечі немає навичок особистої гігієни. А в цю пору, говорять спеціалісти, боятися треба не нітратів в овочах, а продуктів тваринного походження.
Ольга Савенко, заступник начальника управління Держепідслужби в Черкаській області: «Аналізуючи захворюваність на гострі кишкові інфекції, ми можемо вже сьогодні сказати, що жителі міста заражаються при вживанні таких продуктів тваринного походження: яйцями, які недостатньо термічно оброблені, а також м’ясом курки та тварин, які також не пройшли достатню термічну обробку або порушувалися умови їхнього зберігання в домашніх умовах. Ми наголошуємо на умовах зберігання та термінах зберігання готових страв. Вони повинні зберігатися в холодильниках і досить короткий період часу, щоб запобігти поширенню патогенних мікроорганізмів у цих готових стравах».
Більше про почастішання харчових отруєнь у черкасців розповідає головний державний санітарний лікар міста Василь Загородній.
1. Як нині держава регламентує роботу санепідслужби з контролю якості продуктів у закладах громадського харчування, магазинах, ринках?
2. А куди треба звертатися людям, якщо вони придбали неякісні продукти? Як за це карають власників магазину чи, приміром, кафе?
3. У Черкасах вже почався сезон квасу. Люди охоче купують прохолодний напій. СЕС здійснює контроль за його якістю і як часто? Де краще купувати квас: із пластикових контейнерів на вулиці чи в магазинах у пляшках?